Oefenen met de zelfstandig naamwoorden

In groep 4 maken de kinderen kennis met de zelfstandig naamwoorden. Vanuit de methode worden een aantal lesjes aangeboden, maar ik vond dit niet voldoende en stiekem een beetje saai.

Ik heb daarom een spellenpakket gemaakt zodat de kinderen op een leuke en actieve manier de zelfstandig naamwoorden oefenen. Je kunt het gebruiken als aanvulling of vervanging van de methode. Daarnaast kunnen de kinderen er ook goed thuis mee oefenen.

De werkbladen heb ik bewust in het zwart-wit gemaakt en het grote bordspel in kleur. Je kunt van de werkbladen heel goed een werkboekje maken. Deze kunnen de kinderen als klaarwerk maken of je geeft het mee als huiswerkopdracht.

Tip: print de poster en het bordspel op A3 formaat.

Ik maak veel gebruik van spelend leren in de klas. Wil je meer weten over thematisch werken en spelenderwijs leren? Bekijk dan mijn E-book ‘Spelenderwijs leren in groep 3‘.

Het spellenpakket bevat verschillende onderdelen:

1. Een poster met uitleg over de zelfstandig naamwoorden.

2. Een knipblad waarbij de kinderen door middel van knippen/plakken zelfstandig naamwoorden moeten verdelen in mens, dier en ding.

3. Een poster waarbij de kinderen zelfstandig naamwoorden bedenken en deze verwerken (tekenen, plaatjes knippen/plakken uit tijdschriften of schrijven) op de poster. Er is een onderverdeling in mens, dier en ding gemaakt. Dit format kun je het beste uitprinten op A3.

4. Een spel a la ganzenbord waarbij de kinderen naar de volgende plek mogen als ze de zelfstandig naamwoorden uit de zin kunnen halen. De andere speler kan het controleren aan de hand van het antwoordenblad.

Tip! Ik heb ook een spel gemaakt om de lidwoorden te oefenen.

Oefenen met de zelfstandig naamwoorden

5. Twee werkbladen waarbij de kinderen de zelfstandig naamwoorden op ballonnen en in zinnen moeten kleuren.

6. Een spel waarbij twee spelers om de beurt met de dobbelsteen gooien. Bij elk nummer bedenken ze een zelfstandig naamwoord (bij mens, dier of ding) dat ze opschrijven. De winnaar is degene die als eerste alle vakjes vol heeft. Het spel heeft wat weg van ‘Rol en bedek’.

7. Een werkblad waarmee de kinderen de school rond mogen speuren om bij elke letter van het alfabet een zelfstandig naamwoord te zoeken.

Je kunt het spellenpakket hier downloaden.

Over Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *