Je bekijkt nu Een verhaal spannend maken – Hans van Woerkom

Een verhaal spannend maken – Hans van Woerkom

In deze gastblog geef ik het woord aan Hans van Woerkom, verhalenverteller, verteltrainer en schrijver. Misschien herinneren jullie hem nog van een vorige gastblog. Hij gaf toen acht verteltips uit de praktijk en daagde leerkrachten uit om mee te doen aan de vertelchallenge. Vandaag geeft hij tips hoe je een verhaal spannender kunt maken en deelt hij informatie over een nieuwe vertelchallenge. 

In de maand mei deden een aantal mensen mee met de Vertelchallenge. Als verhalenverteller en verteltrainer doe ik heel veel verschillende dingen: het geven van voorstellingen aan jong en oud, verteltrainingen, een project tegen cyberpesten, vertellessen en meer. Als je vraagt wat ik het allerleukste vond in 2016, is mijn antwoord: De Vertelchallenge. Wat een enthousiasme bij de deelnemers. In de besloten Facebookgroep zaten zo’n 90 mensen, die met veel suggesties kwamen ter verbetering van de verhalen.

Van 19-23 september is er een nieuwe Vertelchallenge; deze keer wordt het een vijfdaagse. Je bent van harte welkom om mee te doen. Je kunt je nu opgeven!

Wat is eigenlijk een Vertelchallenge?
Je krijgt 5 dagen lang van mij een video met een kort en mooi verhaal met drie opdrachten. Kies één opdracht uit. Voorbeelden van opdrachten: Maak het verhaal spannender. Hoe
begint het verhaal? Hoe eindigt het verhaal? Maak het verhaal grappiger. Je kunt je reactie plaatsen in een besloten Facebookgroep. Sommige deelnemers zeiden dat ze ’s ochtends erg uitkeken naar weer een nieuw verhaal in hun mailbox. Alleen de verhalen bekijken kan ook. Er doen ook vertellers bij: dus er valt veel te leren! Er is weer een mooie winactie waarbij je o.a. mijn boek ‘Een Schatkist vol Vertelgeheimen’ kunt winnen.

Verderop in dit blog meer informatie. Nu eerst verteltips over SPANNING!

Bijna alle verhalen hebben spanning nodig.
Er moet een probleem opgelost worden en dan is spanning onontbeerlijk. Hoe creëer je spanning in een verhaal? Met je stem kun je dit heel goed doen. Je kunt langzaam praten als iemand sluipt of op zijn tenen ergens langs loopt. Spannend want je kunt betrapt worden. In zo’n spannende situatie kun je heel goed een stilte laten vallen. Snel praten gebruik je als er een achtervolging is of je bent geschrokken en je rent hard weg. Met geluiden kun je ook mooie dingen doen: met je stem een krakende deur imiteren of kloppen op de deur (klopbeweging en tegelijk stampen op de grond).

Een verhaal spannend maken? Drie tips:

1. Je kunt de problemen groter maken, de gevolgen vergroten.
In ‘De Dans van de Kraanvogel’ belandt herbergier Wang in de gevangenis. Om hem te redden moet Shu drie onmogelijke opdrachten uitvoeren. Omdat ze veel van Wang houdt, is ze bereid om levensgevaarlijke monsters tegemoet te treden.
In ‘Het Zeehaasje’ zitten 99 prinsen in de gevangenis. Niet zo leuk, maar nr. 100 kan zijn hoofd verliezen als hij er niet in slaagt zich goed te verstoppen voor de prinses. Spannend!

2. Zorg dat er weinig opties zijn.
In ‘Vrienden in Rome’ komt Androcles in de arena van het Colosseum terecht. Daar wacht hem een bloeddorstige leeuw. Hij heeft geen keuze. Hij krijgt een zet en wordt het strijdperk in geduwd. In ‘De Dondervogel’ hoort Jack van Granny dat er drie rovers aankomen die hem willen opeten. Hij kan niet meer ontsnappen, want er is slechts één kamer. Het enige dat hij kan doen, is zich verstoppen. De kans op ontdekking is echter buitengewoon groot!

3. Kies voor een uniek moment.
Als het moment uniek is, wordt het ook spannender. In ‘Schatten van Piraten’ gaat een jongen aan boord van een schip. Niets bijzonders zou je zeggen. Toch wel, want hij gaat als verstekeling mee: verstopt in een ton op het dek. Bovendien zijn er weinig opties: hij zit in een kleine ton en hij kan niet van dat schip af. En wat zijn de gevolgen als hij ontdekt wordt?

Nog een uniek moment: voor de eerste keer voor een groep een verhaal vertellen.

Zo maak je een verhaal spannend - Hans van Woerkom

Bij de nieuwe Vertelchallenge van 19-23 september is er opnieuw een winactie:
Als je meedoet aan de challenge kun je een prachtig geschenk winnen. Onder de aanmelders verloot ik één exemplaar van mijn boek ‘Een Schatkist vol Vertelgeheimen’ t.w.v. € 29,95. Het boek helpt leerkrachten sneller en beter een verhaal voor te bereiden en te vertellen. En twee CD’s: ‘Tijd voor een Verhaal’ en ‘Schatten van Piraten’.

Als je de prijs wilt winnen: stuur dan een aparte email naar [email protected] en schrijf dan: Ik doe mee met de Vertelchallenge via juf Linda. Onder die aanmelders verloot ik de prijzen.

Aanmelden challenge: Vertelchallenge (op deze blz. veel info over de Challenge!)
Lid worden van groep: Facebookgroep (echt leuk als je hieraan meedoet)

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie