Je bekijkt nu Bee-Bot lessugesties bij de ABC-mat

Bee-Bot lessugesties bij de ABC-mat

Sinds een paar weken hebben wij een nieuw vriendje in de klas, namelijk de Bee-Bot. Deze gele bij is een kindvriendelijke en vrolijke robot waarmee kinderen kunnen experimenteren met het programmeren. Daarnaast is het een educatief middel om allerlei taal- of rekenactiviteiten mee te ondernemen.

In deze blog wil ik mijn ervaringen delen en zal ik een aantal lessuggesties voor de groepen 1-4 geven bij de ABC-mat. Mijn Bee-Bot komt van de website b-bot.nl.

Dit materiaal heb ik gekregen. Lees hierover ook mijn disclaimer.

De Bee-Bot
Zowel kinderen als de leerkracht kunnen heel eenvoudig de oplaadbare robot bedienen met de zeven knoppen op zijn rug. Om van punt A naar punt B te komen moet de robot van tevoren de juiste commando’s krijgen.

Bijvoorbeeld: twee stappen vooruit, een keer naar rechts en dan weer een stap vooruit. Deze commando’s kun je geven door de juiste knoppen in te drukken.

De robot onthoudt tot veertig stappen en kan zo uiteenlopende opdrachten uitvoeren. Alle stappen zijn met een druk op het kruisje weer gewist.

Opdrachten met de Bee-Bot dragen bij aan oefening in logisch denken en probleemoplossende vaardigheden. De leerlingen maken een plan, testen, evalueren en wijzigen het programma als dat nodig is.

Wil je kinderen kennis laten maken met programmeren, dan is dit een heel handig middel.

Op zoek naar meer digitale leermiddelen voor groep 3/4? Lees dan deze blog.

Bee-Bot lessugesties bij de ABC-mat

In het begin is het even zoeken hoe het allemaal werkt, maar de kinderen in mijn groep hadden dit al gauw door. Het is belangrijk om de Bee-Bot eerst goed te introduceren. Hoe ga je ermee om en hoe werkt het precies?

Er is een app beschikbaar waar kinderen het programmeren kunnen oefenen. Ook kun je als kennismaking de kinderen dit stappenplan laten volgen. Daarna kunnen ze er al heel snel zelf mee aan de slag.

De kinderen uit mijn klas zijn gek op de Bee-Bot en konden niet wachten tot ze ermee mochten werken. De robot is zowel bij de kleuters als in de middenbouw prima in te zetten.

De ABC-mat
Er zijn diverse matten met de meest uiteenlopende opdrachten te koop. Voor taal- en leesopdrachten is er bijvoorbeeld de ABC-mat. De robot rijdt van letter naar letter, om een woord te maken.

Maar je kunt natuurlijk nog veel meer oefeningen erbij bedenken. Ik geef een aantal suggesties voor kleuters, groep 3 en groep 4.

Voor kleuters

  • Programmeer de Bee-Bot naar een letter. Laat de kinderen benoemen welke letter dit is.
  • Noem een letter en laat de kinderen de Bee-Bot naar de letter programmeren. Je kunt in het begin zelf de lastige draaiingen doen en de kinderen alleen de rechtdoor knop laten besturen.
  • Noem een woord. Welke beginklank hoor je? Programmeer de Bee-Bot naar de juiste klank. Je kunt dit de kinderen ook in tweetallen laten doen door ze een stapel met plaatjes te geven.
  • Laat de kinderen elkaar luisteropdrachten geven. Bijvoorbeeld “Begin op m en programmeer de Bee-Bot naar de letter o.”
  • Programmeer de Bee-Bot naar een letter. Welk woord kun je hiermee bedenken?
  • Programmeer de Bee-Bot naar een letter. Welke twee rijmwoorden kun je met deze letter bedenken?

Bee-Bot lessugesties bij de ABC-mat

Bee bot lessugesties bij de ABC-mat

Voor groep 3

  • Je kunt in de eerste helft van groep 3 veel lessuggesties van de kleuters gebruiken.
  • Laat een kind een woord maken met de Bee-Bot, de anderen moeten raden welk woord de robot maakt.
  • In de tweede helft van groep 3 maken de kinderen kennis met de hoofdletters. Geef een stapel kaartjes met de hoofdletters. Laat kinderen de Bee-Bot naar een letter sturen, de ander geeft aan welke hoofdletter erbij hoort.

Voor groep 4

  • De lettermat is ook in groep 4 nog erg leuk om te gebruiken. In tweetallen kunnen de kinderen bijvoorbeeld oefenen met zelfstandig naamwoorden, werkwoorden, bijvoeglijk naamwoorden en samenstellingen. Om de beurt besturen ze de Bee-Bot en bedenken ze een voorbeeld met de letter waarop de robot stopt.
  • In groep 4 oefenen de kinderen met het alfabet. Programmeer de Bee-Bot naar een letter. Vanaf die letter zeggen de kinderen verder het alfabet op.

Zelf aan de slag?
Wil je meer weten over hoe de Bee-Bot werkt en welke matten er allemaal beschikbaar zijn? Kijk dan eens op de website van b-bot.nl.

Je kunt hier de Bee-Bot aanschaffen voor €79,00 en de ABC-mat voor €31,95. (Vermelde bedragen onder voorbehoud)

Volgende week deel ik een blog met lessuggesties bij de transparante mat. 

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie