Je bekijkt nu Tips voor internationaal georiënteerde onderwijsactiviteiten

Tips voor internationaal georiënteerde onderwijsactiviteiten

Binnen het basisonderwijs bieden steeds meer scholen internationaal georiënteerde onderwijsactiviteiten aan. Vooral het vroeg vreemdetalenonderwijs-onderwijs (vvto) neemt een enorme vlucht. Mijn school is één van de 1.100 basisscholen die vanaf groep 1 een vreemde taal (90% kiest voor Engels) aanbied.

Je kunt er als school of bestuur voor kiezen om internationalisering kleinschalig te houden, maar je kunt ook juist op meerdere domeinen actief zijn. Denk dan niet alleen aan vroeg vreemdetalenonderwijs, maar ook aan internationaal georiënteerde leerinhouden, uitwisseling over de grens, en internationale beleidsontwikkelingen. In deze blog wil ik aan de hand van de Toolkit internationalisering primair onderwijs een aantal inspirerende voorbeelden en ideeën geven.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Nuffic. 

Vroeg vreemdetalenonderwijs (vvto)
Een basisvoorwaarde voor een goede omgang met andere culturen is het hebben van kennis van vreemde talen. De meeste vvto-scholen kiezen voor Engels en starten vanaf groep 1.

  • Nuffic heeft een landelijke standaard voor Engels ontwikkeld met eisen ten aanzien van het programma en de leerkracht. Belangrijk om door te lezen als je met vroeg vreemdetalenonderwijs aan de slag gaat.
  • Om vroeg vreemdetalenonderwijs goed in te voeren is een implementatieplan van groot belang. Deze kan sturing aan de lesinhoud geven, maar ook gebruikt worden bij de aanvraag van verschillende subsidies. Hierbij kan je dit handige stappenplan van Nuffic gebruiken.
  • Ga als team eens naar een conferentie over internationalisering en laat je inspireren.

Tip! Conferentie English for all: voorbereid de wereld in
Dé conferentie over internationalisering op de basisschool vindt plaats op vrijdag 23 maart 2018. Deze editie staat in het teken van Engels en wereldburgerschap voor alle leerlingen, van groep 1 t/m 8.

Je kunt kiezen uit bijna 40 workshops, onder andere over starten met vvto, interactieve klassenactiviteiten, wereldburgerschap, meertalige kinderen en storytelling. Je kunt tijdens de conferentie drie verschillende workshops volgen. De keuze is ruim, maar meld je zo snel mogelijk aan, want vol is vol.

Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Internationaal georiënteerde leerinhouden
Alle basisscholen zijn verplicht om aandacht te besteden aan internationale aspecten in zaakvakken. Daarnaast dienen scholen een aanbod te hebben dat een bijdrage levert aan actief burgerschap en sociale integratie (wereldburgerschap).

  • Besteed aandacht aan de verschillende culturen binnen de school of wijk door een gastspreker uit te nodigen of een projectweek te organiseren.
  • Je kunt als school gratis een abonnement nemen op het tijdschrift Samsam dat zeven keer per jaar uitkomt. De materialen zijn vooral geschikt voor de bovenbouw.
  • Haal als school of groep geld op voor beter onderwijs in Afrika, India of Peru. Edukans biedt verschillende projecten aan.

Tips voor internationaal georiënteerde onderwijsactiviteiten

Uitwisseling over de grens
Door samen te werken met een school uit een ander land leren leerkrachten en leerlingen over andere culturen en gewoonten. Het geeft de leerlingen de kans om hun tweede taal direct betekenisvol toepassen. Een uitwisseling kan zowel visueel als fysiek plaatsvinden.

  • Via eTwinning kunnen leerlingen met leeftijdsgenoten in het buitenland mailen, chatten en skypen, of ze werken online samen aan projecten. Leerkrachten kunnen materiaal en methodes uitwisselen en kunnen zo nieuwe ideeën opdoen.
  • Op de website Cambridge English pen friends kan je als leerkracht een partnerschool zoeken om zelfgemaakte brieven met elkaar uit te wisselen. Uiteraard kan je ook andere uitwisselingsactiviteiten organiseren, zoals email en Skype. Aanmelding in gratis.
  • Een grote aanbieder van educatieve studiereizen voor bestuurders en schoolleiders is de Algemene Vereniging voor Schoolleiders. Op de website vind je een overzicht van alle reizen die zij elk schooljaar aanbieden.

Internationale beleidsontwikkelingen
Door als school internationale beleidsontwikkelingen te volgen kan dit waardevolle informatie opleveren. We kunnen namelijk altijd leren van landen om ons heen.

  • Op de website van Neth-ER kan je dossiers lezen met betrekking tot internationalisering en Europees beleid.
  • Het is mogelijk om via Erasmus+ subsidie te krijgen om een internationale conferentie bij te wonen.

Ik hoop dat je door het lezen van deze blog weer een aantal nieuwe ideeën hebt opgedaan voor internationaal georiënteerde onderwijsactiviteiten. Mocht je zelf nog leuke tips hebben, dan hoor ik het graag!

BewarenBewarenBewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie