Je bekijkt nu Tips bij het vertellen van een bijbelverhaal

Tips bij het vertellen van een bijbelverhaal

Op Christelijke basisscholen wordt vaak drie keer in de week een Bijbelverhaal verteld. Maar hoe zorg je ervoor dat een verhaal levendig verteld wordt?

En hoe zorg je ervoor dat kinderen betrokken zijn? Ik wil je graag aan aantal tips geven. Natuurlijk kun je deze tips ook voor andere verhalen gebruiken.

Ook leuk! 5 redenen om te vertellen in de klas.

Wees voorbereid
Ken het verhaal. Lees het goed door en schrijf de belangrijkste punten op. Zorg dat je het begin, midden en einde helder in je hoofd hebt.

Bedenk een passende introductie. Schets een probleem, neem een voorwerp mee, laat een lied of gedicht horen en koppel dit aan het verhaal. Zo bereid je de kinderen goed voor op het verhaal.

Lees ook eens deze tips om een verhaal snel vertelklaar te hebben.

Verteltechniek
Vertel het verhaal staande. Veel leerkrachten vinden dit eng en blijven liever op hun stoel zitten. Maar hierdoor word je erg beperkt in je bewegingsvrijheid. Blijf ook niet op dezelfde plek staan, maar loop rond.

Ook bij kleuters kan dit prima! Gebruik je stem. Varieer in hoogte en volume. Geef ook elke karakter een stem. Gebruik de rust. Blijf bijvoorbeeld even stil, als het spannend wordt.

Je zult merken dat de kinderen dan aan je lippen hangen. Gebruik je mimiek. Kijk niet blij, als het een verdrietig verhaal is of andersom. Lees ook eens deze verteltips van Hans van Woerkum.

Tips bij het vertellen van een bijbelverhaal

Net even anders
Vertel het verhaal zo dat de kinderen het voor zich kunnen zien. Dus niet: “Het begon te regenen, steeds harder en harder tot de aarde onder water stond”, maar “Het begon te regen. Eerst stonden de bloemen onder water, toen de huizen en bomen. En uiteindelijk zelfs de allerhoogste bergen! Op heel de aarde was geen droog plekje meer te vinden!” 

Probeer eens een verhaal vanuit een persoon te vertellen. Vertel bijvoorbeeld uit David of Maria. Je kunt ook een attribuut meenemen om het nog echter te maken.

Dit is niet noodzakelijk, want  de kinderen zien vaak al aan je stem en houding dat je iemand anders bent. Gebruik ook af en toe interactie om de kinderen erbij te betrekken.

Pak tijdens het Bijbelverhaal af en toe de Bijbel vast. De kinderen worden er aan herinnerd, dat het verhaal uit de Bijbel komt en dat jij het niet zelf hebt bedacht.

Ook leuk: Een verhaal spannend maken doe je zo.

Tot slot
Maak een koppeling naar het heden. Vraag wat de kinderen in zo’n situatie hadden gedaan. Laat ze dit ook in tweetallen bespreken.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Meester Ruud

  Beste juf Linda,

  leuk om te lezen dat je ook enthousiast bent over verhalen vertellen. Veel van je tips kan ik helemaal onderschrijven.

  Als Meester Ruud schrijf ik artikelen over verhalen vertellen in het onderwijs. Ik schreef ook een artikel over het vertellen van bijbelse verhalen, waarin ik ook in ga op wat jij noemt ‘het zo vertellen dat de kinderen het voor zich kunnen zien’:

  http://www.rudolfroos.nl/onderwijs/artikelen/bijbelverhalen-vertellen-praktische-tips

  Veel succes en plezier met het vertellen toegewenst!

 2. Kimberley

  Handige tips!!
  Ga ze zeker gebruiken!

  Ik vertel ook wel eens bijbelverhalen aan de hand van een powerpoint.
  Zodat leerlingen er een beeld bij krijgen. En wat super leuk is, maar daar moet je de tijd voor hebben is een powerpoint inspreken.

  Ik heb dit een keer samen met mijn zusje gedaan. Allebei speelde we iemand anders zijn stem, plaatjes erbij en klaar! Toen de leerlingen de powerpoint zagen waren ze super enthousiast!!

  1. Linda

   In de praktijk is daar idd weinig tijd voor. Maar je zou er eigenlijk tijd voor moeten maken hé!

Geef een reactie