Je bekijkt nu Er was eens… een verhalenverteller

Er was eens… een verhalenverteller

Mijn naam is Melanie Plag en ik ben verhalenverteller. Als Babboes geef ik vertelvoorstellingen voor kinderen. Ik vertel sprookjes, legenden, historische verhalen en meer. Dat doe ik uit het hoofd, of zoals de Engelsen het zo mooi zeggen: “by heart” – uit het hart. Een paar keer per jaar zal ik een gastblog over vertellen schrijven voor klasvanjuflinda.nl. Hoe ik het doe, en vooral, hoe jij kunt vertellen in je eigen klas.

Wie ik was
Vroeger, dat wil zeggen tot een jaar of zes geleden, was ik kleuterjuf. Dertien jaar stond ik met veel plezier voor de klas. Ik genoot. Ik las voor en ik vertelde. Ik rekende en was met woorden in de weer.  Ik speelde en ik stoeide. Ik tekende en knutselde. Ik troostte en knuffelde. Ik instrueerde en evalueerde. Ik toetste en observeerde. Ik registreerde en administreerde. Ik voedde op en corrigeerde. Ik managede en coördineerde. Maar ineens… was het batterijtje op.

Vertellen is mijn vak!
Ik kon het niet meer. Ik wilde iets anders, al wist ik nog niet gelijk wat. Ik zette voor mezelf op een rijtje wat de momenten waren in het onderwijs waar ik tot het eind toe energie van kreeg. En toen viel het kwartje: vertellen. Met de kinderen in de kring en dan samen op avontuur. Op reis naar verre landen en tijden, met mijn woorden als voertuig. Kippenvel als alle ogen me vol verwachting aankijken. De magie van het moment dat je gezamenlijk een zucht van verlichting slaakt, omdat het verhaal toch weer goed is afgelopen.

Vertellen in de klas
Het is nu ruim vijf jaar geleden dat ik besloot van vertellen mijn vak te maken. Vijf jaar waarin ik ontzettend veel heb geleerd. En hoe meer ik leer over verhalen en vertellen, des te meer ik overtuigd raak van de kracht van vertellen en van de mogelijkheden in het onderwijs. Als verteller zie ik jaarlijks tientallen klassen. Maar een eigen klasje, waar ik al mijn ideeën kan uitproberen, heb ik helaas niet meer. Het onderwijs blijft toch kriebelen.

Schrijven over vertellen
Dus toen ik op Twitter de oproep zag om als gastblogger voor de Klas van Juf Linda te schrijven, wist ik het meteen: “Dat wil ik! Dat is een plek waar ik mijn ideeën kwijt kan!” Ik klom in de (digitale) pen en zo werd ik één van de gastbloggers.

Een paar keer per jaar kun je op dit blog een artikel van mij verwachten met praktische vertelideeën, bijvoorbeeld voor feestdagen, seizoenen of voor de komende kinderboekenweek. Geen grootse projecten, maar eenvoudige verhalen of technieken om het vertellen in de klas toe te passen en (als je dat nog niet doet) eens uit te proberen. Ik hoop dat je er dan net zoveel plezier in krijgt als ik!

Ben je nieuwsgierig geworden en kun je niet wachten tot mijn volgende bijdrage? Op mijn eigen blog en op mijn website schrijf ik ook regelmatig tips voor het vertellen aan kinderen.

Noot van Linda
“Wauw een echte verhalenverteller. Ik ben dol op verhalen en geniet er ook echt van om ze met kinderen te delen. Ik ben erg benieuwd naar de blogs, die Melanie voor ons gaat schrijven. Ik heb al een klein voorproefje gezien en ze kan niet alleen goed vertellen, maar ook beeldend schrijven! Een hele mooie verrijking dus voor klasvanjuflinda.nl! Morgen kun je haar eerste blog lezen.”

Melanie Plag

Verhalenverteller met een hart voor jonge kinderen, ook bekend als Babboes. Voormalig kleuterjuf. Dol op verhalen en taal, maar ook op techniek, games en gadgets. Missie: vertellen als didactisch hulpmiddel terugkrijgen in het onderwijs. De kracht van verhalen is enorm en de wereld van de verbeelding een bron van inspiratie.

Geef een reactie