Je bekijkt nu Review: Hallo, mijn eerste woordenboek

Review: Hallo, mijn eerste woordenboek

Ben je op zoek naar een woordenboek met ‘echte’ foto’s voor een leerling die Nederlands leert of als ouder voor je dreumes? Dan is het Hallo, mijn eerste woordenboek misschien wel wat. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Hallo, mijn eerste woordenboek
Dit kartonnen woordenboek is niet zomaar een boek met plaatjes en woorden. Het is een groot fotoboek waarbij de verschillende voorwerpen worden genoemd. Kinderen leren dus de nieuwe woorden via beelden uit hun directe omgeving en niet via geïllustreerde afbeeldingen.

Het boek bevat 16 thema’s en is echt een eerste kennismaking met de wereld om hem heen. Elk thema bevat een bladzijde. De thema’s zijn: ontbijt, verkeer, avondeten, speeltuin, fruit, lichaam, school, groente, huis, kinderopvang, supermarkt, wassen, familie, kleding en park.

Ik vind het boek erg mooi vormgegeven. Het is fijn dat het boek van karton is, waardoor het lekker stevig aanvoelt. De foto’s zijn typisch Nederlands. Zo wordt er bij het ontbijt producten als brood, hagelslag, vlokken en pindakaas getoond.  Ook het avondeten bestaat uit aardappels, bonen en kip. Ik vind dit wel wat hebben, aangezien het om de Nederlandse woorden gaat.

Hallo, mijn eerste woordenboek

Hoe kun je het boek gebruiken?

Je kunt het boek op verschillende manieren gebruiken. Het is geschikt voor peuters die de Nederlandse taal leren, maar ook voor (oudere) niet-Nederlandse kinderen. Het voordeel is dat alle woordjes erbij geschreven staan. Kinderen die al kunnen lezen kunnen dus zelf de woorden ontdekken. Veel woorden komen uit de BAK-lijst.

  • Laat het kind wijzen naar afbeeldingen en benoem wat het is.
  • Wijs zelf de afbeeldingen aan en laat het kind benoemen.
  • Maak er een spelletje van. Waar zie je ‘de zandbak’? Het kind moet het plaatje aanwijzen.

Het boek is geschreven door Marie-Claire Loudon-Peeraer. Ze heeft ook een ander woordenboek geschreven, namelijk Mijn huis.

Hallo, mijn eerste woordenboek
Auteur: Marie-Claire Loudon-Peeraer
Fotografie: Carmen Vos
Uitgever: Ploegsma
Prijs: €12,99

Klik hier om het boek te bestellen.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie