Je bekijkt nu Spelenderwijs nieuwe woorden leren

Spelenderwijs nieuwe woorden leren

Er zijn heel veel leuke manieren om de kinderen nieuwe woorden aan te leren. Ik noem in deze blog een aantal ideeën.

Ook leuk! Stappenplan: werken aan woordenschat.

Spel Twister
Misschien heb je nog een Twisterspel liggen, maar je kunt het ook heel simpel namaken met een groot wit laken. Op de gekleurde rondjes plak je de woorden, die je de kinderen wil aanleren.

Het spel kan beginnen. Alleen noem je nu geen kleuren, maar woorden! Wanneer het lekker weer is kun je dit trouwens ook heel goed buiten op het schoolplein met stoepkrijt maken.

Strandbal
Je kent vast wel die leuke gekleurde strandballen. Schrijf op elk vak een woord en laat de kinderen de bal naar elkaar overgooien.

Het vak wat de kinderen met hun duimen aanraken, daar moeten ze het woord van voorlezen.

Vliegenmepper
Ik ben een heel leuk spel tegengekomen op de site van Kindergarten Rocks. Dit spel speel je met drie kinderen. Kind 1 noemt een woord en kind 2 en 3 slaan met een vliegenmepper zo snel mogelijk op het woord dat genoemd werd.

Degene die als eerste slaat heeft een insect gevangen. Wie heeft er na een paar minuten de meeste insecten? Kind 1 kan in plaats van het woord ook een omschrijving geven!

Natuurlijk kun je dit spel ook ombuigen naar sommen, letters, kleuren of vormen!

Spelenderwijs nieuwe woorden leren

Krokodil met kiespijn
Ik weet bijna zeker dat je dit spel kent: ‘Krokodil met kiespijn’. Om de beurt moet je bij de krokodil een tand indrukken en degene waar de bek bij dicht gaat is af!

Wist je dat je dit spel ook heel goed in je les of kleine kring kunt gebruiken? Ik gebruik het bijvoorbeeld tijdens het controleren van de themawoorden.

Ik geef een omschrijving van een woord en om de beurt mag een kind het woord zeggen. Heeft hij het goed, dan mag hij een tand indrukken.

Je kunt de kinderen ook een zin laten maken met het woord.

Tik tak boem
Je speelt het spel ‘Tik tak boem‘ met een groepje kinderen. De kinderen mogen de ‘bom’ doorgeven als ze een goede beschrijving van het woord hebben gegeven of als ze het woord hebben geraden.

De persoon waarbij de bom afgaat krijgt een strafpunt.

Verboden woord
Maak een hoed van een strook papier. Schrijf een woord op een post-it blaadje en plak dit op de hoed. De kinderen in de klas geven omschrijvingen over het woord en het kind met de hoed op moet raden welk woord er op de hoed staat.

Circuit
Woordenschat hoeft dus echt niet saai te zijn! Misschien vind je het lastig te organiseren, maar dan is een circuit misschien een idee? Verdeel de kinderen in groepjes en rouleer elke 10 minuten.

Je kunt deze spelletjes gebruiken, maar je kunt ook de computer of een leesboek inzetten. Klik hier voor meer leuke ideeën! Heb je zelf nog een leuk idee, laat het me dan weten!

Op zoek naar meer informatie en leuke consolideerspelletjes? Lees dan mijn review over het boek Op woordenjacht’.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Natascha

  Bedankt voor je leuke ideeen: Een greep uit mijn asdoryiment: 4 op een rij: op een veld staan de woorden, op een kaartje de uitleg, (2x in eigen kleur) pak het kaartje, leg het bij het juiste woord, wie heeft als eerste 4 op een rij?
  Woorden met een rietje: uitleg van de woorden staan op een groot blad, de woordjes liggen los verspreid, zuig een kaartje met een woord en laat los boven de juiste betekenis: hilariteit op en top. Spreek duidelijk af dat een kind 1 eigen rietje krijgt waar hij zuinig mee is. Miniloco en Pico Picolo zijn ook zelf te maken en zelfcontrolerend.

 2. Astrid

  Ha Linda,
  wat leuk dat ik toevallig !!!! jouw site tegenkom, ik zet je gelijk bij mijn favorieten.

  Ik heb nog een leuk spellingsspel wat wij sinds kort in de klas doen. Het lijkt op het programma ‘SPELLINGSTRIJD op rtl 4’: Wij doen het zo:
  De jongens tegen de meisjes: ze schrijven achter op een zijbord van het digibord een woord dat ik oplees van het Veilig en Vlot boekje. Klaar, dan het bord openklappen en controleren met elkaar.( het niveau van de kinderen moet wel een beetje gelijk zijn )
  Echt een hit, waar ik volgend schooljaar eerder mee ga beginnen.

Geef een reactie