Je bekijkt nu Spelsuggesties bij het verteltheater van Heutink

Spelsuggesties bij het verteltheater van Heutink

Het vertelkastje of verteltheater lijkt een beetje op onze poppenkast. Alleen gebruikt de verteller geen poppen, maar afbeeldingen die hij één voor één uit het houten kastje trekt. De verteller zit verder niet in het kastje, maar staat ernaast of erachter, zodat hij kan communiceren met het publiek. In deze blog wil ik je graag meer vertellen over het verteltheater van Heutink. Je kunt deze namelijk op ontzettend veel verschillende manieren inzetten.

Dit materiaal heb ik gekregen. Lees hierover ook de disclaimer.

In de klas
Het verteltheater is geschikt om met jonge kinderen te werken aan woordenschatuitbreiding. Het heeft meerdere mogelijkheden: spelen van schimmenspellen, maken van een lichttafel, ophangen van kindertekeningen, het inschuiven van vertelplaten, woorden schrijven op het whiteboard en het gebruik als minipoppenkast. Hieronder vertel ik jullie over de mogelijkheden die ik in de klas heb gevonden om het vertelkastje in te zetten.

Schimmenspel
Het vertelkastje is prima te gebruiken om schimmenspel mee te doen. Je hebt wel een lamp nodig om achter in het kastje te leggen. Tip: gebruik hiervoor led-verlichting. Zelf heb ik gekozen voor een bouwlampje uit de bouwmarkt, waar een hele staaf led-verlichting in was ingebouwd. Je kunt ook kiezen voor een kleine lichtslang. In mijn groep heb ik het schimmenspel zelf geïntroduceerd. Het vertelkastje was een heel nieuw fenomeen voor de kinderen. Ze vonden het erg spannend toen het licht uit ging en het vertelkastje open mocht! Ik heb een spel gedaan met verschillende vormen van dieren. Hiervoor gebruik je speelgoeddiertjes en vingerpoppetjes die je vast wel in de klas hebt liggen. Aan de vorm van de oren zien de kinderen dan of het een aap, leeuw, konijn, beer enzovoort is.

Vormen
Wat je ook kunt doen, is een spel aanbieden met vormen. Zeker in groep 1 een echte aanrader. Je kunt dit heel goed doen met logiblocs . Omdat de kinderen geboeid zijn door het gebruik van het vertelkastje (en eventueel een pratend handpopje / vingerpoppetje die de vormen introduceert), leren ze er veel van. De kinderen mochten ook zelf aan de slag in tweetallen, in een hoek met het vertelkastje, de lamp en de vingerpoppetjes. Hier onstond leuk schimmenspel!

Lichttafel
Een leuke lichttafel in je klas is hip en leerzaam! Omdat ik dat ook wilde proberen, heb ik hiervoor het vertelkastje gebruikt. Je kunt het namelijk ook plat leggen op de tafel met het led-lampje eronder. Zo kunnen de kinderen aan de slag met gekleurd vliegerpapier en mooie vormpjes, glasparels en wat je nog meer aanbiedt. Ze ontdekken dat je kleuren over elkaar heen kan leggen en zo weer nieuwe kleuren krijgt. Ook genieten kleuters erg van het manipuleren. Wat gebeurt er als ik dit zo op de lichttafel leg? Er ontstaan verrassende creaties!

Kindertekening
Als je een kindertekening eens speciale aandacht wilt geven, kun je dit ook heel goed doen met het vertelkastje. Je stopt de tekening (A3) in het kastje, doet de deurtjes dicht en opent ze dan één voor één in de kring. Er zijn drie deurtjes, dus je kunt ook nog met de kinderen raden wat er op de tekening te zien is, wie hem heeft gemaakt, enzovoort. Een leuke evaluatie-activiteit die ervoor zorgt dat de kinderen ook gericht naar elkaars werk leren kijken!

Ook leuk: 3 manieren om verhalen te vertellen met kinderen.

Vertelplaten
Het vertelkastje is erop gebouwd om platen op A3 formaat in te steken. Deze platen zijn op verschillende plaatsen te koop. Op de voorkant staat een prent en op de achterkant de tekst van het prentenboek. Je kunt de platen één voor één in het vertelkastje schuiven en zo het verhaal op een boeiende manier tot leven brengen. Zelf vond ik het nog even zoeken, omdat je gewend bent een bladzijde om te slaan. De platen zijn genummerd, dus je kunt zelf zien welke plaat eerst komt. Je kunt de platen daarna ook inzetten om als achtergrond te gebruiken voor een verteltafel, eventueel in combinatie met het vertelkastje. Zo kunnen de kinderen het verhaal naspelen.

Tips voor vertelplaten
Wil je vertelplaten voor het vertelkastje aanschaffen?

Woorden op het whiteboard
In het houten vertelkastje zitten twee inschuifplaten. De ene plaat is doorzichtig (voor schimmenspel). De andere plaat is een klein whiteboard. Dit kun je gebruiken bij je thema om bijvoorbeeld een woordweb op te maken. Je gebruikt hiervoor een whiteboardstift. Bij de methode Onderbouwd wordt het vertelkastje ook gebruikt op deze manier. Zelf heb ik het whiteboard ingezet in de schrijfhoek om woordkaartjes na te laten schrijven. Daarna is het leuk om te presenteren in het vertelkastje

Mini-poppenkast
Met het vertelkastje heb je altijd een mini-poppenkastje in de klas. Ik vind het zelf een leuke bijkomstigheid dat het vertelkastje op op die manier inzetbaar is. Bijvoorbeeld bij de sova-lessen, pak ik het er even bij en laat ik twee handpopjes een situatie uitspelen. Daar kunnen we dan vervolgens klassikaal over praten. Je kunt ook een voorstelling met een collega of stagiaire spelen. Aanrader is dan wel om het vertelkastje wat hoger te zetten, bijvoorbeeld op een kast. De kinderen mogen bij mij ook zelf met vingerpoppetjes aan de slag als ze spelen in de hoek met het vertelkastje. Dan spelen ze ook zelf voorstellingen voor elkaar. Elke keer weer origineel wat ze dan bedenken!

Iets voor jou?
Zelf ben ik enthousiast over het gebruik van het vertelkastje in de klas. De kinderen kunnen er zelfstandig mee werken, maar ook ik als leerkracht zie vele mogelijkheden om het kastje in te zetten bij mijn lessen. Heb jij al een vertelkastje? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen! Enthousiast geworden? Lees hieronder hoe je het verteltheater bestelt!

Verteltheater
Leeftijdscategorie: 3+
Uitgever: Heutink
Prijs: €181,13

Klik hier voor meer informatie.

Spelsuggesties bij het verteltheater

Carolien van Beveren

Carolien van Beveren is gastblogger op klasvanjuflinda.nl. Ze studeerde in 2009 af aan de PABO. Vanaf die tijd heeft ze altijd als onderbouwleerkracht gewerkt, met veel enthousiasme. Ze vindt het belangrijk dat in het onderwijs aan kleuters het spelende kind centraal staat. Ze houdt ervan om thema's uit te werken en blogt hier dan ook regelmatig over. Carolien geeft les op een basisschool in Zeeland. Ze is getrouwd en moeder van een peuter van 2,5 en een baby.

Geef een reactie