Je bekijkt nu Fantasy forts

Fantasy forts

Bij mij in de klas zijn de kinderen gek op bouwen en ik heb daarom ook veel constructiespeelgoed in de kast staan. Sinds kort hebben we nieuw bouwspeelgoed, namelijk Fantasy Forts STURDY. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Fantasy Forts. 

Fantasy Forts
Hoe leuk is het om hutten of andere bouwwerken te bouwen waar je ook echt in kan zitten? Dit kan met Fantasy Forts Sturdy; 16 stevige kartonnen panelen van twee centimeter dik. Kinderen kunnen zelf bepalen wat ze maken en hun fantasie gebruiken om de mooiste creaties te bouwen.

De kinderen kunnen alleen of met een groepje kinderen met het materiaal aan de slag. De mogelijkheden van het bouwen zijn eindeloos. Denk aan het bouwen van een hut, een winkel of een kasteel. Bij elk thema kan je het materiaal wel inzetten.

De panelen van Fantasie Forts Sturdy zijn ontzettend stevig en ontwikkeld voor dagelijks en intensief gebruik, dus geschikt voor peuterspeelzalen en scholen. De panelen hebben een houtlook, maar doordat het gemaakt is van karton kunnen de kinderen er goed mee bouwen. Het karton is van FSC gecertificeerd papier en de gebruikte inkt is op waterbasis.

De panelen van Fantasy forts kan je met elkaar verbinden door een handig systeem van 2-in-1 klittenband waardoor verbindingen goed lukken. Het zwarte klittenband is al op de panelen geplakt. De panelen worden daarnaast geleverd met 52 stukjes van 20 cm geel klittenband (deze dienen zelf geknipt te worden). Dat is ruim voldoende om alle mogelijke combinaties te maken. Het knippen van de strookjes heb je met het bijgeleverde meetschema zo gedaan.

Fantasy forts Fantasy forts

In de klas
De kinderen van groep 3/4 beleven ontzettend veel plezier aan Fantasy Forts. De panelen zijn best groot, maar de kinderen kunnen er goed mee overweg. Ik heb zelf alle klittenband stukjes geknipt, zodat de panelen gelijk klaar zijn voor gebruik.

Momenteel werken we rondom de herfst en de kinderen kregen dan ook de opdracht om een boomhut te bouwen. Doordat er voldoende panelen worden geleverd kunnen de kinderen echt een mooi bouwwerk maken.

In het begin werden de panelen alleen recht gebruikt, maar later kwamen kinderen op het idee om ze ook schuin (als een dak) te gebruiken. Met behulp van het klittenband blijft dit prima staan. Je zou het nog uitdagender kunnen maken door de kinderen eerst een bouwplan te laten tekenen. Zeker in de middenbouw is het een mooie uitdaging om van het platte vlak iets na te bouwen.

Na het bouwen waren de kinderen nog niet klaar. Ook het spelen daarna in de gebouwde hut bracht veel plezier. Het werd echt een klein huisje met keukenspulletjes en kussens. Een leuke afwisseling dus van de gewone huishoek. Zeker wanneer je gaat werken rondom het thema bouwen of de boom. Maar je kunt het ook inzetten als extra spelmateriaal in plaats van bijvoorbeeld de kapla of de lego.

Fantasy forts

Laat de kinderen vooral ook zelf bedenken wat ze willen maken. Wellicht is het ook leuk om verschillend bouwmateriaal te combineren. Denk aan kleden, maar ook tafels en stoelen.

Doordat de panelen vrij groot zijn moet je wel wat ruimte in de klas maken. Al kunnen ze heel simpel en netjes worden opgeruimd. Met behulp van het klittenbandsysteem plak je de panelen zo aan elkaar. De losse stukjes geel klittenband kan je in de panelen bewaren.

Educatief speelgoed
Het spelen met Fantasy Forts is niet alleen leuk, maar daarnaast ook heel leerzaam. Het mooie is dat de kinderen door een heel proces gaan. Eerst proberen ze de panelen alleen met het zwarte klittenband te verbinden, maar al snel komen ze er achter dat het toch belangrijk is om ook de gele strookjes te gebruiken.

Daarnaast werken de kinderen nog aan meer doelen:

  • Het prikkelt de fantasie.
  • Het vergroot het ruimtelijk inzicht.
  • Het geeft ze een competent gevoel als ze een bouwwerk hebben gemaakt.
  • Allerlei sociale vaardigheden als samenwerken, overleggen en motiveren komen aan bod.

Ik ben ontzettend blij met het materiaal, juist doordat het zo oneindig veel mogelijkheden heeft. Rondom het thema Sinterklaas wil ik de kinderen een boot laten maken. Met wat verkleedkleding en ingepakte cadeaus erbij is het feest compleet! Juist door de kinderen eigenaar te maken van de hoek zullen ze beter tot spel komen en zuiniger met het materiaal omgaan.

Ook enthousiast geworden? De panelen zijn te koop bij bol.com.

Klik hier voor meer informatie over Fantasy Forts STURDY.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie