Je bekijkt nu Boekentip: Feedback is fantastisch

Boekentip: Feedback is fantastisch

Iedereen heeft er mee te maken: feedback. Ook al is het een onderdeel van het dagelijks leven toch is het niet vanzelfsprekend dat je weet hoe je met feedback om moet gaan. Hoe vaak ik zelf niet zeg: ‘Oh, in de uitverkoop gekocht’, als iemand me een compliment geeft over mijn kleding in plaats van dank je wel.

Als wij als volwassenen er soms al moeite mee hebben, hoe is het dan voor kinderen? Het boek ‘Feedback is fantastisch’ leert kinderen om om te gaan met complimenten en kritiek. Lees dit blog om meer te weten te komen.

Feedback is fantastisch
In ‘Feedback is fantastisch’ leer je Max kennen. Als hij een wedstrijd kauwgombellen blazen wint en zijn vriend hem daar een compliment voor geeft , zwakt hij deze meteen weer af. Ook als Nina hem een compliment geeft over zijn kleding is zijn reactie verre van gepast. Hij krijgt er Nina zelfs boos mee. Max vindt het maar ingewikkeld.

Ook tijdens een ouderavond krijgt Max een aantal complimenten, maar ook wat kritiek. Max schiet meteen in de verdediging. Thuis willen zijn ouders hier graag over verder praten. Max legt uit dat zowel de complimenten als de feedback in zijn hoofd rondjes draaien en dat hij geen idee heeft wat hij er mee moet. Zijn ouders geven hem tips hoe je op complimenten en feedback kan reageren.

De volgende dag kan Max de tips gelijk in praktijk brengen. En daarbij komt hij tot één conclusie: ‘Feedback is fantastisch’.

Ook leuk: het boek Je fantastische elastische brein! 

Mijn mening
Als leerkracht wil je heel veel, maar ontbreekt het soms aan tijd. Dan is het fijn dat er boeken zoals ‘Feedback is fantastisch’ bestaan. Door alleen al het voorlezen van de eerste situatie heb je al gespreksstof. Wat vind je van de reactie van Max? Hoe had hij ook kunnen reageren? En dat is alleen nog maar de eerste bladzijde.

Zo komen er nog meerdere situaties in naar voren die je met de kinderen kunt bespreken. Ook is het leuk om de kinderen het na te laten spelen. Bijvoorbeeld eerst de situatie waarin de reactie niet goed is en daarna hoe het wel moet. In het boek worden daar al duidelijke handvatten voor gegeven.

Het boek is ook erg beeldend. Je ziet heel goed hoe Max zich voelt en door de grappige illustraties ook wat er in zijn hoofd gebeurd. Het is een toegankelijk verhaal en zal kinderen zeker aanspreken. Op deze manier kun je op een leuke en luchtige manier bespreken wat zowel positieve als negatieve feedback met je kan doen.

Achterin het boek zijn praktische tips voor ouders en leerkrachten te vinden. Ook kun je een activiteitengids aanschaffen bij dit boek, vol met leuke en leerzame opdrachten en werkbladen. Zo kunnen kinderen ontdekken en oefenen met feedback geven en ontvangen.

Een uitnodigend boek om thuis of op school mee aan de slag te gaan.

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen. 

Feedback is fantastisch
Auteur: Julia Cook
Illustraties: Kelsey de Weerd
Uitgever: Bazalt
Prijs: €14,95

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie