Je bekijkt nu Boekentip: Elektriciteit

Boekentip: Elektriciteit

De informatieve serie Willewete heeft twee nieuwe delen. Over Zo maak je een boek is pas een blog verschenen. Het andere nieuwe deel is Elektriciteit. Lees dit blog als je nieuwsgierig bent naar de inhoud.

Elektriciteit
Als je alles wilt weten over elektriciteit, dan moet je zeker dit boek lezen. Je krijgt antwoord op veel vragen. Waarvoor gebruiken we elektriciteit? Wat is groene stroom? Hoe werkt een zonnepaneel en wat heeft dat met elektriciteit te maken? En waarom is een stopcontact gevaarlijk?

Gelijk aan het begin van het boek leer je wat elektriciteit is. Je leert hoe vaak je elektriciteit gebruikt door te kijken naar de apparaten in huis. Ook leer je hoe het vroeger was toen er nog geen elektriciteit was.

Naast het bespreken van de nadelen van ons vele verbruik is er ook veel aandacht voor schone energie. Zo leer je veel over windmolens en zonnepanelen. Tot slot worden er tips gegeven hoe je zelf zuinig kunt zijn met energie en hoe je toch stroom kunt krijgen zonder stekker.

Net als de andere boeken in de Willewete serie is het boek Elektriciteit mooi vormgegeven. Er is zeker net zo veel te zien als dat je kunt lezen. De illustraties zijn echt een ondersteuning van de geschreven tekst. De woorden die worden besproken zijn altijd weer gelinkt aan een ander begrip of woord. Zo wordt er een mooie context gecreëerd.

Dit deel van de serie bevat veel tekst en relatief moeilijke begrippen. Het boek is dan ook geschikt voor kinderen van 7 tot en met 9 jaar.

In de klas
Allereerst kan dit boek gebruik worden als informatieboek. Als kinderen een werkstuk maken over dit onderwerp of als ze meer informatie nodig hebben voor een opdracht kunnen ze hier veel antwoorden in terugvinden.

Ook zou je nog meer kunnen inzoomen op hoe het vroeger zonder stroom was. Wat zouden de kinderen het meeste missen? Hoe zouden ze dan bepaalde dingen aanpakken? Naast een gesprek hierover kun je de kinderen hun oplossingen laten uitspelen of misschien hebben ze wel iets bedacht wat ze kunnen namaken.

Achterin het boek staat een proefje over zelf stroom maken. Dat is sowieso leuk om in de klas uit te proberen. Je kunt vast nog wel meerdere proefjes vinden die binnen dit thema passen. Zo kun je een leuk circuit opstellen.

In het midden van het boek zitten twee bladzijdes die uitgeklapt kunnen worden. Hierop is te zien waar al het stroom vandaan kan komen. Het is heel tof om dit netwerk na te maken in de klas. Laat de kinderen bijvoorbeeld windmolens en elektriciteitsmasten knutselen. Ook moeten de wegen gebouwd worden van de haven naar de fabriek. Genoeg te doen voor de hele klas!

Wil jij dit mooi vormgegeven, complete en informatieve boek ook in jouw bezit?

Klik dan hier voor meer informatie of om het boek te bestellen. 

Willewete – Elektriciteit
Auteur: Lucas Arnoldussen
Illustrator: Hiky Helmantel
Uitgever: Clavis
Prijs: €16,95

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie