Je bekijkt nu GraviTrax Starter Set

GraviTrax Starter Set

Zijn jouw kinderen dol op bouwen, experimenteren en houden ze wel van een uitdaging? Lees dan zeker deze blog over de “GraviTrax Starter Set”. Het interactieve kogelbaansysteem van Ravensburger.

GraviTrax Starter Set
Als je de GraviTrax Starter Set opent kijk je je ogen uit. In diverse plastic verpakkingen vind je de onderdelen van de knikkerbaan.

Allereerst zijn er de vier vloerplaten waar je de knikkerbaan op kunt bouwen. Deze klik je aan elkaar en zorgen er voor dat de baan altijd stevig staat. Bedenk wel waar je de baan wilt bouwen, want hij is lastig te verplaatsen.

Ook zijn er uiteraard stukken rails waar de kogels overheen kunnen rollen. Ze zijn er van diverse lengtes. Ook vind je er grijze verticale stukken om hoogteverschillen te kunnen maken. Deze zijn er in twee verschillende groottes.GraviTrax Starter Set GraviTrax Starter SetDe twee doorzichtige etages geven je de kans om extra verdiepingen te maken. Een beetje vergelijkbaar met de vloerplaten. Een knikkerbaan gaat natuurlijk niet alleen maar rechtdoor, dus je vindt ook 21 bochten, 3 kruisingen en 2 wissels in de set.

En om het helemaal af te maken zijn er ook speciale onderdelen zoals de vrije val, een splash, een magnetisch kanon en een werveling.

Als je het boekje met de bouwschema’s volgt krijg je een idee hoe een knikkerbaan eruit kan zien. Je kunt bouwen op drie verschillende niveaus.

Met cijfers staat aangegeven hoe ver je de hoogte in moet. Ook worden de kleuren groen en wit gebruikt, zodat wat sneller duidelijk is waar je iets moet plaatsen.

Naast het boekje met de bouwschema’s is er ook een opdrachtenboekje. Deze is ook ingedeeld in diverse niveaus. Je vindt hier ook voorbeelden van banen, maar dan zonder cijfers, zodat je zelf moet ontdekken hoe hoog iets moet worden.

Een andere opdracht is dat de kogels in een bepaalde volgorde moeten eindigen. Je moet hierbij dus heel erg nadenken welke route een bepaalde kogel moet afleggen.

GraviTrax Starter Set GraviTrax Starter SetMijn mening
Dat deze GraviTrax Starter Set een hit is zowel op school als thuis, daar is geen twijfel over mogelijk. De kinderen konden niet wachten om elke keer weer verder te gaan en waren teleurgesteld als ze niet aan de beurt kwamen. Maar wat maakt het zo’n succes?

Allereerst nodigt het materiaal uit om mee aan de slag te gaan. Het ziet er strak uit en je voelt en merkt dat het van goede kwaliteit is. De verschillende onderdelen maken dat je nieuwsgierig wordt naar wat je er allemaal mee kan.

Wel is het aan te raden om de onderdelen in afsluitbare zakjes of bakjes te bewaren, om te voorkomen dat je iets kwijtraakt.

Het is erg prettig dat er een boekje bij zit met voorbeelden. Zo kun je de set echt leren kennen en ontdek je wat er allemaal mogelijk is. Door de diverse niveaus is het voor veel leeftijden aantrekkelijk.

Mijn zoontje van vier vond het een uitdaging om zijn eigen baan te bouwen, terwijl de oudere kinderen het juist een uitdaging vonden om het boekje te volgen.

Door meerdere kinderen tegelijk met de set aan de gang te laten gaan stimuleer je het samenwerken. De kinderen moesten met elkaar overleggen. Niet alleen het praktische gedeelte wie welk onderdeel zou bouwen, maar ook legden ze aan elkaar uit waarom ze dachten dat iets op een bepaalde plek moest.

Daarnaast zijn ze ook bezig met ruimtelijk inzicht, ontdekken ze hoe magnetisme werkt en experimenteren ze met zwaartekracht.

Als de kinderen vrij een baan bouwen, onderzoeken ze waarom iets niet lukt en proberen het dan weer om te bouwen. Waarom gaat een kogel te hard en vliegt hij uit de bocht? Waarom rolt hij juist niet hard genoeg? Welke aanpassingen moet ik dan doen?

Met deze GraviTrax Starter Set heb je al enorm veel mogelijkheden, laat staan met de diverse uitbreidingssets die er te koop zijn. Voorlopig zijn wij in ieder geval nog niet klaar met experimenteren.

Klik hier voor meer informatie of om GraviTrax Starter Set aan te schaffen. 

GraviTrax Starter Set
Uitgever: Ravensburger
Prijs: €69,99

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie