Je bekijkt nu Boekentip: De koude rillingen

Boekentip: De koude rillingen

Ben je nog op zoek naar een humorvol, maar bovenal warm kerstverhaal? Dan raad ik je het boek ‘De koude rillingen van Benjamin P. Kleum’ aan. Lees dit blog als je meer te weten wilt komen.

De koude rillingen van Benjamin P. Kleum
Benjamin P. Kleum had een mooie zak met olielampen. Hoofdman Gallus kocht er ooit eens één bij hem. Hij was zo tevreden dat Benjamin voor alle soldaten van de keizer gratis olielampen moest leveren.

De mensen in het dorp vonden dat maar niks en lieten Benjamin links liggen. Zijn zaak ging failliet en nu moet hij langs de deuren om geld op te halen voor de keizer.

Samen met zijn knecht Jurre gaat Benjamin alle deuren langs. Hoewel de zon schijnt en het een mooie dag is heeft Benjamin het koud. Hij vindt dan ook dat de mensen maar bij hem langs moeten komen.

Zittend op zijn troon, een stoel op de tafel, ontvangt hij de mensen bij hem thuis. Alle laatste beetjes, tot aan kleding toe, neemt hij van de mensen af. En ook al trekt Benjamin de kleding aan, hij krijgt het alleen maar kouder en kouder.


Jurre probeert van alles om Benjamin warm te krijgen. In zijn zoektocht naar nog meer spullen ontdekt Jurre de geheime plek met geld. Geld wat Benjamin achterhoudt. Jurre wordt op straat gezet en zo blijft Benjamin alleen achter.

Hij heeft het nu zo koud dat hij zijn hele huisraad verbrandt, maar ook dat helpt helemaal niks. Zelfs zijn berg met geld kan hem niet warm houden.

Uiteindelijk zetten Gallus en zijn soldaten Benjamin op straat. Maar niemand wil iets met hem te maken hebben. Hij gaat op pad en sluit zich aan bij een aantal herders die om een vuurtje zitten.

Ze vertellen hem een wonderlijk verhaal. Begrijp Benjamin wat er hem verteld wordt? En zal hij het dan toch uiteindelijk nog warm krijgen?

Mijn mening
Ik heb enorm genoten van dit boek. Vanaf de eerste zin was ik nieuwsgierig hoe het verder zou gaan en zo zat ik gelijk in het verhaal. Ook staat er op de eerste bladzijde een woordgrap en dan heb je mij als taalfanaticus meteen te pakken.

Het verhaal is vlot geschreven en met humor. De zwart-wit tekeningen ondersteunen de humor en geven het net dat beetje extra. Op bijna elke bladzijde is er een tekening te vinden. Soms zelfs paginagroot.

Als lezer geniet je niet alleen van het verhaal, maar probeer je er ook achter te komen waarom Benjamin het steeds zoveel kouder krijgt. Mooi om daar eens bij stil te staan en dit ook met de kinderen te bespreken. Dat vind ik gelijk ook het sterke van dit boek. Geschreven met humor, maar met een serieuze kern.

Kortom: een beeldend en humorvol verhaal, met een hele mooie boodschap.

Als laatste nog even dit. Eén van de herders doet de uitspraak: “Je bent altijd welkom bij de koning, maar als je voor jezelf komt zal je nooit warm worden van binnen”. Wauw! Laat de kinderen eens in groepjes bespreken wat zij denken wat deze zin betekent en wat dit te maken heeft met Kerst. Daar zullen hele mooie gesprekken van komen.

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen. 

Wat nog leuk is om te weten, is dat je dit verhaal ook als musical kunt bestellen. Dat kun je doen op bramkasse.nl

De koude rillingen van Benjamin P. Kleum
Auteur: Bram Kasse
Illustrator: Hanne Snel
Uitgever: Ark media
Prijs: €7,50

koude rillingen

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie