Je bekijkt nu Boekentip: De Goudvisjongen

Boekentip: De Goudvisjongen

“De Goudvisjongen” is het debuut van schrijfster Lisa Thompson. Een indrukwekkend boek wat je van begin tot eind boeit. Lees dit blog als je er meer over te weten wilt komen.

De Goudvisjongen
Het leven van Matthew speelt zich voornamelijk op zijn slaapkamer af. Dat is niet altijd zo geweest. Maar op dit moment bestaat zijn leven uit het in de gaten houden van de buurt en zorgen dat er geen ziekteverwekkers in zijn beurt komen. Hij is dan ook constant bezig met handen wassen, douchen en alles zo goed mogelijk schoon houden.

Matthew houdt nauwkeurig bij wat de mensen uit zijn straat allemaal doen. Wanneer ze weggaan, hoe laat ze weer thuiskomen en met wie. Het ontgaat hem dan ook niet dat er bij zijn buurman twee kleine kinderen komen logeren.

De jongste, Teddy, is op een middag opeens verdwenen en niemand weet waar hij is gebleven. Al snel wordt duidelijk dat Matthew de laatste persoon is die hem gezien heeft.

Samen met zijn overbuurmeisje Melody probeert hij erachter te komen waar Teddy is gebleven. Daarbij moet Matthew af en toe behoorlijk zijn eigen grenzen verleggen. Maar durft hij dat?

En wat heeft het overlijden van zijn broertje Callum ermee te maken? Dat er haast bij is, is duidelijk. Lukt het ze om Teddy op tijd te vinden?

Mijn mening
Zodra je begint te lezen wordt het je al snel duidelijk hoe het leven van Matthew op dit moment in elkaar zit. Hoe verder je in het verhaal komt vallen er steeds meer puzzelstukjes op zijn plaats. Ik heb het geen seconde weg kunnen leggen.

Het is een ongelooflijk indrukwekkend verhaal. Allereerst krijg je een beeld van hoe het moet zijn om met een dwangneurose te leven. Altijd maar je handen willen wassen, niet 1 keer maar soms wel 27 keer tot je handen kapot gaan, en overal het gevaar van ziekteverwekkers zien.

Je wereld wordt dan heel erg klein. Dat heeft niet alleen effect op de persoon, maar ook op het hele gezin.

Daarnaast wordt er in het boek steeds gesproken over het overlijden van zijn broertje Callum. Tot aan het eind ben je aan het puzzelen welke plek deze gebeurtenis inneemt in het leven van Matthew.

Tot slot is daar de verhaallijn van de verdwijning van Teddy. Ik vind het sterk hoe deze drie onderwerpen in het verhaal zijn verwerkt, zonder dat het te ingewikkeld wordt.

Het is een prettige afwisseling van serieus en soms ook luchtig. Dat houdt het mooi in balans. Fijn voor de gevorderde lezer vanaf een jaar of 10, maar ook volwassenen zullen het graag lezen.

Doordat mails en aantekeningen een andere lay-out hebben, houdt dit het dikke boek wel levendig. Ook de kleine illustraties aan het begin van elk hoofdstuk dragen hier aan bij.

Kortom: een knap geschreven boek, waarin angst, intrigerende personages en droge humor elkaar afwisselen.

‘Nooit wachten tot het noodweer voorbij trekt, maar je moet naar buiten gaan en dansen in de regen’.

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

De Goudvisjongen
Auteur: Lisa Thompson
Illustrator: Mike Lowery
Uitgever: Meis en Maas
Prijs:  €12,98

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie