Je bekijkt nu Boekentip: Vriendje te koop

Boekentip: Vriendje te koop

Vriendschap is ontzettend belangrijk. In het prachtige en humorvolle prentenboek ‘Vriendje te koop’ ga je met Sep op zoek naar een vriendje. Want wanneer mag iemand je vriendje zijn?

Vriendje te koop
Sep is op zoek naar een vriendje. Dit vrolijke, wat naïeve, stokstaartje heeft namelijk en wortel gevonden die hij graag met vriendjes op wil eten. Hij heeft alleen geen idee waar hij een vriendje kan vinden.

Hij komt andere stokstaartjes tegen, maar die vinden hem maar een sta in de weg. Olifant die vindt Sep maar dom. Ook Gier wil geen vriendjes worden. Hij geeft Sep de tip om eens in de koopgoot te gaan kijken. Misschien dat hij daar een vriendje kan kopen.

Helaas voor Sep, geen vriendjes daar. Zijn hoop is nu gevestigd op Joop. Hij heeft boven zijn grot hangen ‘Welkom bij Joop, hier is alles te koop’. Zou hij dan een vriendje voor Sep hebben? Het antwoord is dichterbij dan Sep denkt.

Mijn mening
Van alleen het formaat en de voorkant van ‘Vriendje te koop’ word ik al enthousiast. Het is een groot formaat boek met kleurrijke  illustraties. Als je de afbeelding van Sep op de voorkant ziet, vind je hem al meteen leuk.

De illustraties zijn volledig in kleur. Het geeft me een beetje het idee alsof ik naar de screenshots van een animatiefilm kijk. Zo sprekend en levendig zijn ze. Ze geven de karakters van de verschillende dieren goed weer.

Het is een prentenboek met meer tekst dan je gewent bent. Het verhaal heeft lekker de vaart erin, is begrijpelijk geschreven voor kinderen in de onderbouw en bevat de nodige dosis humor.

Wat mij aanspreekt aan de manier van schrijven is dat je aan de ene kant meevoelt met de teleurstelling van Sep, maar het ook luchtig blijft door de grappige situaties en de dappere en mooie dingen die Sep doet.

Wat ik sterk vind aan het verhaal is dat er heel duidelijk in naar voren komt hoe Sep op zoek gaat naar een vriendje. Dit geeft mooie aanknopingspunten voor een gesprek in de klas over vriendschap. Wanneer mag iemand je vriendje zijn? Heeft hij een speciaal uiterlijk of moet hij iets speciaals kunnen?

Kortom: een vrolijk, warm en sterk verhaal met een onderwerp dat elk basisschoolkind direct zal aanspreken. Een boek dat direct in mijn tas mee naar school gaat.

Vriendje te koop
Auteur: Bram Kasse
Illustrator: Michel de Boer
Uitgeverij: Buddybooks
Prijs: €12,50

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Bram Kasse

    Wauw, wat een prachtige recensie, dank je wel!
    Het was een genot om over Sep zijn aarzelende maar o zo dappere pogingen te schrijven.
    Hoop dat er veel kinderen van kunnen genieten.

Geef een reactie