Je bekijkt nu Leesboeken tips voor april

Leesboeken tips voor april

De afgelopen maand is er weer allerlei boekenpost binnengekomen. In deze blog deel ik vier leesboeken voor de midden-/bovenbouw.

Hopelijk doe je nieuwe inspiratie op voor je groep of voor thuis. Veel leesplezier!

Joris en het reuzenraadsel
Thijmen Gijsbertsen schreef een nieuw verhaal met Bofkont Joris in de hoofdrol. Joris en het reuzenraadsel is een spannend avontuur met een belangrijke boodschap: iedereen mag er zijn zoals-ie is.

Joris en Glip gaan met de maar-niet-heus-reus op bezoek bij zijn zus Reusalie. Als ze met hun boot aanmeren bij haar vuurtoren, blijkt Reusalie niet thuis te zijn. In plaats daarvan komt Pico Bello tevoorschijn: een van de bewoners van het eiland Schone Schijn, waar een perfect verzorgd uiterlijk ontzettend belangrijk is.

De koning van dat eiland staat op het punt te trouwen met Reusalie, maar zij is spoorloos verdwenen. Waarom wilde ze weg uit Schone Schijn? Dat is het begin van een spannend avontuur waarin Joris en Glip samen met geluksvogel Jack Pot in Siberië op zoek gaan naar de zus van de maar-niet-heus-reus. 

Het vervolg op Een Bofkont in Pechstad is ook een los te lezen avontuur.

Het geheim van de snoepfabriek
Selma Noort ken je misschien wel van het indrukwekkende boek De zee kwam door de brievenbus. Een ander spannend verhaal dat ze heeft geschreven is Het geheim van de snoepfabriek. Van dit exemplaar zijn al meer dan 10.000 exemplaren verkocht.

Toverballen, spekkies, dropjes… Meda’s ouders hebben geld nodig om de oude snoepfabriek van haar opa weer op te starten. De bank wil alleen een lening geven als ze opa’s beroemde snoepjes weer gaan maken: heerlijke roomwitte zuchtjes die smelten op je tong.

Oei! Waar is het supergeheime recept van die zuchtjes eigenlijk gebleven? Meda en Stephan gaan op zoek. Maar ze zijn niet de enigen, ze worden door iemand achtervolgd…

Pleingeheimen of hoe je beste vrienden blijft
Wanneer je fan bent van de boeken van Jacques Vriens, dan ken je vast wel de verhalen over het Kattenpleintje. Het boek Pleingeheimen of hoe je beste vrienden blijft bevat alledrie de verhalen.

De elf jarige Steffie, Max en Mei-Lan hoeven zich nooit te vervelen. Op en rond het pleintje waar ze wonen, gebeurt altijd wel wat. Van diefstal uit de plaatselijke supermarkt tot de voorgenomen bouw van een parkeerplaats midden op het plein– de kinderen laten het niet zomaar gebeuren! Samen staan ze sterk, maar soms zijn ze het niet met elkaar eens. Gelukkig is ruzie voor even en vriendschap voor altijd. Toch…?

In de verhalen hebben afwisselend Steffie, Max en Mei-Lan de hoofdrol. Het is echt een herkenbaar avontuur, dicht bij huis, met veel humor!

Verboden te vliegen
Martine Letterie schreef al verschillende boeken rondom het thema de oorlog. Haar nieuwste boek Verboden te vliegen past ook binnen dit rijtje en is net zo indrukwekkend als het boek Kinderen met een ster.

Elke dag zorgt Fietje samen met haar broer voor de duiven in het duivenhok. “Dan wennen de duiven aan jou, voor als ik er een keer niet ben,’ heeft Marius gezegd toen hij haar de eerste keer liet helpen. Maar waarom zou hij er een keer niet zijn? Hij is er immers altijd?

Het is oorlog. De Duitsers nemen alles in beslag. Huizen, fietsen, radio’s… en duiven. Want duiven kunnen boodschappen overbrengen aan de vijand. Fietje moet een list bedenken om de duiven te redden. Gelukkig weet Fietje zeker dat ze de duiven kan verstaan, en zij haar. 

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie