Je bekijkt nu Boekentip: 12 uur met Oscar

Boekentip: 12 uur met Oscar

12 uur met Oscar‘ is een boek dat een verhaal vertelt, maar dan zonder woorden. Het boek laat je een dag meeleven met Oscar en zijn kat. Het is een heel gewoon jongetje en een heel gewone kat, alleen er staat een belangrijke en spannende gebeurtenis op hun te wachten. Oscar gaat namelijk maandag voor de eerste keer naar school!

Valentina van @boekavonturen vertelt je in deze blog meer over het boek en welke activiteiten je bij het boek kunt uitvoeren.

Het verhaal van een jongetje en zijn kat

Voordat Oscar naar school gaat, moeten er belangrijke dingen gebeuren. Zo moet hij vandaag een schooltas gaan kopen met zijn moeder en natuurlijk zijn kat. Wij mogen als lezers deze dag met hem doorbrengen, vanaf het moment van opstaan totdat Oscar weer lekker in zijn bedje ligt.

Tegelijkertijd krijgen de kinderen de mogelijkheid om bijvoorbeeld klokkijken te oefenen of Oscars sokken bij elkaar helpen zoeken. Zelfs aan het tandenpoetsen wordt aandacht besteed.

Het boek waar alles mag

Het boek is dus heel interactief en zit vol met allerlei opdrachten. En wat weer zo bijzonder is, is dat alle opdrachten duidelijk zijn ondanks dat er geen enkele woord bij geschreven staat. Naast de opdrachten die in het boek zelf staan, biedt het ook talloze andere spelmogelijkheden.

Het boek prikkelt je om zelf activiteiten te gaan bedenken. Bovendien nodigt dit boek je uit om allerlei onderwerpen met kinderen te bespreken: van verschillende gebeurtenissen onderweg (file, pech, veilig oversteken enz.) tot hun dromen en fantasie. Het boek is dus echt veelzijdig en inpirerend. Dat kun je onder andere in de lesbrief bij het boek zien.

’12 uur met Oscar’ is ook een boek waarin alles mag: kinderen mogen in dit boek ook echt tekenen en kleuren. Martin vond het maar heel vreemd dat dat mocht. Want dit boek ziet er niet als een doeboek uit: het formaat is een stuk groter dan A4 en het papier is van mooie kwaliteit. Een echt prentenboek dus en ze zijn hier thuis natuurlijk heilig. Maar dit keer mocht alles. En daar heeft Martin ook veel plezier aan beleefd.

Iets doen wat je eigenlijk normaal gesproken niet mag, maakt ieder kind twee keer zo gelukkig, toch?

Het verhaal zonder woorden.

Ik vind dat ’12 uur met Oscar’ een beetje op ‘Omgekeerde wereld’ van ATAK lijkt: de enige tekst in het hele boek is een kort woord vooraan (van de kat trouwens!) en voor de rest laat de auteur illustraties “praten”(en dat maakt dit boek trouwens ook heel goed geschikt voor het gebruik in een meertalige omgeving).

Net als het boek van ATAK, is dit boek ook bijzonder geïllustreerd: een beetje retro, een beetje vintage, alsof je ouderwetse muurposters van de jaren 50 bekijkt. De eigenaardige stijl van Eva Macekova is duidelijk door alle tekeningen te zien. En juist door zulke ongebruikelijke illustraties blijft je aandacht daar aan “plakken”.

En weet je wat ik altijd extra mooi aan tekstloze prentenboeken vindt? Je kan het duizend keer aan je kind “voorlezen” en het verhaal kan duizend keer net iets anders verlopen: nieuwe details hier en daar, of misschien zelfs hele nieuwe hoofdstukken en onverwachte twists verzinnen.

Illustraties zoals de illustraties in ’12 uur met Oscar’ kun je eindeloos bekijken en steeds nieuwe dingen zien. Je zal je verbazen hoeveel er te beleven is onderweg naar het winkelcentrum, als je 4 jaar oud bent ;)

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

12 uur met Oscar
Schrijver: Eva Maceková
Illustraties: Eva Maceková
Uitgeverij: Boycott
Prijs: €18,95

Valentina Jacobs

Valentina Jacobs heeft Maatschappelijk werk en dienstverlening gestudeerd en vervolgens master Social Work behaald. Tijdens haar opleiding heeft ze onder andere ook in het speciaal onderwijs gewerkt en zo haar passie voor het werken met jonge kinderen ontdekt. Sinds 2012 woont ze in Nederland. Tegenwoordig blijft ze thuis bij haar 5-jarige zoontje en blogt over kinderboeken en "book-based playing".

Geef een reactie