Je bekijkt nu Prentenboeken tips voor februari

Prentenboeken tips voor februari

De afgelopen maand is er weer allerlei boekenpost binnengekomen. In deze blog deel ik twee prentenboeken voor allerlei leeftijden. Hopelijk doe je nieuwe inspiratie op voor je groep of voor thuis. Veel leesplezier!

De begrafenis

Een prachtig en ontroerend prentenboek dat het thema begrafenis bespreekbaar maakt en waarin kinderen de ruimte krijgen er hun eigen invulling aan te geven. Het heeft weinig tekst, maar veel illustraties. Ook in kleinere kaders met meerdere afbeeldingen op een bladzijde.

Wat een begrafenis inhoudt, leert Noor pas als ze met haar ouders aankomt op de begrafenis van haar overgrootoom Frank. Het blijkt iets anders te zijn dan alleen maar een vrije dag van school en het weerzien met haar favoriete neef. Je beleeft de dag echt vanuit de ogen van Noor, haar ervaringen zullen voor de meeste kinderen herkenbaar zijn.

Toch houdt Noor er aan het eind van de dag een goed gevoel aan over en weet ze zeker dat haar overgrootoom Frank het vast ook een mooie dag had gevonden.

Door de New York Times werd dit prentenboek als een van de beste boeken van 2018 gekozen. Het prentenboek is heel geschikt om kinderen voor te bereiden op een begrafenis, maar ook fijn om nog eens na de begrafenis te gebruiken om de dag te bespreken.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

De boekenberg

‘Lucas wist het zeker.
Hij was geboren om te vliegen.’
Zo begint het boek en het eindigt met:
‘Met zijn fantasie natuurlijk! Zo kon hij vliegen…
Zoals hij dat de laatste tijd steeds had gedaan.’

Het verhaal in De boekenberg legt goed uit dat er een wereld open gaat als je kunt lezen en als je leest. Lucas is verbaasd over alles wat hij ontdekt, hij leert en fantaseert door het lezen van boeken. Iedereen brengt hem boeken en de stapel waar hij op zit wordt steeds hoger.

De illustraties zijn geweldig en leuk om over te kletsen tijdens of na het voorlezen. Opvallend is wel dat dit boek zoals zoveel prentenboeken in de verleden tijd geschreven is. Het klinkt zo anders en veel pakkender als je de verleden tijd aanpast naar tegenwoordige tijd. 

Een heerlijk boek voor het begin van groep 3 of te gebruiken bij een inleidende les voor een Kinderboekenweek.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie