Je bekijkt nu Denk als je peuter/kleuter

Denk als je peuter/kleuter

Soms heb je geen zin om als ouder of leerkracht een heel ingewikkeld boek vol met theorie te lezen. Je wilt een fijn handboek met herkenbare verhalen en concrete tips (die wel gebaseerd zijn op de wetenschap) hoe je thema’s als eten, driftbuien en slapen bij peuters en kleuters goed kunt benaderen. Zo’n boek heeft Karolien Raeymaekers geschreven, namelijk ‘Denk als je peuter/kleuter‘. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Denk als je peuter/kleuter

Leer te begrijpen waarom je kind niet wil eten, driftig brult als het zijn zin niet krijgt, weigert in te slapen, op alles nee zegt, zo vaak bang is…

We kijken normaal met een volwassen bril, maar met hulp van dit boek ga je leren kijken door de bril van jouw peuter of kleuter. In de eerste hoofdstukken wordt uitgelegd hoe peuters en kleuters denken en krijg je meer informatie over de hersenontwikkeling. Ook de vaardigheden en waarden en normen van peuters en kleuters komen aan bod.

Dan volgen er zes hoofdstukken waarbij verschillende thema’s aan bod komen. Denk aan ‘eten’, ‘temperament’, ‘slapen’, ‘nee’, zindelijkheidstraining’ en ‘bang-zijn’. Ieder hoofdstuk begint met ‘een stel je deze situatie voor’ in de volwassensituatie, om je te prikkelen je te verplaatsen in jouw peuter of kleuter. Hoe ervaar jij die situatie en hoe ervaart je peuter zijn of haar situatie?

Dingen die voor de ouder vanzelfsprekend zijn, worden uitgelegd vanuit het perspectief van het kind. Je wordt als ouder even aan de hand genomen. Het BBBB-beleid komt regelmatig terug in deze hoofdstukken: benoem, begrijp, begrens en benadruk het positieve.

Na de uitleg krijg je concrete tips wat je wel en wat je beter niet kunt doen. Elk hoofdstuk sluit vervolgens af met twee of drie praktijkvoorbeelden. 

De laatste twee hoofdstukken ‘antwoorden op nog meer vragen van ouders’ en ‘en hoe werkt dat in de praktijk’ bevatten meer dan 60 pagina’s met concrete tips in all daagse situaties als de douche, winkel, restaurant, dokter, ziekenhuis, vakantie, pretpark, kerst etc. Er zit altijd een tip bij waar je iets mee kunt. 

Conclusie

Heb je zelf geen pedagogische achtergrond of nog weinig boeken gelezen over hersenontwikkeling en de algemene ontwikkeling bij peuters/kleuters dan is dit echt een makkelijk leesbaar handboek. Het bevat ontzettend veel praktische tips die je waarschijnlijk zelf nog niet had bedacht. Ook de inzichten die je als opvoeder krijgt zijn fijn, je kunt je zo nog beter inleven in je peuter of kleuter. Daar waar het boek ‘Oei ik groei’ stopt gaat dit boek verder.

Kanttekening; wil je echt de diepte in qua theorie over de ontwikkeling dan zou ik eerder een boek als ‘How2talk2kids‘ of ‘Het hele brein, het hele kind‘ aanbevelen. Ben je hierin niet geïnteresseerd en wil je gewoon snel stappen kunnen ondernemen dan is dit boek echt een aanrader! Ook leuk om bijvoorbeeld als kraamcadeau te geven.

Denk als je peuter/kleuter
Schrijver: Karolien Raeymaekers
Uitgever: Borgerhoff & Lamberigts
Prijs: €22,99

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie