Je bekijkt nu Hoera, wij hebben een tuin!

Hoera, wij hebben een tuin!

Ga je werken rondom het thema de tuin, dan mag het boek Hoera, wij hebben een tuin! niet ontbreken. Ik geef je allerlei tips bij dit boek in deze blog.

Hoera, wij hebben een tuin!

Anna en Benjamin en hun vader en moeder zijn net verhuisd. Hoewel hun huis midden in de drukke stad staat, heeft het een prachtige tuin, waar ze allemaal van kunnen genieten.

Een jaar lang ervaren Anna en Benjamin, met de hulp van hun buurjongen Louis, al de mooie dingen die je in een tuin kunt doen, zoals zaaien, oogsten, spelen, picknicken en kijken naar de planten en de dieren.

Het boek biedt kinderen (en volwassenen) de mogelijkheid om o.a. te leren over het maken van tuinplannen, tuinieren en de verschillende soorten bloemen. Maar het geeft ook allerlei praktische tips wanneer je zaden kunt zaaien of welke knutselactiviteiten je met materialen uit de natuur kunt uitvoeren.

Doordat je de kinderen gedurende de seizoenen volgt krijg je een mooi inkijkje hoe een tuin verandert en hoe het is om te tuinieren. Door de kaders, plattegronden en schematische tekeningen is het niet alleen een voorleesboek, maar ook een interessant informatieboek over tuinieren.

De illustraties zijn zoals we gewend zijn van Gerda Muller, heel vriendelijk en realistisch geïllustreerd. Ik zou echt willen dat er meer van dit soort boeken waren! Waarschijnlijk vraagt elk kind na het lezen van dit boek of hij ook mag tuinieren!

In de klas

Je kunt dit boek op allerlei manieren gebruiken tijdens het thema de tuin of het tuincentrum. Ik geef je een aantal ideeën:

  • Vraag aan kinderen of ze een foto van hun tuin mee willen nemen.
  • Kunnen de kinderen een plattegrond/tekening van hun tuin (of eventueel het schoolplein) maken?
  • Bewaar alle foto’s en tekeningen in een map en leg deze in de huishoek.
  • Het is natuurlijk super om een schoontuin aan te leggen, dit hoeft maar een klein stukje grond of moestuinbak te zijn.
  • Ook in de klas kun je potten neerzetten om zaadjes te zaaien. In het boek wordt de tip van tuinkers gegeven.
  • De moeder van Anja en Benjamin heeft allerlei tuingereedschap gekocht. Wat zou dit kunnen zijn? Kunnen de kinderen dit van thuis verzamelen?
  • In het verhaal komt een tuinman om naar de oude appelboom te kijken. Zou er in de klas ook een tuinman uitgenodigd kunnen worden?
  • Bespreek met de kinderen hoe er een tuin bij de huishoek gemaakt kan worden. Er moeten planten komen en natuurlijk een schuur voor het tuingereedschap.
  • Het is belangrijk om goed te meten, hoe groot moet de deuropening van de schuur worden? Er moet natuurlijk wel een kruiwagen doorheen. En je kunt het ook hebben over hoe je kan meten, bijvoorbeeld met je eigen lichaam (duim, hand, grote stap).
  • Een andere leuke invalshoek die het boek bespreekt, is wat een oude boom allemaal heeft meegemaakt. De appelboom uit het boek is wel 120 jaar oud. Toen hij werd geplant reisden de mensen nog met paard en wagen. Staat er in de buurt van een school misschien ook een oude boom? En wat zou de boom over 120 jaar dan mee kunnen maken?
  • Meer materialen voor een thema rondom het tuincentrum vind je in mijn spellenpakket.

Door het boek te lezen kom je op veel meer leuke ideeën. Het boek is zowel thuis als op school voor kinderen heel inspirerend.

Hoera, wij hebben een tuin!
Schrijver: Gerda Muller
Illustrator: Gerda Muller
Uitgever: Christofoor
Prijs: €14,95

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie