Je bekijkt nu Brein in aanbouw – boekentip

Brein in aanbouw – boekentip

Waar komt gedrag eigenlijk vandaan? En wat is de invloed van de hersenen hierop? In het boek Brein in aanbouw van Marcia Goddard krijg je het antwoord op deze vragen en meer. In deze blog vertelt Elke je er graag wat meer over.

Brein in aanbouw

Het boek is verdeeld in 5 hoofdstukken, deze behandelen in chronologische volgorde; zwangerschapzaken, babybreintjes, peuterperikelen, basisschoolbelevenissen en adolescente avonturen. De titel van de hoofdstukken zijn al een knipoog met humor. 

Brein in aanbouw, hersenontwikkeling van foetus tot volwassene, is zowel een praktisch als theoretisch boek. Wat mij betreft een uniek boek omdat het de theorie op een humoristische makkelijk leesbare en praktische manier uiteenzet.

Vanaf het tweede hoofdstuk komen motorische ontwikkeling, cognitieve ontwikkeling en sociale ontwikkeling steevast terug. Binnen de hoofdstukken komen relevante brein zaken voorbij maar ook de in de media (verkeerd) uitgelegde onderzoeksresultaten. Muziek luisteren in de baarmoeder, het effect van smartphonegebruik , tweetaligheid, schoolprestaties en IQ-tests.

Dit boek is echt interessant

Dr. Marcia Goddard laat je glimlachen tijdens het lezen van serieuze materie.

‘Probeer  je namelijk maar eens voor te stellen hoe het zou zijn als kinderen beoordeeld zouden worden op hun loopvermogen, zoals ze op school beoordeel worden op hun lees- en schrijfvaardigheid.’

Het testen van kleine kinderen legt ze uit, nee er worden geen naalden gebruikt of chemische stofjes ze krijgen hooguit sensoren op hun hoofd geplakt en dat is niet schadelijk.

‘Intelligentie is een extreem subjectief begrip’, dit legt ze ook heel helder en begrijpelijk uit, naast de beoordelingen door CITO en de sociale omgeving waarin kinderen opgroeien.

Lees ook mijn blog: Mythen over de ontwikkeling van het kinderbrein in aanbouw.

Geen opvoedboek

Het doel van Dr. Marcia Goddard was om vooral geen opvoedboek te schrijven, wel wilde ze graag uitleggen waar gedrag vandaan komt en hoe de zichtbare ontwikkeling in gedrag en vaardigheden ondersteund wordt door de onzichtbare ontwikkeling in de hersenen en cognitie.

‘Al is het alleen maar begrip voor waarom hun kind bepaald gedrag (niet) vertoont.’

Na het lezen van het boek vind ik dat ze zeker is geslaagd in haar doel. Dit is een boek dat je in een ruk uitleest en daarna graag in de kast zet om bij de volgende fase van je kind even het relevante hoofdstuk door te lezen.

Brein in aanbouw
Schrijver: Marcia Goddard
Uitgever: Kosmos uitgevers
Prijs: €18,99

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie