Je bekijkt nu Leesboekentips oktober bovenbouw

Leesboekentips oktober bovenbouw

De afgelopen maand is er weer allerlei boekenpost binnengekomen. In deze blog deel ik leesboeken voor lezers uit de midden- en bovenbouw. Hopelijk doe je nieuwe inspiratie op voor je groep of voor thuis. Veel leesplezier!

De recensies zijn geschreven door Elke Knot.

Voetbalschoenen met plakband E5

Zelfs voor een niet voetbalfan is het boek Voetbalschoenen met plakband erg herkenbaar geschreven. Ik denk niet dat iemand die niet van voetbal houdt het boek zelf zal pakken maar misschien als je het als leerkracht voorleest in groep 4 of 5 dat er aan het eind van het jaar wel kinderen zijn die het uit de kast pakken om het nog eens te lezen.

Matteo wil op voetbal, maar zijn ouders vinden voetbal niets. Zijn ouders hebben vooral geen zin om op zaterdagochtend in alle vroegte naar wedstrijden te moeten rijden. Zijn zusjes zitten op ballet dat mag hij ook.

Zijn vader geeft vioolles dus ook dat is iets dat hij mag kiezen. Maar Matteo wil dat allemaal niet, hij wil voetballen. Zijn vrienden willen hem dolgraag op voetbal helpen. De vraag is of het lukt.

Corien heeft weer een prachtig boek geschreven, niet alleen over voetbal maar ook over de loyaliteit die een kind heeft in de richting van zijn ouders. Je wilt iets heel graag, maar je weet dat je ouders dat niet willen.

Aan het eind van ieder hoofdstuk schrijft Matteo zelf een paar voetbal tips. Een fijn voorleesboek voor in de klas en om in de zelf-lees-kast te hebben staan. 

Knokken voor een kans M7/E7

Seda een meisje van 10 jaar oud woont met haar familie in Armenië. Hun huis is een container waar ze met haar moeder, oma en vader woont. Seda wil uit de armoede, de titel geeft het al aan, ze knokt voor elke kans om uit de armoede te komen.

Wat ze probeert en hoe ze dat aanpakt is prachtig geschreven door Willemijn. Ze heeft het over iemand anders maar ze schrijft het zo mooi en realistisch dat je het zelf voelt. De pijn die Seda moet voelen bij opmerkingen van Carine en haar vader over armoede doen je wat.

Het onrecht en lot van het leven in armoede, daar tegenin te willen gaan en blijven knokken ook bij tegenslagen. Met daarin verweven de ontdekking dat God er is en om je geeft. Een bijzonder mooi boek  dat zorgt voor bewustwording bij de lezer.

Ook dit boek is een aanrader om in de klas voor te lezen. Het is wel echt een bovenbouwboek, groep 7-8. Met dit verhaal kun je ook echt aan de slag, een gemiste kans om dat niet te doen.

Wat ik jammer vind is dat het boek nog niet met de tijd meegaat in de vorm van tekeningen of illustraties als in de graphic novel stijl. Maar goed dat doet niets af aan de kracht van het verhaal.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie