Je bekijkt nu Ontdek het oneindige heelal

Ontdek het oneindige heelal

Er is weer een prachtig boek van Hanna Holwerda uitgekomen, namelijk Ontdek het oneindige heelal. In deze blog vertelt gastblogger Elke je er meer over.

Het ‘woord vooraf’ maakt je even stil.

‘Kijk omhoog naar de hemel! Wie maakte al deze sterren? Als een herder die zijn schapen leidt, ze bij hun namen roept en telt om te zien of er niet een verdwaald is, zo gaat God om met de sterren en planeten! Jesaja 40:26’

Maar het maakt je ook heel nieuwsgierig; ‘…veel plezier op je ontdekkingsreis en ik hoop dat je onderweg veel van God zult tegenkomen.’

Ontdek het oneindige heelal

Onderwerpen die voor ons als volwassene moeilijk of niet te vatten zijn worden, door Hanna Holwerda, op kinderniveau uitgelegd. Hanna bezit de gave om een moeilijk onderwerp eenvoudig uit te leggen vaak ook aan de hand van een doe-opdracht.

Er is een variatie aan opdrachten zoals hersenkrakers, proefjes, creatieve opdrachten, schrijfopdrachten, onderzoeken etc. Vooral de praktische uitwerking van dit boek, net als bij de andere boeken van Hanna, spreken mij enorm aan.

Iets lezen en bekijken is interessant maar als je het visueel of praktisch maakt door er een doe-opdracht bij uit te voeren, komt de stof veel beter binnen.

De inhoud

Als je de andere boeken van Hanna Holwerda kent zoals ‘Tellen tot je tolt’ of ‘Knetteren en knallen’ dan herken je de indeling en opzet. Een overzichtelijke inhoudsopgave waarin ik eerst even snel naar het interview met Heino Falcke zoek. Bladzijdes zijn fris ingedeeld met afwisselend tekstblokjes, bijbeltekstcirkels en plaatjes.

Het boek begint met de ruimte, het zonnestelsel om vanaf de zon, de aarde, de maan en de planeten over te stappen op de sterren. Na deze zichtbare materie over te stappen op verschijnselen als poollicht, zonsverduistering, Jakobsladder etc. om af te sluiten met wat we niet zien. Gas, infrarood, geluidsgolven, tijd en licht, lichtjaren en ultraviolet.

In de praktijk

Als ouder zal ik dit boek regelmatig gebruiken ipv een verhaal uit de kinderbijbel. Maar ook gewoon voor mijzelf want ik heb toch echt een heel aantal nieuwe weetjes gelezen over de planeten die ik echt nog niet wist.

Als leerkracht zie ik ontzettend veel mogelijkheden om het boek te gebruiken bij lessen van verschillende vakken. Je kunt een les eens anders geven. Ik noem een paar voorbeelden maar die doen het boek geen recht aan, want het hele boek is in te zetten.

Eigenlijk zou dit boek in de boekenkast van school moeten staan. Het is een waardevolle aanvulling voor je onderwijs.

  • Wetenschap en techniek: ‘waarom vliegt een planeet niet uit de bocht’. Of ‘hoe ver zou je stap zijn op de maan?’, meet je stap hier op aarde en vermenigvuldig die met 6. 
  • Handvaardigheid: (in combinatie met wereldoriëntatie): een model van het zonnestelsel maken. Maak je eigen planeet met bergen en kraters. Of een suncatcher van Venus.
  • Godsdienst: heel veel mogelijkheden denk aan; ‘de ruimte’ bij de scheppingsverhalen vanaf groep 4. Het verhaal over koning Hizkia als de schaduw van de zonnewijzer achteruit gaat. Pinksteren; de Heilige Geest in de vergelijking als verbrandingsmotor van een raket, zo zet de Geest ons in beweging.
  • Filosofie: ‘God staat buiten de tijd. Toch heeft hij voor de mensen de tijd geschapen. Waarom denk je?’ Of de aarde die niet van ons is, met geleende spullen ben je heel voorzichtig. Hier kun je met een groepje kinderen of met de klas best eens over door praten.

Ontdek het oneindige heelal
Schrijver: Hanna Holwerda
Uitgever: Arkmedia
Prijs: €16,50

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie