Je bekijkt nu Meesterlijk kleuteronderwijs

Meesterlijk kleuteronderwijs

Wie kent hem niet in onderwijsland? Meester Sander. Het is je vast niet ontgaan dat hij een onderwijsboek heeft geschreven. In deze blog vertelt Elke wat meer over het boek Meesterlijk kleuteronderwijs.

Meesterlijk kleuteronderwijs

Het spelend leren, de introductie van een thema, kinderen gemotiveerd krijgen om activiteiten binnen een thema/verhaal uit te voeren. Het aanpassen van hoeken en een themahoek, het komt in dit boek allemaal aan bod.  

Dit boek richt zich vooral om kleuters maar helpt ook om het in groep 3 en 4 anders te doen. Naast het boek krijg je er ook een hele online omgeving bij. Wat prettig en fijn is.

Het boek is verdeeld in 5 delen. 

Hoofdstukken in het boek

Deel 1 Mijn ervaringen. Hierin deelt Sander zijn enthousiasme en motivatie voor het kleuteronderwijs. Ook om als man aan de slag te gaan in de onderbouw, dat geeft de titel van het boek ook aan.  

Deel 2 Lesgeven in de onderbouw. Het thema verhalend ontwerpen, leerdoelen koppelen aan de bevingswereld. Maar ook de jongens in de groep motiveren en begrijpen noemt Sander binnen dit deel. 

Deel 3 Bewegend leren. Bewegen en ontspannen, wie je bent straal je uit in je onderwijs dus dat is ook binnen dit deel zo. Ga vooral samen op avontuur. Liedjes, bewegen, ontspannen, buiten zijn. Dit deel prikkelt je zeker om eens goed (opnieuw) te kijken naar mogelijkheden die bij jou en je groep passen. 

Deel 4 ICT als verrijking van het onderwijs. We kennen meester Sander van zijn website en Instagram waar hij al heel veel deelt op dit gebied. Dit deel is een prettig overzicht en een opstap als dit een drempel is of was voor jou als leerkracht. Hoe pak je dit aan en hoe geef je dit vorm.

Deel 5 Social Media & PR. Ouders bereiken, betrekken en inzetten als ambassadeurs van je school. 

‘Vertel als school en als leerkracht waarom je iets doet. Welke afwegingen maak je als school in standaardsituaties of in het geval van een crisis? Laat zien dat het belang van het kind altijd voorop staat.’

Mijn mening

Dit is een heel fijn boek voor de hedendaagse meester en juf in de onderbouw. Ergens een must voor de mannelijke student aan de Pabo. Het rekent af met heel veel vooroordelen die er over de onderbouw of kleutergroepen zijn.

Ik denk ook zeker dat er ouders zijn die dit boek kunnen lezen om beter te begrijpen wat er allemaal in een kleuterklas gedaan wordt. Het spel dat jij ziet heeft een doel en is een middel of opstap om bij een doel te komen.

Meer informatie

Meesterlijk kleuteronderwijs
Schrijver: Sander Gordijn
Uitgeverij: Ten Brink Uitgevers
Prijs: €29,50

Meesterlijk kleuteronderwijs (voor juffen en meesters)

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie