Je bekijkt nu Mijn eerste vouwboek

Mijn eerste vouwboek

In ‘Mijn eerste vouwboek‘ staan tientallen vouwvoorbeelden om peuters en jonge kinderen vanaf 3 jaar mee te leren vouwen. Een origineel knutselboek waar je echt wat aan hebt! In deze blog vertel ik je er meer over.

Mijn eerste vouwboek

Misschien heb je al wel eerder een vouwboek langs zien komen. Dat kan goed kloppen, want Janet de Vink heeft al twee eerdere vouwboeken gemaakt. In haar nieuwste vouwboek laat ze de allerkleinsten kennismaken met de leuke wereld van het vouwen.

Alle voorbeelden zijn herkenbaar en passen goed bij de seizoenen, diverse feesten en tradities in een jaar. Denk aan bekende prentenboekfiguren, maar ook een olifant, kerstboom, tractor en zonnebloem. De voorbeelden sluiten heel goed aan bij de belevingswereld van peuters.

Doorgaande lijn vouwen

In het vouwboek gaat Janet uit van de basisvouwsels van de doorgaande lijn van Fröbel, een bekend ontwikkelingspsycholoog. Alleen de 16 vierkantjes en de vlieger zijn qua volgorde omgedraaid.

Janet pleit vooral voor combinatiewerkjes waarbij het vouwen een onderdeel is van het kunstwerk.

En nog een goede tip! Volgens Fröbel hoort er op een vouwsel nooit getekend te worden. Vouwwerk wordt versierd met knip- en plakwerk. Is het knipwerk nog te moeilijk dan kan de afwerking gemaakt worden van plakmozaïek of vlechtrepen.

In de klas

Mijn eerste vouwboek is echt een musthave voor de kinderopvang, peuterspeelzaal of kleutergroep. Zeker wanneer je met thema’s en aan de hand van prentenboeken werkt. Maar het kan natuurlijk ook thuis gebruikt worden! Ik kan niet wachten tot mijn peuter nog iets ouder is.

Er staan ontzettend veel voorbeelden in die je kan gebruiken. Ik vind het vooral ook zo leuk dat je er weer een eigen draai aan kan geven. Alle vouwvoorbeelden zijn in kleur afgedrukt en dit maakt het heel duidelijk en overzichtelijk voor peuters.

Daarnaast zijn de verschillende stappen die de kinderen moeten doorlopen heel helder uitgelegd. Wat oudere kinderen kunnen hier al heel goed zelfstandig mee aan de slag gaan.

Het enige minpuntje dat ik kan bedenken is dat ik nog een soort index op seizoen of onderwerp mis. Nu moet je eerst een lange inhoudspagina langs als je bijvoorbeeld een vouwvoorbeeld bij het seizoen herfst zoekt.

Kortom een aanrader en echt een boek dat je het hele jaar door kunt gebruiken! Ook een heel leuk boek om cadeau te doen.

Mijn eerste vouwboek
Auteur: Janet de Vink
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Prijs: €21,99

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie