Je bekijkt nu Osmo Genius Starter Kit

Osmo Genius Starter Kit

Ik ben een groot voorstander van het werken in circuitvorm, zowel bij rekenen als het leesonderwijs. Het is voor de kinderen afwisselend en hierdoor ontstaat er een grote betrokkenheid. Een vast onderdeel is meestal de computer of tablet. Hierbij kun je de Osmo Genius Starter Kit (alleen voor de iPad) gebruiken. In deze blog vertel ik je er meer over.

Osmo Genius Starter Kit

Met de Osmo Genius Starter Kit kun je de tablet veranderen in een praktisch leerhulpmiddel. De kit is geschikt voor kinderen van 6-10 jaar, maar kan ook al zeker bij de kleuters ingezet worden.

Wat zo leuk is, is dat kinderen niet alleen op de tablet zitten, maar dat ze ook fysiek met materiaal bezig zijn. Op de tablet zet je een soort spiegel, dat ervoor zorgt dat de camera van de tablet de spelmaterialen die het kind neerlegt ziet. Het is echt spelenderwijs leren.

Wat zit er in de Osmo Genius Starter Kit?

De kit wordt geleverd met de Osmo iPad base, spiegeltje en spelstukken + opbergdoosjes voor de spellen Tangram, Numbers en Words. Alle bij behorende apps kun je gratis downloaden in de Apple App Store. Voor de spellen Newton en Masterpiece zijn geen spelstukken nodig.

Vijf spellen die de kinderen kunnen spelen

Bij de Osmos Genius Starter Kit zitten vijf verschillende soorten spellen (apps).

Masterpiece
Met deze app oefenen de kinderen hun tekenvaardigheid. De app transformeert afbeeldingen in gemakkelijk te volgen lijnen die kinderen helpen bij het natekenen.

Numbers
Met deze app ordenen kinderen fysieke kaartjes met stippen en cijfers om getallen samen te stellen en niveaus af te ronden. Ze tellen op door kaartjes toe te voegen, trekken af door kaartjes weg te halen en vermenigvuldigen door kaartjes te combineren. Je kunt een passend niveau selecteren.

Words
Bij dit spel moet je als eerste het verborgen woord zien te raden door zo snel mogelijk de juiste letters neer te leggen. Op het scherm staat een hint in de vorm van een plaatje. De woorden zijn in het Engels, maar je kunt ook zelf afbeeldingen en woorden toevoegen. Susan Spekschoor legt dat heel duidelijk uit in haar blog.

Tangram
Kinderen krijgen de opdracht om de houten puzzelstukken in de vormen die je op het scherm ziet neer te leggen. Er zijn verschillende niveaus te selecteren. Zodra je een puzzel hebt opgelost, zie je een animatie.

Newton
Bij deze app moeten kinderen ervoor zorgen dat de vallende balletjes op het juiste punt terechtkomen. Creativiteit is dus van groot belang. Je moet namelijk iets tekenen of neerleggen om de balletjes te sturen – een mandje, een sleutelbos, een bril, een schaar, noem maar op.

Geschikt voor in de klas?

Wat ik zo fijn vind aan Osmo is dat de kinderen actief aan het leren zijn. De tablet wordt bij de meeste spellen echt als hulpmiddel ingezet. Kinderen maken woordjes met de bijgevoegde letters, sommen met de cijferkaartjes en figuren na met de tangram-stukken.

Bovenstaande voorbeelden zijn dan ook gelijk de spellen die ik in de klas tijdens een reken- of leescircuit in zou zetten. De andere twee spellen zijn ook echt heel leuk en leerzaam, denk aan tekenen, coderen etc. Maar deze zijn meer voor tijdens het ‘vrij spelen’.

Het is echt een leuke aanvulling als je al een tablet in de klas hebt! Er is genoeg te leren, maar zo spelenderwijs dat de kinderen dit helemaal niet doorhebben. Zeker een aanrader!

En mochten de kinderen enthousiast zijn, er zijn ook nog genoeg uitbreidingen!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie