Je bekijkt nu Boekentip: Noord

Boekentip: Noord

Af en toe kom je zulke mooie pareltjes tegen! Zo ook het prachtige informatie- en prentenboek Noord. Het bestaat uit verhalen over 35 dieren uit het Noorden.

Noord

Misschien ken je de illustrator Marieke ten Berge al wel van haar eerdere werk. Zo heeft ze bijvoorbeeld de Babybijbel geïllustreerd.

Marieke is gefascineerd door het Noorden. De prachtigste tekeningen komen voort uit de wandelingen die zij door die ijzige streken maakt. De dieren die ze op haar tochten zag, inspireerden haar tot de linosneden die dit schitterende platenboek rijk is.

De informatieteksten zijn geschreven door Jesse Goossens. Wat ik zo bijzonder vind is dat de teksten geschreven zijn vanuit de dieren.

“Jazeker, je hoort het goed. Ik ben een vliegende eekhoorn. Ik kan vliegen van boom tot boom, dankzij de vlieghuid tussen mijn voor- en achterpoten – laten we het maar vleugels noemen…”

In de klas

Je kunt dit boek heel goed inzetten in het winterseizoen, maar ook bij een thema over de Noordpool. De verhalen zijn echt vertellend, het is dus geen droge opsomming van feiten. Je kunt de kinderen de informatieteksten laten lezen en er zoveel mogelijk weetjes uit laten halen.

De verhalen zijn zo leuk om te lezen, dat je het zelfs als voorleesboek kunt gebruiken als je over dit thema werkt. Elke dag zou je bijvoorbeeld tijdens het eten/drinken een verhaal over een pooldier kunnen voorlezen. Het blijft natuurlijk een informatietekst, maar omdat het vanuit een pooldier is geschreven voelt dit niet zo.

Je kunt er ook een raadspel van maken. Kunnen de kinderen raden over welk pooldier het verhaal gaat?

Al met al een heel leerzaam en interessant boek boordevol weetjes. Kinderen tot groep 4 kun je er uit voorlezen en oudere kinderen kunnen er zelf mee aan de slag gaan.

Noord
Illustrator: Marieke ten Berge
Auteur: Jesse Goossens
Uitgever: Lemniscaat
Prijs: €19,99

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie