Je bekijkt nu Boekenpost: De gelukkige leraar

Boekenpost: De gelukkige leraar

(Elke) Collega Maike bekend van de site jufmaike.nl heeft het handboek ‘De gelukkige leraar‘ geschreven dat voor iedere leerkracht maar ook voor de directie een echte aanrader is. In deze blog lees je wat meer over het boek.

De gelukkige leraar

Duidelijke keuzes maken en kansen grijpen! Je hoort het steeds maar weer: we moeten het zelf doen! We moeten zelf ons vak en onze professionaliteit weer terugpakken. Maar hoe doe je dat in je dagelijks leven als leraar? Juf Maike neemt je in De gelukkige leraar mee in haar persoonlijke zoektocht en deelt onderweg haar belangrijkste lessen en tips met jou. 

In een aantal hoofdstukken behandelt ze: ‘Kom voor jezelf op’, ‘Zelf doen’, ‘Rechten en plichten’, ‘Lekker over gevoelens babbelen’, ‘Alles is te plannen’ en ‘Startende leerkracht’.

Ze geeft antwoord op herkenbare vragen als: Hoe zorg je goed voor jezelf als ‘het onderwijs’ niet voor jou zorgt? Wat zijn je rechten en plichten? Hoe breng je je boodschap over bij collega’s en je leidinggevende? Hoe zoek je de collectiviteit op? Hoe lukt het je om voor de volle 100 procent aanwezig te zijn in de klas én in je privéleven?

Feest van herkenning

Maike schrijft alsof ze bij je in de personeelskamer zit. Wat erg prettig is, is dat ze heel kwetsbaar schrijft over haar valkuilen, uitdagingen en leerproces. Ze geeft op een positieve en opbouwende manier tips hoe je dingen kunt aanpakken, waar je op moet letten en wat beter of anders kan. 

Als je van de pabo komt kun je lesgeven maar net als met autorijden moet je kilometers maken. En ja in het lesgeven kun je je op een eilandje voelen maar dat hoeft niet. Ergens horen directeuren dit boek ook te lezen, het vat heel mooi samen hoe personen in je team het onderwijs, de ontwikkelingen, het samenwerken, begrip en waardering ervaren of kunnen voelen.

Communicatie daar hamert Maike ook op, feedback geven, kritiek incasseren en je voor het karretje van een ander laten spannen. Daarnaast bevat het openhartige interviews met onderwijscollega’s, die hun ervaringen graag met je delen. 

Uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor jezelf, voor je werkplezier, je werkdruk en de balans.

De gelukkige leraar
Auteur: Maike Douglas
Uitgever: Pica
Prijs: €12,50

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie