Je bekijkt nu Boekenpost

Boekenpost

(Elke) De afgelopen maand is er weer allerlei boekenpost binnengekomen. In deze blog deel ik leesboeken voor allerlei leeftijden. Hopelijk doe je nieuwe inspiratie op voor je groep of voor thuis. Veel leesplezier!

Het botenboek

Het botenboek is een compleet boek over alles wat met boten te maken heeft. Het moet een feest zijn voor de zeevaarder om er doorheen te bladeren. Voor de leerling in de bovenbouw prikkelt het de kennis en ondertussen wordt er gelezen, een win-win voor de bovenbouw leerling die niet van lezen houdt.

Het boek is verdeeld in drie delen of categorieën: ‘scheepsontwerp’, ‘communicatie’ en ‘scheepvaart en bijgeloof’.

Het boek begint met ‘scheepsontwerp’ de afbeelding van verschillende boten of schepen met hun onderdelen. Ik wist bijvoorbeeld niet dat er zoveel verschillende namen voor zeilen zijn op een driemaster. Dat er naast bakboord en stuurboord nog iets is als schrikken en verzetten. Maar ook hoe en duikboot duikt en stijgt. Deze wetenswaardigheden worden afgewisseld met de geschiedenis van het varen, de legendarische Riva een boot uit Italië, de nautilus van Julies Verne en verschillende duikboten.

Het volgende deel gaat over ‘communicatie’ dan heb het over morse code, seinvlaggen, lichtschepen, vuurtorens en ook verkeersscheidingsstelsels om veilig te kunnen varen.

Het laatste deel gaat over ‘scheepvaart en bijgeloof’ denk aan het ter water laten van een schip maar ook ‘De Vliegende Hollander’ en wat dat fenomeen kan veroorzaken. Een aanrader voor in leeskast vanaf groep 5 

Klik hier voor meer informatie over het boek.

De zusjes Jennifer

Nog een fijn boek voor in de leeskast in de bovenbouw. Dit boek zou ik in groep 8 of in groep 7 pas in de kast zetten. Het is een echt meidenboek dat geschikt is voor eigenlijk alle meisjes, want de vijf hoofdpersonen hebben allemaal hun hobby of interesse op een ander vlak.

Het verhaal speelt zich vooral af in Schotland op een verlaten eiland. De vijf meisjes zitten er vast en ontmoeten daar vijf pony’s. Je moet even door het feit heen dat alle vijf de meisjes Jennifer heten maar ook een tweede naam hebben. In het boek worden de tweede namen eigenlijk alleen maar gebruikt. ‘Dag’ is de oudste en is erg zorgzaam ze is de helft van de oudste tweeling samen met ‘Nacht’. Dan is er nog een tweeling ‘Donker’ en ‘Licht’, het jongste meisje heet ‘Vijf’.

De een houdt van voetballen, de ander van lezen en weer een ander van feitjes en kennis vergaren. De jongste leeft in het hier en nu. 

Het mooie en ook gelijk leerzame van het boek is dat iedereen anders is en mag zijn, dat je elkaar nodig hebt en de eigenschappen van elkaar kunt koppelen. Bij aankomst op het eiland werken ze elkaar tegen als ze van het eiland af komen werken ze samen om ook de vijf pony’s te helpen. In het verhaal merk je heel goed hoe dit geleidelijk aan groeit en zich ontwikkeld.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Stop die bus

Ties gaat met de bus. Sjaak de buschauffeur stapt even uit, terwijl hij weg is stapt de ene na de ander passagier in de bus. Maar dan rijdt de bus de heuvel af. Ties doet zijn best om de bus te besturen maar weet niet waar de rem zit. 

Hoe loopt dit goed af?

Een ontzettend knap en leuk geschreven boek. Het is op laag leesniveau altijd een uitdaging om een leuk verhaal te schrijven dat binnen de kenmerken van het leesniveau valt. Niet te lange woorden, de zinnen niet te lang, toch een goed verhaal. Dat is goed gelukt, zonder flauw te worden.

Dit boek hoort in een groep 3 en groep 4 in de zelfleeskast. De snelle lezer kan dit vast al halverwege het jaar lezen en er zijn kinderen begin groep 4 die net lekker E3 lezen.

Klik hier voor meer informatie over het boek. 

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie