Je bekijkt nu Het Spullenboek, daar gaan je handen van jeuken!

Het Spullenboek, daar gaan je handen van jeuken!

Het Spullenboek, daar gaan je handen van jeuken! En dat klopt! Tijdens het lezen van het boek kwamen de ideeën en wilde ik graag aan de slag. In deze blog vertel ik je graag meer over dit bijzondere boek.

Het spullenboek

In het boek ‘Het Spullenboek’ gaat het over het gebruik van materialen die je bij activiteiten kunt gebruiken. Het zijn niet de standaard materialen, maar juist materialen die niet direct voor de hand liggen. Maar juist wel voor handen. De materialen passen bij de cultuur en de interesses van de kinderen. Het is niet zomaar materiaal, maar materiaal dat spel en onderzoek stimuleert. Door het toevoegen van deze materialen wordt de leeromgeving in de klas steeds rijker.

Het boek bestaat uit 8 verschillende hoofdstukken. In ieder hoofdstuk wordt een ander vakgebied besproken. Praktijkvoorbeelden nemen bij alle hoofdstukken een belangrijke plaats in. Dit maakt het direct een praktisch boek, waar je als leerkracht mee aan de slag kunt.

Waar gaat het boek over?

In het eerste hoofdstuk wordt ingegaan op het gebruik van ‘loose parts’. Op onder andere social media wordt hier regelmatig aandacht aan besteed bij jonge kinderen. Maar de ‘loose parts’ hoeven niet alleen ingezet te worden bij jonge kinderen, ook bij oudere kinderen kunnen ‘loose parts’ een rol spelen. In dit eerste hoofdstuk worden al verschillende praktijkvoorbeelden beschreven.

Zo worden in de volgende hoofdstukken tips en ideeën gegeven voor het lezen en schrijven. Ik heb in de klas een rijk boekenaanbod, maar er ligt ook overal schrijfmateriaal om te gebruiken. Kinderen kunnen dan op een functioneel manier lees- en schrijfactiviteiten toepassen. In dit boek wordt hier meer informatie over gegeven.

Maar ook het rekenonderwijs, techniek en constructie, muziek en beeldende vorming worden in ‘Het Spullenboek‘ besproken.

Naast de vakgebieden staat ook het buitenspel in een hoofdstuk centraal. Ik probeer in mijn onderwijs het spel zoveel als mogelijk mee te nemen van binnen naar buiten. Zo staan de hele dag de spelverhalen van de kinderen centraal. Het thema ziek zijn vindt binnen plaats in de spelhoek van het ziekenhuis, maar ook buiten wordt rondgereden met de ambulance en wordt 112 gebeld.

In het vijfde hoofdstuk van ‘Het Spullenboek’ komen nog meer ideeën aan bod om ook het buiten spel te verrijken met toevallige en opgezochte materialen.

Mijn mening

Ik vind dit boek zeker een aanrader! Of je nu groep 1 of groep 8 hebt, voor alle basisschoolgroepen staan er goede tips in. Door de praktijkvoorbeelden kom je direct op ideeën om toe te passen in de eigen groep. Er staan veel tips in die je in de dagelijkse praktijk toe kunt passen. Mijn handen jeuken om er mee aan de slag te gaan!

Het spullenboek, daar gaan je handen van jeuken
Schrijver: Inge Haarsma
Uitgever: Uitgeverij Koninklijke van Gorcum
Prijs: €25

Klik hier voor meer informatie over het boek.

het spullenboek

Laura Manten

Laura Manten heeft na de pabo de Master EN richting gedragsspecialist afgerond en wil zich graag blijven ontwikkelen. Momenteel is ze leerkracht van groep 3/4. Ze vindt het belangrijk betekenisvol les te geven en houdt zich bezig met spelend leren en werkt met betekenisvolle thema's. Op haar Instagram @juflauramanten deelt ze ideeën rondom deze onderwerpen.

Geef een reactie