Je bekijkt nu Boekenserie: Zo leven de dieren

Boekenserie: Zo leven de dieren

Het is voor de kinderen ontzettend leerzaam om veel informatieboeken tijdens het thematisch werken aan te bieden. Regelmatig ben ik op zoek naar nieuwe series en zo kwam ik de serie ‘Zo leven de dieren‘ tegen. In deze blog vertel ik je er graag wat meer over.

Zo leven de dieren

De serie ‘Zo leven de dieren‘ bestaat uit verschillende informatieboekjes geschreven door Friederun Reichenstetter. De boekjes gaan bijvoorbeeld over de egel, de uil, de vos en de honingbij.

Het zijn dunne boekjes geschikt voor kinderen eind groep 3 en groep 4. De teksten bevatten leerzame weetjes uit de natuur en zijn kenmerkend door eenvoudige zinnen en een groot lettertype.

Elk boekje begint met een inhoudsopgave. Hierin kun je al zien dat de informatie overzichtelijk wordt verteld. Kinderen uit groep 4 zouden dit al heel goed scannend kunnen lezen om zo bij bepaalde informatie te komen.

Titels van hoofdstukken zijn bijvoorbeeld:

 • Zo woont de bos
 • De vos in het bos
 • Zo maakt de vos zijn hol
 • Dit eet de vos
 • etc.

Illustraties

Op elke pagina vind je prachtige gekleurde illustraties van Hans-Gunther Doring. De illustraties zijn paginavullend afgebeeld en geven een goede ondersteuning aan de teksten. Ze zijn heel aantrekkelijk voor beginnende lezers.

Kortom dit is zeker een serie die in de boekenkast in groep 3 en/of 4 thuis hoort!

Winactie

Ik mag in samenwerking met uitgever Deltas drie delen weggeven, namelijk De vos, De egel en De uil. Wil jij kans maken op deze drie boekjes? Laat dan hieronder in een reactie weten dat je meedoet! Je kunt niet meer meedoen met de winactie. De winnaar is: Tessa Rothoff.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 105 reacties

 1. Dagmar Hagen

  Wat een gave boekjes. In mijn groep 3 is het soms zoeken voor kids die niet van verhalende teksten houden om iets te vinden wat zij interessant vinden om te lezen. Dit ziet er uit alsof zij er van gaan ‘smullen’. Ik maak graag kans!

  1. Angelique

   Na de herfstvakantie gaan we een pilot draaien met LIST in onze groep 3. Deze prachtige boeken zijn dan een geweldige aanvulling!
   Helemaal voor onze ‘Freek Vonks’ in spé. 😉

 2. Linda

  Wat leuk deze winactie!
  Ik werk op verschillende scholen en dan vooral om kinderen te begeleiden bij wie het (aanvankelijk) lezen niet zo wil vlotten. Hoe leuk is het als ze dan een deze boekjes kunnen lezen!

 3. Heleen

  Ik maak graag kans op deze geweldige boeken. Ze zijn elk jaar goed te gebruiken in mijn so groep waar veel kinderen op dit niveau lezen. Met deze boeken kunnen ze ook echt informatieve boeken lezen op eigen niveau. En ze zijn nu in de herfst natuurlijk erg goed te gebruiken bij het thema.

  1. Marijke Knigge

   Ik doe graag mee met deze winactie! Leuke, uitdagende boekjes met mooie illustraties. Dit zou een mooie toevoeging zijn voor in mijn groep. Hiermee kan ik aansluiten bij kinderen met de zone van naaste ontwikkeling:)

 4. Bianca

  Ja ik doe graag mee voor onze groep 3. Dat zullen ze prachtig vinden

 5. Marsha

  Deze boeken zou ik heel graag willen toevoegen aan onze ‘mini bieb’. De kids in m’n klas (groep 3/4) zijn gek op informatieve boeken. Helaas zijn veel boeken nog van een te hoog lees niveau om echt zelf te lezen. Deze boeken zouden daarom een hele mooie aanvulling zijn!

 6. Annemiek

  Heel graag! We zijn net gestart met thematisch werken in groep 3/4 en willen starten met het thema herfst. We gaan o.a. prentenboeken maken bij dit thema. Hoe gaaf zou het dan zijn als we deze boeken erbij kunnen gebruiken zodat kinderen hier informatie uit kunnen halen voor de invulling van hun prentenboek. Duimen maar!

 7. Inge van der Veen

  Wow wat een superleuke boeken
  Ze zijn welkom in de schoolbieb van BS Kwintijn.
  Juist voor groep 3/4 zijn deze informatieve boeken zo leuk

 8. Katja

  Ik doe heel graag mee met deze winactie. Ik hoop dat deze boekjes een aantal kinderen uit mijn sbo groep 3-4, die tot nu toe geen interesse laten zien in het leren lezen, misschien door deze boeken wel geprikkeld raken.

 9. Moniek

  Bedacht mij dat ik in mijn reactie niet heb gezegd dat ik graag meeloot, dus bij deze voor de zekerheid;) ik loot graag mee voor onze groepen!

 10. Arianne Rodenburg

  Oh dat zou heel leuk zijn als aanvulling voor onze schoolbieb! We zijn juist opzoek naar nieuwe informatieve boeken👌👌

 11. Nicole

  Wauw. Leuke aanvulling voor de boekenkast. Al onze klassen hebben een dierennaam ( van kleine diertjes tot grote dieren). Dit jaar hebben wij als school lezen gekozen om aan te pakken. Informatieve leesboekje voor startende lezers hebben wij nog niet in ons assortiment. Wie weet ….,,

 12. Simone

  Dit zou heel leuk zijn voor bij ons op school. Wij gaan na de herfstvakantie starten met werken over de egel☺️

 13. Astrid van Koof

  Ik doe heel graag mee voor mijn groep 3 zou dit top zijn, maar ik denk dat ik de kinderen die nu in groep 4 zitten er ook heel blij mee kan maken. Samen delen, samen spelen!

  1. Astrid van Koot

   Oeps… naam is verkeerd😂🙈

 14. Carla

  Ook ik loot graag mee. De boekjes zijn erg leuk en bruikbaar voor alle groepen van onze AZC school.

  1. Ellen

   Ik loot graag mee! Heel mooie aanvulling voor in het leescafé!

 15. Yvonne

  Ahhh dat zou top zijn voor onze groep 3/4. We hebben deze maand de eigen bieb opgeschoond door alle oude boeken weg te doen.. maar vernieuwing is nog ver te zoeken.
  Zou top zijn!

 16. TINE DEPODT

  Wauw, wat een interessante winactie!
  Wij kunnen in het 2de leerjaar deze boekjes wel gebruiken wanneer de leerlingen zelf een minipresentatie maken over een nachtdier!
  En laten die boekjes nu toevallig over nachtdieren gaan! Ze zijn ook prima voor de startende lezers doordat de zinnen makkelijk geformuleerd zijn.
  Fingers crossed dat we ze binnenkort misschien mogen winnen! 🍀📚🦊🦉🦔

 17. Linda

  Wat een prachtige illustraties! Deze win ik graag voor onze school. De kinderen kunnen nu zelf lezen over de herfst. Vooral de egel ziet er mooi uit.

 18. Anette

  Dit lijken me leuke boekjes voor mijn groep 3/4.

 19. M.

  Wat een leuke actie! Ik loot graag mee!

 20. Thecla Oosterkamp

  Super mooie boeken voor bij het thematisch werken in groep 3. Ik zou ze graag willen hebben.

 21. Thecla Oosterkamp

  Ja, ik doe graag mee. Mooi om in te zetten bijnier thematisch werken in groep 3.

 22. Daphne

  Super gaaf voor mijn klas. Mijn klas heet de ‘herten groep’, maar we hebben het ook vaak over de bosdieren.

 23. Diane

  Super leuk! Heel leuk en passend voor in de klas met ons thema herfst!

 24. Annemarieke

  Ik doe heel graag mee met de winactie. Echt heel leuk voor mijn klas.

 25. Ellen

  Ja…..heel graag doe ik mee met deze leuke win-actie. Leuke verrassing voor onze groepen 3!

 26. Eline

  Ja ik doe graag mee! Super leuk voor mijn meiden thuis die in groep 2 en 3 zitten en dol op dieren zijn. Maar ook voor mijn klas op school, groep 3. Nu al erg leuk voor de kinderen die al kunnen lezen. Prachtige illustraties ook in deze boeken 🍀🤞🏻

 27. Maaike

  Ja, ik doe mee! Heel erg leuk voor mijn zoontjes thuis, maar ook voor in mijn klas!
  Mijn zoontje is dol op de natuur, lezen is nog wel lastig. Hopelijk stimuleren deze boekjes tot het oefenen met lezen.

 28. Tessa

  Super leuke boeken voor de kids in groep 3! Er zijn al een aantal kinderen die deze boekjes goed kunnen lezen en het zou een verrijking zijn voor het thema herfst 😃

 29. Renate Van der Velde

  Ik doe graag mee met de winactie! Ontzettend leuke boekjes. Passen goed bij ons in de klas, waar we veel thematisch werken.

 30. Joyce Nijhuis

  Ik doe graag mee met deze leuke winactie. We werken in de klas thematisch. Deze boekjes zullen dan ook zeker gebruikt gaan worden.

 31. Willemie

  Superleuke actie en past mooi bij de hoek Letterbos die wij binnenkort in de klas hebben!

 32. Danielle van Oerle

  Ja leuk!! Past heel goed binnen ons project op school. En als startende school hebben wij heel hard boeken nodig!

 33. Sandra

  Wow, met als speerpunt ‘Lezen is leuk’ dit schooljaar, kunnen wij dit soort boekjes zeker gebruiken op onze school. Kinderen met zo veel mogelijk soorten boeken in aanraking laten komen en zo het leesplezier vergroten. Heel graag doe ik mee met deze actie.

 34. R.Theunissen

  Fantastische leuke dier-natuur boeken waar onze 3 avontuurlijke ingestelde kleinkinderen van zullen smullen.Super pakket!

  1. Ilse

   Loot graag mee voor onze kids in groep 1 en groep 3

 35. Mariska

  Wat een fantastische boekjes 🤩 voor mijn dochtertje die in groep 4 zit maar ook voor ons thema op school zo leuk te gebruiken 😍 ik doe zeker mee! 🤗

 36. Stefanie

  Si Claro…ja zeker ik doe graag mee aan deze mooie win actie!!

  1. Belinda

   Yep, ik doe graag mee!

  2. Karin Zoutewelle

   Ik wil graag de leeshoek uitbreiden met meer informatieboeken. Deze boekjes zou ik dus graag wiilen toevoegen!

 37. Hale

  Ik doe graag mee voor de winactie😍 super leuke boeken voor mijn zoontje!

 38. Zeynep

  Ik doe graag mee! Mega leuke boeken 🤩

  1. Martineke

   Jaah ik doe graag mee. Mijn dochter had het deel van de egel al gespot in de bibliotheek, zij vind dit soort boekjes geweldig. En haar juffen zullen er ook echt blij van worden, die kopen nu zelf boekjes bij de kringloop bij gebrek aan budget

 39. Evelien

  Wat een leuke boekjes, deze kende ik nog niet!
  Leuk voor nu voor de goede lezers. Later voor de hele klas en mijn eigen dochter die al volop aan het lezen begonnen is.

  1. Marielle

   Wow! Wat een mooie boeken. Ik ben blij verrast te zien dat er leuke leesboeken zijn over de natuur voor jonge lezers. Ik hoop dat ik kans maak op de prijs.

 40. Liesbeth

  Ik doe graag mee! Leuk voor deze herfst periode! Denk dat het ook een makkelijke tekst om voor de kinderen zelf te lezen is:)

  1. ingeborg Bouwman

   wat een leuke boeken! daar worden meer groepen blij van! Ik zou ze dus graag voor school winnen

 41. Ilona

  Wauw! Ik ken deze boekjes (nog) niet! Maar ze lijken me ontzettend leerzaam, leuk voor mijn jongste zoon die nu in groep 3 zit en erg fanatiek aan het lezen is :).
  Doe graag mee!

 42. Mirjam

  Super leuke actie! Ik doe heel graag mee 🙂

 43. Yvonne van Buren

  Wow, dit past perfect bij het volgende thema dieren in de herfst! Een geweldige aanvulling bij de huidige boeken over de herfst!

  1. Janna

   Dit lijkt mij super voor bij ons op school!

 44. Linda Michielsen

  Wat zien deze boekjes er ontzettend leuk en leerzaam uit! Leuk voor de kleine man thuis en als hij er klaar mee is dan worden de kinderen van groep 3 en 4 er vast ook erg blij van!

 45. Armanda van Doorn

  Ja, dat zou zo’n mooie aanvulling voor de boekenkast zijn. Daarnaast super te gebruiken voor het maken van leesteksten die aansluiten bij de thema’s!

 46. Bianca

  Wat een leuke boekjes. Die lijken we erg leuk voor in de klas. Zouden ze geweldig vinden.

 47. Nadia Kuipers

  Wat leuk dat beginnende lezers deze informatieve boeken zelf kunnen lezen. Ik doe graag mee met deze winactie.

  1. Moniek

   Wat een ontzettend leuke informatieve leesboekjes! En daar staat gewoon het antwoord bij de vraag die een jongen deze week op de vraagmuur heeft gehangen: ‘ waarom kan een uil achterom kijken zonder zijn lijf te draaien?’ De eerste lezer van het boekje weet ik te vinden;)

 48. Linda Vos

  Wat een mooie boeken! Super blij met deze win actie! Ik probeer in mijn groep 3-4 steeds meer natuureducatie te geven omdat ik het gewoon zó belangrijk vind dat kinderen de natuur ontdekken, beleven en waarderen. Deze boeken passen heel goed bij mijn missie. Mocht ik niet winnen, dan koop ik ze misschien alsnog, haha.

  1. Chantal

   Wat leuk juf Linda. Mijn groep 4 kan hier heerlijk in lezen. Ik doe graag mee.

  2. Chantal

   Wat een geweldige winactie is dit voor de leukste groep 4 van de Kohnstammschool uit Utrecht!!! Durf te dromen…🍀

 49. Jojanneke

  Super leuk voor onze groep 3! Ik ben de kast aan het aanvullen en deze drie passen er super goed bij! We hebben namelijk nog niet zoveel boekjes!

 50. Joyce

  Super leuke winactie!! Weer eens wat anders dan de (junior)mini-informatie boekjes! Ik doe graag mee met de winactie.

 51. Annemarie

  Wat een mooie, leerzame boeken! Sluit aan bij het thematische werken wat ik steeds meer in wil gaan voeren. Daarom doe ik graag mee aan de winactie.

  1. Annemieke Edens

   Ik zou heel graag mee willen doen. Perfecte boekjes voor mijn groep 3 en 4. Ze leren aan de hand van de dierenbak (montessori) en hier is alle informatie over te vinden.

 52. Stephanie

  Oh wat een gave boekjes om na de herfstvakantie in te zetten bij het thema herfst.

 53. Maud

  Woo perfect voor het thema wat start na de herfstvakantie. Herfst dieren en dan in het bijzonder de vos!

  1. Madelon

   Ik doe graag mee! Onze kinderen zijn helemaal weg van bosdieren en zijn altijd erg nieuwsgierig naar hoe de verschillende dieren leven, eten, huisjes bouwen etc. Daarnaast ook super leuk voor onze groep 2/3 bij het thema herfst! ♡

 54. Wendy Schouw

  Oh wat zou ik die graag willen winnen voor onze groepen 3. De boeken zijn prachtig en heel goed te gebruiken bij de thema’s. Ik doe dus graag mee.

 55. Lynn Tjaarda

  Wat een uitkomst, deze serie! Ik doe graag mee!

  1. Quinty

   Ik doe graag mee aan deze actie voor mijn groep 3 leerlingen

 56. Corine

  Zou ze graag ” winnen” voor m’n collega’s in groep 3 en 4 en ze vervolgens lief aankijken en vragen of ik ze ook even mag lenen voor groep 2😉

  1. Jolanda

   Ik doe graag mee voor groep 3 van de Ichtusschool in Vlissingen🍀

 57. Demelza

  Hoi, wat een geweldige boeken. Die zou ik zeker veel gebruiken in mijn klas. Ik doe dus heel graag mee,

  Groetjes Demelza

  1. Lynn

   Het zou super zijn om deze boekjes te winnen voor mijn klasje van het 2de leerjaar (groep 4). Ik doe dus graag mee!

 58. Renate Bergen

  Wauw, wauw! Wat een mooie boeken. Mooi vormgegeven en goede teksten. Goede informatieve boekjes voor ons in de middenbouw. Dit missen wij nog in onze school bibliotheek, dus ik zou deze heel graag willen winnen!

 59. Alike

  Met deze actie doe ik heel graag mee voor mijn groep 3. Een van deze boekjes heb ik al eens cadeau gedaan aan mijn nichtje.

 60. Niske

  Ik doe graag een poging. Ik heb groep 5, maar in mijn groep zijn informatieve boeken schaars. Dit leesniveau past ook nog wel in groep 5 toch :)

 61. Marije

  Ik doe zeker mee! Aan het eind van het jaar wil ik graag met mijn groep 3 met het thema ‘wij zijn boswachters’ aan de slag. Volgens mij passen deze boekjes daar perfect bij.
  De hoofdstukken zijn eigenlijk al onderzoeksvragen. Super leuk!

 62. Yardena Greve

  Wauw!!! Dat zal in de smaak vallen bij mijn groep 3! Past weer goed bij het thema herfst!!! Nu maar duimen!!!

  1. Annet

   Wat een ontzettend leuke boeken lijken me dat voor mijn kinderen! Heel erg leuk om ze in te zetten in mijn groep.
   Ik doe graag mee met de winactie!

   Groetjes Annet

 63. Hilde

  Ik doe graag mee! Mijn groep 4 is gek op informatieboekjes.

 64. Mariska

  Ja, ook ik doe graag mee! Mooie serie, die zal zeker in de smaak vallen in mijn groep 3!

 65. Marianne Eggens

  Ik doe graag mee voor onze groep 1,2,3. Na de vakantie gaan wij werken over het thema herfst. Deze boekjes kunnen de kinderen dan goed gebruiken om teksten te gaan schrijven.

 66. Rigoberta

  Leuke actie, ik doe graag mee! Deze boeken kijken me ideaal voor mijn groep 4. Er zitten een hoop kleine onderzoekers in de groep dus hoe leuk om dan lekker verder te kunnen exploreren in deze boeken!

  1. Leonie

   Oh wat een leuke boeken. Ik doe mee!!!

 67. Stefanie

  Leuke actie!
  Doe graag mee voor onze nieuwe shoolbieb 😊

 68. Jenny

  Wow, wat een mooie boeken. Die wil ik graag winnen!

 69. Wendy

  Wat een prachtige boeken Linda, je boft maar dat je al die reviews mag doen 😃
  Ik doe heel graag mee met de winactie, aangezien wij onze schoolbieb willen vernieuwen 🤞

 70. Sjoukje

  Wat leuk! Onze boekenkast van de middenbouw heeft echt een upgrade nodig en voor het thematisch werken is dit fantastisch!

 71. Sandra

  Ja, heel graag! Zo kunnen we het thematisch onderwijs nog verder uitbreiden.
  Het boek over de uil past mooi bij het thema boswachter waaraan wij nu werken. Mooie aanvulling voor in de hoek. 😍

 72. Gea van Leeuwen

  Wat zien ze er mooi uit! Die zouden wij ,rond mei, heel graag gaan gebruiken tijdens ons hoekenwerk met thema over de natuur! Onze groep 3 van 30 leergierige boefjes , doet graag mee!!

  1. Mirjam

   Leuk! Van dit soort boekjes zijn er niet veel. Mijn zoontje is gek op uilen en heb me suf gezocht naar zo’n boekje over uilen, zelfs de boekhandel kon mij niet helpen. Juist jongens zijn gek op informatieve boeken en als ze dan door zichzelf gelezen kunnen worden is het helemaal het einde.
   Als het boekje thuis uitgelezen is gaat het rechtstreeks naar mijn SO klas waarin leerlingen zitten met groep 2,3 en 4 niveau.

 73. Ryanne

  Super leuk! Ik doe graag mee voor m’n groep 3. Met 31 kids kan je niet genoeg leuke boekjes hebben om in ieder z’n interesse te voorzien.

 74. Kim Le Blanc

  Ik doe heel graag mee!! Geweldig voor mijn groep 3/4 waar we heel veel doen met boeken en teksten!

 75. Frida

  Linda, Wat een leuke winactie! Het boekje van de egel hebben we zojuist teruggebracht naar de bieb, omdat de huurtermijn erop zat en hij gereserveerd was. Helaas was mijn zoontje (groep 3) nog niet uitgelezen. Die andere zal hij ook wel interessant vinden en anders de kinderen in mijn klas wel :D

  1. Rineke

   Lijkt me geweldig voor de herfstperiode.
   Mooie illustraties.
   Doe graag mee met de winactie🤗

 76. Melanie

  Gaaf, ik doe graag mee voor m’n klas en voor thuis. Echt wat voor ons!

 77. Caroline

  Deze boekjes haal ik al graag bij de bieb, zelf hebben is nog fijner, ook begin groep 3 zet ik ze graag in voor kinderen die al lezen.

 78. Marleen van der Vliet

  Wat een leuke boeken! Lijkt me te gek om eerst thuis met m’n groep 3er te lezen en ze daarna in m’n klas (groep 4sbo) te zetten. 🤞

 79. Hester

  Ja, ik doe graag mee! Thuis en voor mijn klas te gebruiken!

Geef een reactie