Je bekijkt nu Boekenpost januari

Boekenpost januari

(Elke) De afgelopen maand is er weer allerlei boekenpost binnengekomen. In deze blog deel ik leesboeken voor allerlei leeftijden. Hopelijk doe je nieuwe inspiratie op voor je groep of voor thuis. Veel leesplezier!

De olifant

Oliva ziet een grote grijze olifant die haar vader volgt. Hoe verdrietiger haar vader is hoe groter de olifant lijkt. Arthur haar vriend brengt haar op het idee om de olifant weg te jagen. Die olifant weg jagen is nog niet makkelijk. Gelukkig is opa daar, opa zorgt voor Olivia.

Tegelijkertijd gaat het op school over het 100-jarig bestaan van de school en hebben ze het over oude voorwerpen die de kinderen mogen meenemen naar school om te laten zien en er iets over te vertellen. Ook Olivia wil iets ouds meenemen naar school, de fiets die ook van haar (overleden) moeder is geweest en die haar vader maar niet repareert.

Een boek dat gaat over verdriet, elkaar willen helpen, iets voor een ander doen.

Met een happy ending.

Het is een fijn boek om voor te lezen vanaf groep 4. En in de zelfleeskast vanaf groep 5.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Het raadsel van de ringen

Het is deel 4 uit de serie ‘Scouts in actie’.

Leider Ruud gaat trouwen en de club bestaat 100-jaar. De scouting groep mag ook op de bruiloft komen, op een kasteel. Als het ringenmoment er is komt er een valk naar het bruidspaar vliegen die de ringen in een zakje zou moeten hebben, maar de ringen zijn weg. En daar begint de zoektocht.

Die met een gekneusde arm, een bezoek aan het politiebureau en een heerlijke verrassingstaart eindigt bij Ruud/ Akela thuis. Hij snijdt de taart aan en vindt in de taart een verrassing.

Een boek waarin de scouting-termen voorbij komen en nieuwe begrippen als goudkoorts, valkenier. 

Een leesboek voor te lezen en om in de leeskast van groep 5 te hebben. (AVI E5)

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Het merkwaardige modelspoorbaan-mysterie (Case 19)

Het 19de deel van de serie ‘Detectivebureau Iris en Ko’. Koos en vaders spelen 3x een spel, als Koos het vaakst wint zet vader voor hem een advertentie in de lokale krant voor een detectivebureau en als vader het vaakst wint dan moet Koos op ijs trakteren.

Koos wint en dus krijgt hij zijn advertentie.

Een mevrouw Hendrika Jongsma belt Ko en Iris. Ze mogen in het grote huis komen, zien in de kelder een prachtige modelspoorbaan. Daar legt ze uit dat haar man is overleden en dat hij een raadsel achter gelaten heeft dat ze moet oplossen. Hij heeft een prachtig afscheidscadeau voor haar gekocht maar om het spannend te houden heeft hij een puzzel bedacht. Koos en Iris mogen helpen.

Nog zo’n leesboek dat heerlijk voor te lezen is in groep 4 maar ook prima zelf te lezen vanaf groep 5. (AVI M6)

Klik hier voor meer informatie over het boek.

De geheime missie van Graaf Mol

Een knap bedacht verhaal waarin verschillende onderdelen van onze democratie in naar voren komen. Klimaat, vluchtelingen, vrijheid om je mening te kunnen en mogen geven.

Graaf Mol I en Graaf Mol II zijn de uitgevonden vervoersmiddelen. Hoe ze het apparaat ontwikkelen en hoe ze aan het geld komen komt op een hedendaagse begrijpelijke manier aanbod. De fantasie schurkt heerlijk tegen de werkelijkheid en dat maakt het boek juist zo leuk. 

Een vervoersmiddel waarmee je door de coordinaten in te voeren ineens bij een boer op zijn land uit de grond komt of voor het Torentje in Den Haag. En ook dat het misgaat bij de buren in de tuin en bij de waterleiding die in Brussel bij Manneke Pis hoort. Dat het spannend is als je uit je hippe vervoersmiddel stapt op het Rode Plein in Moskou tijdens de militaire parade. En dan ga je voor de spanning nog even naar China om je voor te bereiden op de reis naar Eritrea. 

En daar begon het allemaal mee. Hoe kunnen Yoesef en Susanne het broertje van Yoesef uit Eritrea naar Nederland halen?

Geschikt voor groep 7 en 8 leerlingen.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie