Je bekijkt nu Themahoek mijn lijf

Themahoek mijn lijf

Het thema ‘mijn lijf’ is in veel kleutergroepen en in groep 3 een jaarlijks terugkerend thema. Tijdens deze weken staat het lichaam en de gezondheid centraal. In deze blog wil ik je graag allerlei tips en suggesties geven voor het inrichten van de themahoek.

Toyacademy

Maar eerst wil ik wat delen over de sponsor van deze blog. Dat is namelijk de website Toyacademy. Zij hebben echt een prachtig assortiment aan kwaliteitsspeelgoed waarbij de nadruk gelegd wordt op educatief speelgoed dat de ontwikkeling van kinderen bevordert.

In deze blog zal ik een aantal producten uitlichten die goed passen bij het thema ‘mijn lijf’.

Nog een tip! Op de website Toyacademy verschijnen regelmatig interessante blogs rondom de ontwikkeling van kinderen. Bijvoorbeeld ‘Waar is speelzand van gemaakt?‘, ‘5 manieren om de wereld van Magna-tiles te begrijpen‘ en ‘Hoe je de tastzin kunt trainen‘.

Zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen.

De spreekkamer van de huisarts

Dan nu door naar de blog met tips rondom de themahoek. Bij dit thema is het logisch om een huisartsenpraktijk in te richten. Je kunt het beste deze hoek verdelen in twee ruimtes, namelijk de spreekkamer en de wachtkamer.

Hoe richt je de ruimte in? Allereerst heeft de huisarts een bureau nodig. Op het bureau kun je een computer neerzetten en schrijfmateriaal neerleggen. In mijn themahoekpakket vind je een handig formulier dat de huisarts tijdens het gesprek kan invullen.

Ook een onderzoekbank mag niet ontbreken. Ik heb deze ooit gemaakt van kastdelen uit de gymzaal. Hier heb ik een wit laken overheen gelegd, zo ziet het er net echt uit. Daarnaast voeg je natuurlijk een weegschaal, meetlat en doktersinstrumenten toe.

Ten slotte is het belangrijk om aandacht te geven aan de inrichting. Hoe zien we dat het een spreekkamer is? Denk aan posters aan de muren die de kinderen kunnen maken, maar ook aan het toevoegen van anatomische modellen.

Op de website van Toyacademy heb je heel veel opties. Ik vind voor de middenbouw de torso en het skelet heel geschikt.

De wachtkamer

Uiteraard moet er ook een wachtkamer worden ingericht. De wachtkamer kan gevuld worden met een paar stoelen en er kan een klok worden neergezet. Meestal ligt er in een wachtkamer wat leesmateriaal, probeer dit aan te passen op het niveau van de kinderen.

Dus in de eerste helft van het jaar leg je vooral leesboeken op AVI Start en M3 neer. Natuurlijk probeer je deze bij het thema aan te laten sluiten. De boeken ‘Kijk maar, hoor maar!‘ en ‘Fijn in je vel‘ zijn aanraders.

Vaak zie je ook wel wat speelgoed in de wachtkamer. Ik vind deze anatomische puzzel van Toyacademy echt geweldig. Ze hebben zowel een jongens als meisjesvariant.

De bovenste laag heeft het meisje kleding aan en hieronder gaat er bij iedere puzzel steeds een laagje af. Eerst zonder kleding aan, dan de spieren, de zenuwen en bloedbanen, de organen en de botten.

Echt heel leuk en leerzaam voor de kinderen om zo meer over het lichaam te ontdekken.

Werken aan de leerdoelen

Tijdens mijn cursus hamer ik er bij de cursisten altijd op dat ze eerst de doelen op een rij moeten zetten. Daarna ga je er pas activiteiten bij bedenken. Zo zorg je echt voor een rijk aanbod dat aansluit bij het niveau van de kinderen. Het spelen in de hoeken is geen verloren leertijd als je ook diverse doelen oefent.

Je kunt dit op verschillende manieren doen.

  • Laat bijvoorbeeld de assistente afspraakkaartjes maken. De patiënt komt in de wachtkamer en de assistent zet de klok op een tijdstip. Komt dit tijdstip overeen met het afspraakkaartje dan is de patiënt aan de beurt.
  • De huisarts heeft in zijn spreekkamer informatieboeken. Laat de kinderen op zoek gaan naar informatie over bijvoorbeeld het hart of de long en hier een informatietekst over schrijven. Deze boekjes worden in de spreekkamer gelegd.
  • Ook in de wachtkamer liggen vaak allerlei brochures. Laat de kinderen bijvoorbeeld een brochure rondom gezond eten of voldoende bewegen maken.
  • Voeg als extra hoek een apotheek toe. Hierin kun je kinderen met het optellen tot 10 of 20 aan de slag laten gaan. Voorbeeld receptenkaartjes e.d. vind je in mijn themahoekpakket voor de apotheek.

Hopelijk heb je zo genoeg ideeën opgedaan om een huisartsenpraktijk in te richten. Ik wens je veel plezier bij dit thema!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie