Je bekijkt nu Boekenpost augustus

Boekenpost augustus

De afgelopen maand is er weer allerlei boekenpost binnengekomen. In deze blog deel ik leesboeken voor allerlei leeftijden. Hopelijk doe je nieuwe inspiratie op voor je groep of voor thuis. Veel leesplezier!

Achter de ondergaande zon

Ekundayo is een olifantje dat samen met zijn moeder in Afrika woont. Er is weinig water te vinden en door de droogte sterft moeder. Ekundayo begrijpt het niet goed en wil haar terug. 

Het is best een heftig prentenboek dat je niet even uit de kast pakt om voor te lezen. Het onderwerp ‘dood’ en ‘rouwverwerking’ komen liefdevol aanbod.

Zeker fijn om op school te hebben voor de momenten waarop je het op een eenvoudige manier over dit zware onderwerp wilt hebben.

Achterin het boek staan tips, informatie en websites die kunnen helpen om te praten over het onderwerp. Geschikt in de kleutergroepen.

Klik hier om het boek te bekijken.

Gladys Aylward, de vrouw met het boek

Een prentenboek dat heel in het kort het leven van Gladys samenvat. Een meisje dat al jong heel graag naar China wilde om daar het Evangelie te brengen. Ze wil God dienen, het boek noemt kort de uitdagingen waar ze mee te maken krijgt zoals de reis die niet makkelijk is en ook maatschappelijke veranderingen als oorlog en de opkomst van het communisme.

De rode draad in het prentenboek is: ‘Wees niet bang, vertrouw op God!’

Een heel knap geschreven prentenboek, want het behandelt ook de wereld geschiedenis op zo’n manier dat kinderen er niet bang van worden maar dat ze wel merken dat de situatie iets met mensen doet.

Mooi om dit boek te pakken bij een Godsdienstles. Geschikt voor kinderen in groep 2, 3 en 4.

Klik hier om het boek te bekijken.

Zookids omnibus 2 

Deze omnibus is een samenvoeging van deel 4, deel, 5 en deel 6 uit de Zookids-serie:

  • Monki vermist
  • Onrust bij de olifanten
  • Ijsbeer bedreigd.

De verhalen zijn niet nieuw maar nu 3 boeken in 1, wat fijn cadeau geven is en beter voor het milieu. In een klas is het prettiger om losse delen te hebben omdat kinderen graag een boek ‘uit’ lezen. Bij deze serie is het gezien de verhaallijn fijner om de boeken op volgorde te lezen wat dan weer een voordeel is als je een omnibus krijgt dan kun je even vooruit.

Jurre en Jasmijn houden van dieren en zijn samen kinderdirecteur van Zoopark, de dierentuin in hun stad. In deze drie boeken helpen ze een aapje (Monki)vinden, vertrouwen ze de dood van olifant Kaja niet en in het derde deel worden er bij Ijsbeer Irma wel 3 kleine ijsbeertjes geboren. 

Fijn om voor te lezen in groep 3 en 4. Zelf lezen vanaf groep 5 en 6.

Klik hier om het boek te bekijken.

Detectivebureau Iris en Ko Omibus 1 

Nog een driedubbel-dik-leesplezier boek!

In de losse serie is deel 17 net uit dus het is weer even een stapje terug naar deel 1, 2 en 3. Als je fan bent van de serie dan is het heerlijk om ze op deze manier te krijgen of te sparen.

  • De ontmaskering van de fietsenvernieler
  • De supergeheime gemene meidenclub
  • Rovers op de rommelmarkt.

Koos is heel intelligent en vindt school maar tijdverspilling omdat hij alles wat hij er leert al lang weet. Hij wil later detective worden. De kinderen in zijn klas vinden dat maar raar. Koos wordt dan ook gepest. Hij krijgt een nieuw buurmeisje, Iris, zij is dapper en sterk, en ze zit op judo. Samen richten ze een detectivebureau op en rollen in iedere boek in een nieuw avontuur. Een klein beetje absurd, maar toch realistisch, gewoon heerlijke verhalen!

Voor te lezen vanaf groep 4. Zelf te lezen vanaf groep 5 en 6.

Klik hier om het boek te bekijken.

Het poepiemonster

Bram Kasse heeft zijn eigen schrijfstijl die heerlijk humoristisch is. Dit boek gaat over meester Potvis die directeur is op de ‘Meester-Potvis-school’. Hij verkoopt zichzelf graag als held en maakt zijn eigen diploma’s die aan de wand hangen op school. Hij wil iedereen graag laten geloven dat hij alles kan. Maar diep van binnen durft hij niet dus zorgt hij ervoor dat de juffen lastige klusjes opknappen. 

Op het moment dat er ‘iets’ in de wc niet pluis is en de juffen het laten afweten moet meester Potvis wel. Hij gaat naar binnen en komt met een kras op zijn wang naar buiten… De juffen worden ontslagen en zo komt het dat er een klas met de vuilnisman afval staat te scheiden en een klas vol kleuters op het dak dakpannen aan het leggen is met de dakdekker.

Hoe krijgen de kinderen hun juffen weer terug en hoe wordt de wc weer veilig en toegankelijk?

Wat een heerlijk voorleesboek voor groep 3 en 4. Zelf lezen vanaf groep 5.

Klik hier om het boek te bekijken.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie