Je bekijkt nu Boekentip: Van wie is die sok?

Boekentip: Van wie is die sok?

Oh heerlijk! Er is weer een nieuw deel uit van de peuterserie van Joukje Akveld. Ik heb al eerder reviews geschreven over Van wie is die staart? en Van wie is die auto? Vandaag een review over het prentenboek Van wie is die sok? Bij dit vijfde deel zijn de illustraties gemaakt door de talentvolle Charlotte Dematons.

Van wie is die sok?
Werk je met peuters of ben je zelf ouder van een peuter, dan ken je de serie ‘Van wie is…’ misschien al wel. In dit kartonnen boekje mogen de kinderen raden van welk personage de sok is.

Charlotte Dematons tekende fabelachtig mooie sprookjesfiguren die allemaal een kledingstuk zijn kwijtgetaakt. Maar wie goed kijkt ontdekt nog meer!

Op elke linker bladzijde staat een kledingstuk afgebeeld met daaronder de vraag ‘van wie is die (naam kledingstuk)?’. Op de rechter bladzijde staan vier personages waaruit de peuter kan kiezen. Nadat de peuter zijn keuze heeft gemaakt mag hij de bladzijde omslaan.

Er volgt dan een prachtige illustratie met het antwoord verspreid over twee bladzijden. Illustrator Charlotte heeft hier allerlei sprookjes afgebeeld. Wat dacht je van sneeuwwitje en de zeven dwergen, Peter Pan, een prins, de zeemeermin, een prinses en roodkapje?

Hoe langer je naar de illustraties kijkt hoe meer grapjes je tegenkomt. Een kabouter in zijn blote billen, roodkapje die een jurk van de prinses steelt, klein duimpje met de laarzen van de reus en op de laatste plaat Assepoester die alle verdwenen kledingstukken aan de waslijn hangt. Deze vrolijke, kleurrijke schilderingen zullen voor heel wat hilarische momenten tussen volwassene en kind zorgen.

Hoe gebruik je het boekje?
Ik denk dat het boekje door peuters met veel enthousiasme ontvangen zal worden. Het heeft als doel om verbanden te zoeken tussen een kledingstuk en personage. Door het boekje samen te lezen breidt de lezer zijn woordenschat uit. Het is dus een boekje met ook een educatief doel.

  • Laat de peuter eerst zelf het boekje doorbladeren. Zo weet hij alvast wat er gaat komen, wat het minder spannend maakt.
  • Lees het boekje voor zoals het is bedoeld. Stel dus de vraag en laat het kind kiezen.
  • Laat het kind vertellen bij de grote ‘in actie’ illustraties. Kan de peuter grappige situaties ontdekken?
  • Weet de peuter hoe de sprookjespersonages heten?
  • Dit boek kan aanleiding zijn om een aantal sprookjes ook voor te lezen.

Kortom een leuk en leerzaam boekje voor peuters die gek zijn op grappige illustraties en kennis willen maken met sprookjes.

Van wie is die sok?
Auteur: Joukje Akveld
Illustrator: Charlotte Dematons
Uitgeverij: Gottmer
Prijs: €8,99

Klik hier om het boekje te bestellen.

Boekentip: Van wie is die sok?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie