Je bekijkt nu Boekentip: Tellen met de krijtjes

Boekentip: Tellen met de krijtjes

Ik denk dat bijna elke kleuterleerkracht wel het boek De krijtjes staken kent. Maar wist je dat er ook een aantal delen specifiek voor peuters zijn? In deze blog wil ik je graag vertellen over het kartonboek Tellen met de krijtjes.

Tellen met de krijtjes
De meeste peuters zullen de krijtjes wel herkennen uit het boek De krijtjes staken. In het boek ligt de nadruk op het tellen van de krijtjes.

De krijtjes van Teun zijn verdwenen. De kinderen mogen helpen zoeken en tellen of hij ze allemaal terug kan vinden.

Vervolgens wordt er op elke bladzijde een kleur krijtje beschreven. De tekst is eenvoudig. Het draait vooral om de vrolijke illustraties. In de hoek staat het bijbehorende cijfer en de hoeveelheid krijtjes. 

Het grappige is dat elke kleur krijtje ook een soms iets wat bijdehante opmerking heeft. Oranje zegt bijvoorbeeld: “Let niet op geel krijtje. Ik ben de echte kleur van de zon.” of roze zegt: “Wil je alsjeblieft eens een roze dinosaurus tekenen?” Het ene krijtje wordt teveel gebruikt en de ander weer te weinig. Zo wil zwart ook wel eens meer doen dan alleen de lijntjes tekenen.

Ik kan me zo voorstellen dat de krijtjes en kleuren voor de kinderen echt gaan leven. Ze zullen veel beter nadenken welke kleuren ze pakken. En hopelijk een keer niet voor een standaard rode brandweerauto of gele zon gaan.

Boekentip: Tellen met de krijtjes Boekentip: Tellen met de krijtjes

Hoe gebruik je het boekje?
Wanneer je het boek samen met een peuter doorbladert kan je samen oefenen met het tellen. Op elke bladzijde komt er weer een krijtje bij. Natuurlijk kan je daarna ook de echte krijtjes erbij pakken om deze te tellen.

Het boekje is ook heel geschikt om nog eens de kleuren te herhalen. Deze worden verder niet expliciet genoemd in de tekst, maar kan je als volwassene wel laten oefenen.

Na het voorlezen wil de peuter ook vast wel een mooie tekening maken!

Kortom een leuk en leerzaam boekje voor peuters die gek zijn op grappige illustraties, tekenen en het tellen willen oefenen.

Tellen met de krijtjes
Auteur: Drew Daywalt
Illustrator: Oliver Jeffers
Uitgeverij: De Fontein
Prijs: €9,99

Klik hier om het boekje te bestellen.

Boekentip: Tellen met de krijtjes

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie