Je bekijkt nu Welke peuterbijbel past bij mijn peuter?

Welke peuterbijbel past bij mijn peuter?

Als christelijke ouder of leerkracht wil je de kinderen graag het geloof meegeven. Het is fijn om hier een geschikte peuterbijbel bij te gebruiken. Maar welke Bijbel is nu geschikt voor jouw peuter?

Ik heb twee echt verschillende peuterbijbels geselecteerd en laat je hier graag mee kennismaken. Ik hoop dat je zo een goede keuze kunt maken.

Peuterbijbel

Dit is de allernieuwste peuterbijbel op de markt. De Peuterbijbel is geschreven door Willemijn de Weerd en geïllustreerd door Marieke ten Berge.

In deze Peuterbijbel voor kinderen vanaf 2 jaar vind je veertig bekende verhalen. Samen met de peuter verwonderen over de prachtige tuin waar Adam en Eva in wonen, met het volk van God op reis en ontdekken welk kind in de stal is geboren.

De verhaaltjes zijn qua lengte precies goed voor peuters, ik vind ze duidelijk en fijn geschreven. Mijn peuter kan er goed naar luisteren. Na elk verhaal is er een opdracht op peuterniveau, denk aan schommelen in de boot, regengeluiden nadoen, het benoemen van de dieren of muziek maken voor God.

De verhalen worden ondersteund door sfeervolle en realistische illustraties. Ze komen heel rustig over, dit komt waarschijnlijk ook doordat er alleen donkere kleuren zijn gebruikt. Geen felle of drukke illustraties dus en ik ben hier echt een liefhebber van.

Ook nog een grappig detail; in elk verhaal zit een klein grijs muisje verstopt. Kan de peuter deze vinden?

Mijn Peuterbijbel

De tweede Bijbel die ik bepreek is ook een echte peuterbijbel geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. ‘Mijn Peuterbijbel‘ heeft als uitgangspunt dat peuters puur, grappig, ondeugend en leergierig zijn. Ze snappen meer dan je denkt.

In deze Bijbel vind je maar liefst vijftig verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament, geschreven door Melanie van de Peut.

Wat kenmerkend is voor de verhalen is de vele interactie tijdens het voorlezen. De schrijfster heeft er bewust voor gekozen om vragen en opdrachten in het verhaal te stoppen in plaats van naast of na afloop van het verhaal.

De verhalen zijn net iets langer dan de verhalen uit de Peuterbijbel. Maar door de opdrachtjes tussendoor kun je de aandacht goed vasthouden. De peuter moet bijvoorbeeld om ezels roepen, Obed een high five geven of applaudisseren.

Sommige opdrachtjes zijn iets meer werk (bijvoorbeeld donker maken in een kamer of in de lucht springen (niet zo handig als je vast zit in een kinderstoel), dus die sla ik stiekem over.

De verhalen worden in deze Bijbel ondersteund door hele kleurrijke illustraties gemaakt door Michel de Boer. Het geheel komt heel vrolijk over Mijn peuter vindt het heel leuk om te vertellen wat ze allemaal ziet en pakt de Bijbel ook zelf regelmatig om er doorheen te bladeren.

Conclusie

Het zijn allebei mooie en echte peuterbijbels. In die zin kun je dus niet verkeerd kiezen. De verschillen zitten ten eerste in de illustraties; ga je voor sober en rustig (Peuterbijbel) of voor vrolijk en kleurrijk (Mijn peuterbijbel)?

En daarnaast kun je een keuze maken in de interactie bij het verhaal. Wil je juist eerst het verhaal vertellen en daarna een opdracht doen? Kies dan voor de Peuterbijbel. Wil je juist meer interactie tijdens het verhaal, dan past Mijn Peuterbijbel beter bij je.

Tip; heb je hiervoor uit de Babybijbel voorgelezen, dan zou ik voor de Peuterbijbel kiezen. De illustraties zijn allebei door Marieke ten Berge gemaakt en hierdoor in dezelfde stijl en wat meer herkenbaar.

Welke Bijbel heb jij voor je peuter?

Welke peuterbijbel past bij mijn peuter?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie