Je bekijkt nu Review: Spekkie en Sproet Oma vermist

Review: Spekkie en Sproet Oma vermist

Van de uitgever Ploegsma is er weer een nieuw boek uitgegeven van de ‘Spekkie en Sproet’ serie, namelijk ‘Spekkie en Sproet Oma vermist‘. Dit keer een verhaal wat heel goed binnen het thema van de Kinderboekenweek past. Het is al weer het 15e deel in deze super spannende serie van schrijfster Vivian den Hollander.

Spekjes en een opschrijfboekje. Dat heeft Spekkie, die eigenlijk Marloes heet, nodig om goed speurwerk te kunnen doen. Haar vriend Sproet speurt graag met haar mee. Ook dit keer beleeft het bekende speur duo een spannend avontuur.

Het verhaal
Als de oma van Spekkie vertelt dat ze moe is en even wil gaan rusten en Spekkie haar vervolgens ziet zitten in een café met een man, verdwijnt het eerste spekje al snel in de mond van Spekkie. Dat is namelijk best verdacht. Terwijl Sproet buiten wacht, probeert Spekkie er achter te komen wat oma in het café te zoeken heeft en waarom ze daar niet eerlijk over is. Al snel blijkt dat Sjon een vroegere vriend van oma is, die in het museum werkt waar oma haar verjaardagsfeest gaat houden. Oma heeft hele mooie dure oorbellen gekregen en dat is nu juist zo gek. Sjon is namelijk niet heel rijk, dus waar komen die oorbellen vandaan?

Op het verjaardagsfeest gaat het speurwerk verder. Spekkie krijgt van oma de opdracht om goed op te letten, terwijl ze zelf even iets moet regelen. Spekkie houdt haar ogen en oren goed open. Net op het moment dat ze verslag wil uitbrengen aan haar oma die weer naar beneden komt, weet ze niet wat ze ziet. Oma wordt zomaar meegenomen. Snel brengt Spekkie haar medespeurder Sproet op de hoogte. Dankzij de vindingrijkheid van oma, wordt ze gelukkig al snel gevonden in een kano waar ze vastgebonden is. Toch wordt het dan nog even spannend als de klusjesman Spekkie en Sproet gevangen probeert te nemen. Gelukkig wordt al snel duidelijk hoe het allemaal zit met de oorbellen en waarom oma gevangen is genomen.

De illlustraties
Juliette de Wit heeft ook deze keer weer gebruik gemaakt van zwart-witillustraties. Op elke bladzijde is er een afbeelding te vinden. Sommige pagina’s zijn wat meer gevuld dan andere. Het zijn enorm sprekende tekeningen die het verhaal goed ondersteunen met hier en daar een vleugje humor.

Review: Spekkie en Sproet Oma vermist

Mijn mening
Wie de serie van Spekkie en Sproet al kent, houdt ook zeker van dit verhaal. Wat ik knap vind is dat de wending van het verhaal niet overduidelijk is en je zelf, als lezer, de kans krijgt om mee te speuren. In elk hoofdstuk is er wel een aanwijzing of een bepaalde wending die je weer aan het denken zet en waardoor je weet of je op het goede spoor zit. Het verhaal wordt met vaart verteld en er zit veel dialoog in, wat lekker leest.

Een boek wat zeker niet mag missen in de klas tijdens de Kinderboekenweek.
Het is ook zeker de moeite waard om de speciale Spekke en Sproet pagina op de site van de uitgever te bekijken. Je vindt daar een speurtocht, recept voor een taart, informatie voor een spreekbeurt en een link naar diverse kleurplaten. Daarnaast treedt Vivian samen met Mattie Poels op in een interactieve vertelvoorstelling met de Spekkie en Sproet speurshow.

Tot en met 31 oktober betaal je voor dit boek nu maar €10,-

Spekkie en Sproet
Uitgever: Ploegsma
Schrijver: Vivian den Hollander
Prijs: €12,95

Bestel het boek bij Bol.com.

Review: Spekkie en Sproet Oma vermist

BewarenBewaren

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie