Je bekijkt nu Review: letters leren is een eitje

Review: letters leren is een eitje

Van schrijfster Rita Cramer kreeg ik het boek letters leren is een eitje. Een handig boek voor kinderen om letters te leren onthouden. In het boek vind je namelijk ezelsbruggetjes voor alle letters van het alfabet. Maar ook voor de dubbele klanken, de ‘ng’ en de ‘ch’ klank.

Inhoud
Het boek letters leren is een eitje start met een gebruiksaanwijzing voor ouders. Er staan drie voorbeelden in en leestips. Daarna volgen de ezelsbruggetjes. Bij elk ezelsbruggetje staat een kort zinnetje. Zoals bij de ‘aa’, daar staat de aa van zeg eens .. Naast het ezelsbruggetje is er ook nog een foto van iets of iemand met dezelfde letter of klank. En is de letter of klank op verschillende schrijfwijzen weergegeven. Bij sommige ezelsbruggetjes worden handige tips en hints gegeven. Zoals bijvoorbeeld de tip om de ‘m’ en ‘w’ uit elkaar te houden: in de w blijft het water staan.

Ook leuk: je kunt ook de kleurplaten uit mijn letterboek gebruiken. Of gebruik deze letterspelletjes

m-en-w

De illustraties
In het boek is gebruik gemaakt van foto’s van echt bestaande dingen, dieren of mensen. Dat maakt de ezelsbruggetjes heel realistisch en makkelijk om te onthouden. De vormgeving van de bladzijden bij elk ezelsbruggetje past daar ook bij. Zo zie je bij de ng van zing ook een notenbalk met een liedje. En er is een duidelijk lettertype gebruikt om o.a. de letters en klanken weer te geven. De tips lijken handgeschreven en geven het een persoonlijke tint. Zoals bij de t die een t-shirt aan heeft. Er staat bij geschreven: daar kun je je t-shirt aan hangen.

In de klas
Sommige kinderen hebben grote moeite om bepaalde letters en klanken te onthouden. Dit boek kan hen daar bij helpen. Een bekend voorbeeld zijn de letters ‘b’ en ‘d’. Bij de vorm van de letter ‘b’ kan je heel wat ezelsbruggetjes bedenken. Zoals de ‘b’ met een dikke buik. Of de ‘b’ als been met een bal. Toch blijft het voor een aantal kinderen lastig om te onthouden of de buik en de bal nou links of rechts zitten. Schrijfster Rita Cramer bedacht daar een handig ezelsbruggetje voor.

b-en-d

De ezelsbruggetjes in dit boek geven je dus een idee hoe een kind een bepaalde letter of klank wél kan onthouden. Maar wellicht passen niet alle ideeën bij de kinderen in jouw klas of bij de manier waarop jij letters en klanken aanbiedt. Gebruik dit boek daarom vooral als bronnenboek. En haal er uit wat de kinderen in jouw klas nodig hebben.

Letters leren is een eitje
Schrijver: Rita Cramer
Uitgever: Rita Cramer
Prijs: € 14,95

Klik hier om het boek te bestellen.

Marianne van de Wal

Marianne van de Wal is gastblogger op klasvanjuflinda.nl Ze werkt al ruim 10 jaar als leerkracht in de onderbouwgroepen. Ze ontwerpt en ontwikkelt haar eigen lessen en materialen. Voor haar staat spelen in hoeken, lezen in boeken, ervaringen delen en verhalen op schrijven, centraal. Marianne geeft 3 dagen per week les in groep 2/3 op een kleine, zelfstandige en gezellige basisschool in Best. Ze is getrouwd en moeder van 4 jonge kinderen van 0-6 jaar.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Carolien

    Het boek doet me denken aan Letterstad van vroeger! Daar kregen we in groep 2 dan Klankdorp bij…soortgelijke plaatjes om letters te onthouden! Ook Spreekbeeld heeft dit. Superleuk en leerzaam boek lijkt me.

Geef een reactie