Je bekijkt nu Review: sterren kijken voor beginners

Review: sterren kijken voor beginners

Je kijkt je ogen uit in het boek ‘Sterren kijken voor beginners’. Dit leerzame boek is geschreven door Michael Driscoll en geïllustreerd door Meredith Hamilton. We hebben allemaal wel eens naar een sterrenhemel gekeken. Wat daar allemaal te zien is lees je in dit boek.

De inhoud
Na een korte verhalende en pakkende inleiding begint het boek met een rondleiding door het universum. Eerst wordt het ontstaan van de sterren besproken en hoe de cyclus loopt van het ontstaan tot het verdwijnen van de ster. Vervolgens wordt de zon besproken en komen alle planeten aan bod. Daarbij wordt gestart met leuke planeetweetjes zoals diameter, daglengte en gemiddelde temperatuur. Ook wordt er specifiek ingegaan op elke planeet en wordt toegelicht waar de naam van de planeet vandaan komt.
Verder wordt er binnen dit eerste deel nog een klein hoofdstuk gewijd aan onzichtbare zaken waarvan mensen bestaan vermoeden, zoals: zwaartekracht, donkere materie en zwarte gaten.

In het tweede deel van dit boek leer je wie bekende astronomen zijn en wat voor materiaal zij gebruikten. Ook word je in dit deel aan het werk gezet. Met de sterrenzoeker, die bij het boek geleverd wordt, krijg je informatie hoe de lucht er op een bepaald moment uitziet en zou je dit zelf kunnen zien. Ook worden alle sterrenbeelden en hun oorsprong toegelicht.
Aan het eind van het boek vind je afbeeldingen van hoe de lucht is in de verschillende seizoenen, krijg je een beknopte geschiedenis van de ruimte en tips wanneer je het beste nachtelijke waarnemingen kunt doen.

De illustraties
Bij een boek als deze kan het niet anders dan dat het veel beeldmateriaal bevat. Er is een diversiteit aan illustraties te vinden. Van echte fotobeelden tot tekeningen. Op elk pagina valt veel te bekijken. Het is een fijne ondersteuning voor de tekst, zeker als het gaat om hoe bepaalde planeten en bepaalde sterrenbeelden eruit zien. Het maakt het boek leuk om te lezen en helemaal compleet.

Review: sterren kijken voor beginnersReview: sterren kijken voor beginners

Mijn mening
Het boek is op een toegankelijke manier geschreven. Alsof de schrijver het allemaal aan jou, als lezer, vertelt. Het bevat veel informatie, maar door de vele illustraties en de toegankelijke manier van schrijven leest het lekker weg.
Wat ik erg leuk vind is dat er glow-in-the-dark stickers als extra bijzitten. Dat zal een sterrenkijk fan zeker waarderen. Daarnaast zit er ook een sterrenzoeker bij. Dat motiveert natuurlijk enorm om met de gelezen informatie zelf aan de slag te gaan.

Eerder verscheen in deze serie Kunst kijken voor beginners, genomineerd door de Kinderjury 2016.

Tip! Ben je op zoek naar spellen rondom het thema heelal? Dan moet je dit themapakket zeker eens bekijken.

Sterren kijken voor beginners
Auteur: Michael Driscoll
Illustrator: MeredIth Hamilton
Uitgever: Callenbach
Prijs: €17,99 tot 20-12-2016 daarna €22,99

Klik hier om het boek te bestellen.

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie