Je bekijkt nu Review: Kijk en Lees stripboekserie Joep

Review: Kijk en Lees stripboekserie Joep

Joep en zijn vriendjes Rolf en Vera beleven allerlei avonturen in stripvorm. De verhalen zijn geschreven en getekend door Michiel van de Vijver. Ze horen bij de serie Kijk en Lees en zijn speciaal geschreven voor kinderen in groep 3 en 4. De serie is bekroond met de Nationale Alfabetiseringsprijs. Lees gauw verder om meer over Joep te ontdekken. En om te weten te komen hoe je voor je eigen klas de eerste drie stripboeken over Joep kunt winnen!

Het verhaal
Joep is een komisch stripfiguurtje die met zijn vrienden avonturen vol humor en kattenkwaad beleefd. Een verhaaltje is één of twee bladzijden lang. Aan de bovenkant van de bladzijde staan stippen, bij elk nieuw verhaal wordt een andere kleur gebuikt. Wanneer een kind dit weet zal het duidelijker voor hem/haar zijn dat er een nieuw verhaaltje begint.

De illustraties
De stripfiguurtjes hebben duidelijke gezichtsuitdrukkingen. De kinderen worden uitgedaagd om goed te kijken wat er op elke illustratie gebeurt. Die illustraties maken de humor van de stripverhaaltjes compleet. Opvallend zijn de boze reacties van de stripfiguurtjes, die lijken soms wel iets te heftig. De vormgeving van de stripverhaaltjes doet mij denken aan de stripverhalen van Guust Flater.

In de klas
Wanneer kinderen net leren lezen bekijken ze vaak alleen de plaatjes van een stripverhaal. Dit komt omdat de tekst voor hen vaak te moeilijk en te lang is. De teksten bij de stripverhaaltjes over Joep zijn op AVI niveau geschreven en zijn kort. Pas bij het derde deel, Joep in volle vaart, worden hoofdletters gebruikt. Dat is fijn, want pas na het leren van alle klanken, gaan de kinderen de hoofdletters leren. Voor beginnende lezers is het nog best lastig om de humor van de verhaaltjes te begrijpen. Vooral de humor in het derde deel, Joep in volle vaart, is niet helemaal passend bij de leeftijd.

Kijk en Lees stripboekserie Joep

Noot voor christelijke leerkrachten/ouders: in het derde deel, Joep in volle vaart, staan twee verhaaltjes die bezwaarlijk kunnen zijn. Er is een verhaaltje over het maken van een enge film op de begraafplaats. En een verhaaltje over een eng feestje, waarbij Joep als Dracula verkleed is en waar een bot van een heks en bloed van een wolf te zien is.

In onze klas hebben we de eerste drie stripboeken over Joep bekeken en gelezen. De stripboeken stonden in de leeshoek. Toen de kinderen boeken van de leesplank mochten kiezen, werden de stripboeken meteen uitgekozen. De voorkant van de stripboeken ziet er ook erg uitnodigend en vrolijk uit! De kinderen die nog niet kunnen lezen, bekeken uitgebreid de illustraties. De kinderen die wel kunnen lezen deden dat ook. Die stimuleerden we om ook de teksten te lezen. We hebben wel stripverhalen in de klas van Donald Duck, maar die zijn niet op hun leesniveau. En dus was het heel fijn dat deze stripboeken zo makkelijk gelezen konden worden.

Win actie
Wat vinden de kinderen in jouw klas van stripboeken? Schrijf het in een reactie hieronder en wie weet win jij de eerste drie stripboeken van Joep voor in je klas! Volgende week maandag 21 november kies ik een winnaar. Dus kom maar op!

Joep kom mee (Start) / Joep pak aan! (M3) / Joep In volle vaart (E3)
Schrijver: Michiel van de Vijver
Illustrator: Michiel van de Vijver
Uitgever: Plan A
Prijs: € 9,95 per boek

Klik hier om het stripboek Joep kom mee te bestellen.
Klik hier om het stripboek Joep pak aan! te bestellen.
Klik hier om het stripboek Joep In volle vaart te bestellen.

Marianne van de Wal

Marianne van de Wal is gastblogger op klasvanjuflinda.nl Ze werkt al ruim 10 jaar als leerkracht in de onderbouwgroepen. Ze ontwerpt en ontwikkelt haar eigen lessen en materialen. Voor haar staat spelen in hoeken, lezen in boeken, ervaringen delen en verhalen op schrijven, centraal. Marianne geeft 3 dagen per week les in groep 2/3 op een kleine, zelfstandige en gezellige basisschool in Best. Ze is getrouwd en moeder van 4 jonge kinderen van 0-6 jaar.

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Marianne van de Wal

  HOERA! Hiske, jij hebt gewonnen!!
  De stripboeken worden binnenkort naar jouw school toegestuurd.
  Veel plezier er mee!

 2. Karin de kok

  In de klas heb ik maar een paar stripboeken. En van goede kwaliteit zijn ze ook niet al meer!ze zijn echt aan vervanging toe! De kinderen in mijn schakelklas groep 4 zijn er gek o. De plaatjes, die het voor NT2-leerlingen heel visueel maakt, en natuurlijk een afwisselende vorm van lezen! Alleen is het taalgebruik vaak moeilijk. En dan is die visuele ondersteuning erg prettig! In groep 3 hebben ze nog een stapel maan-roos-vis-bladen. Achterop stond altijd een grappige strip. Ik heb ze gekopieerd en leg ze vaak als start vd dag neer :)

 3. Liesbeth

  Gaaaf! Ik heb een groep 3 en bij de nieuwe KIM versie van Veilig leren lezen zitten ook stripboeken. De kids verslinden ze! En natuurlijk ook Donald Duck Junior! Ik ben fan van strips. Kinderen lezen wat hen aanspreekt en dat is alleen maar goed! Laat ze het plezier van lezen ervaren!

 4. Hiske

  Wat een leuke acties! Dat gaan onze kinderen van groep 3 super leuk vinden. Makkelijk te lezen stripboeken hebben we nog niet in onze boekenkast staan.

 5. Hanneke van Dreumel

  Leuk voor onze school! We zijn toevallig vorige week op school met een schoolbreed leescircuit gestart, met o.a. 2 ochtenden tutorlezen en 1 ochtend striplezen. Deze strips zouden een mooie aanvulling zijn op de boeken die al aanwezig zijn in groep 3/4.

 6. Mandy

  Hey,
  Wat een leuke actie. En wat een leuke boeken. Ik wil ze graaag winnen voor mijn groep 3. Wat vinden ze dat leuk om wat anders te lezen dan de ‘gewone’ leesboeken.

 7. Saskia

  Mijn kinderen van groep 4 zijn dol op stripboeken! Vooral voor jongens die lezen niet altijd even leuk vinden en daardoor meer moeite hebben het leesniveau te behalen is een stripboek veel laagdrempeliger! Alleen is het lastig een leuk stripboek te vinden die aansluit bij hun interesses en ook nog makkelijk te lezen is. Dolfje Weerwolfje is een voorbeeld van een goed en leuk stripboek. Wie weet zijn deze boeken over Joep dat ook wel. Wij willen dat héél graag uittesten! Ik ben Leescoördinator bij ons op school dus worden ze leuk gevonden dan worden ze ook aangeschaft voor onze schoolbibliotheek! We zijn erg benieuwd!

 8. Petra Arends

  Ik lees het boek Dolfje Weerwolfje voor en de kinderen smullen van het verhaal. Het eerste stripboek in mijn klas is dan ook Dolfje Weerwolfje. Waarin ze het verhaal van mij in stripvorm volgen. Leuk om te zien!! Dus een uitbreiding van stripboeken in de klas zou zeker een feest zijn!

 9. Mariel

  Bij mij in de klas worden heel veel strips gelezen. De suske en wiske junior zijn een hit momenteel. De mand met Donald Duckjes blijft ook een hit. Zelfs de kinderen die iets meer moeite hebben met lezen pakken graag strips en hebben dan echt plezier in het lezen. Het mooiste vind ik om te zien wanneer sommige kids zich “verliezen” in een strip. Ze horen dan helemaal niks meer en blijven stug doorlezen. Nieuwe strips zijn dan ook heel erg welkom.

Geef een reactie