Je bekijkt nu Review: Het dagboek van Nurdius Maximus in Gallië

Review: Het dagboek van Nurdius Maximus in Gallië

‘Het dagboek van Nurdius Maximus in Gallië’ is het vijfde boek in deze serie die geschreven is door Tim Collins. Het feit dat deze serie in wel veertig talen is vertaald geeft aan hoe populair de serie is. Iets leren over de geschiedenis op een leuke manier? Lees dan zeker even verder.

De inhoud
Nurdius Maximus is een lange puber die graag de spierballen van zijn broer zou hebben. Hij is begonnen met het bijhouden van dagboeken. Zo hoopt hij ooit nog de geschiedenis in te gaan als een grote Romeinse held.

Nurdius is gevraagd door Ceasar om verslag te doen van de veldslag in Gallië. Nurdius is de koning te rijk, maar dat is snel weer voorbij. Hij mag dan wel de verslagen schrijven, maar Ceasar zal doen alsof hij het allemaal zelf geschreven heeft. Toch gaat Nurdius ermee akkoord. Beter iets dan niets.

Nurdius komt erachter dat Ceasar best vol is van zichzelf en het verbaasd hem dan ook niets dat hij jaloers is op Vercingetorix. Deze leider van de Galliërs heeft golvend lang haar en een lange snor. Iedereen bewonderd heb, behalve Ceasar. Hij wil hem zo snel mogelijk opsporen en van hem winnen, maar dat blijkt nog een pittige klus.

Er komt hulp van Nurdix, één van de krijgers uit een Gallische stam. Naast dat hij nog al vol is van zichzelf heeft hij wel een fantastisch plan om de Galliërs en dus ook Vercingetorix te pakken te krijgen. Niet alles gaat volgens plan en Nurdius wenst soms dat hij thuis was gebleven. Want alleen bij het beschrijven van de veldslag blijft het niet. Ook hij moet er aan geloven en zijn handen vies maken en dat gaat niet zonder slag of stoot.

De illustraties
Andrew Pinder weet de humor in het boek door te voeren in de illustraties. Op bijna elke bladzijde is wel een zwart-wit tekening te vinden, waarbij situaties en emoties wat uitvergroot worden afgebeeld. Er zit veel detail in de tekeningen en ze geven een goed beeld van hoe de mensen er in die tijd uitzagen.

Mijn mening
Wie van de boeken van ‘Silvester‘ houdt, zal ook de dagboeken van Nurdius Maximus aanspreken. De graphic-novel stijl is ook in dit boek terug te vinden.
Het is een boek dat lekker wegleest en voor de minder gevorderde lezer of degene die niet zo van lezen houden is dit een perfect boek.
Er komen twee illustraties in het boek voor die wat barbaars overkomen. Echter hoort dit wel bij het boek en het verhaal dat wordt verteld. Daarnaast is het op een humorvolle manier ingekleed. Jongens tussen de 10 en 12 jaar weten dit te plaatsen.
Wat ik het sterke vind aan deze serie is dat je met plezier een boek leest en tegelijkertijd ook nog wat opsteekt van de geschiedenis.

Nieuwsgierig geworden? Of kende jij de dagboeken van Nurdius Maximus al?

Het dagboek van Nurdius Maximus in Gallië
Auteur: Tim Collins
Illustrator: Andrew Pinder
Uitgeverij: Ploegsma
Prijs: €14,99

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen. 

Review: Het dagboek van Nurdius Maximus in Gallië

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie