Je bekijkt nu Review: Anatomie. Zo zag je het menselijk lichaam nog nooit

Review: Anatomie. Zo zag je het menselijk lichaam nog nooit

In groep 3/4 werken we om het jaar over het thema ‘Mijn lijf’, maar dit thema komt ook regelmatig bij de kleuters en biologielessen in de bovenbouw aan bod. Ons lichaam is een wonderlijk iets, het zit prachtig in elkaar en is daardoor een interessant onderwerp om over te werken. Van Fontaine uitgevers kreeg ik een heel groot informatieboek, ‘Anatomie. Zo zag je het menselijk lichaam nog nooit’, over het menselijk lichaam. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Anatomie
De ondertitel van het boek Anatomie is: ‘Zo zag je het menselijk lichaam nog nooit’. En dit klopt, met dit informatieboek ontdekken en leren de kinderen tot in de kleinste details over de werking van het menselijk lichaam. Het lichaam wordt ontleed en uitvergroot en aan de hand van de bijzonder vormingeving van dit boek krijgen de kinderen inzicht in de anatomie en haar functies.

Onderwerpen die aan bod komen zijn: spier- en zenuwstelsel, de hersenen, het skelet, de luchtwegen en longen, de bloedsomloop, het hart, het spijsverteringsstelsel, de urinewegen, de organen voor de vijf zintuigen en het voortplantingssysteem.

Review: Anatomie. Zo zag je het menselijk lichaam nog nooit

Review: Anatomie. Zo zag je het menselijk lichaam nog nooit
De illustraties
De vormgeving van het boek is echt geweldig. Het voelt door de pasteltinten en personages heel ‘vintage’ aan. Door het gehele boek zijn verschillende inkijkjes (flapjes) te vinden, kinderen kunnen op deze manier ontdekken hoe het lichaam er aan de binnenkant uitziet.

Vooraan in het boek worden de stelsels van het lichaam uitgelegd, hiervoor worden prachtige plaatjes gebruikt die over elkaar heen zijn gelegd. Hierdoor krijgen de kinderen een heel goed beeld hoe bijzonder het lichaam in elkaar zit. Ook in de rest van het boek worden mooie illustraties getoond.

Review: Anatomie. Zo zag je het menselijk lichaam nog nooit

In de klas
De informatie die erbij staat vermeld is echt bedoeld voor de bovenbouw (voor kinderen vanaf 8 jaar). Het is vrij theoretisch, maar niet te uitgebreid of te wetenschappelijk. Kinderen kunnen deze informatie prima gebruiken voor een werkstuk of spreekbeurt. Vooral voor pientere kinderen moet dit goed te begrijpen zijn.

De belangrijke begrippen en namen worden dikgedrukt afgebeeld. Je kunt hier als leerkracht nog extra nadruk op leggen. Ook de leuke weetjes en feiten die in de tekst zijn verwerkt maakt het interessant om de teksten te lezen.

Het is een ontzettend leerzaam boek om rustig door te bladeren en te lezen. Zeker voor de midden- en bovenbouw een echte aanrader!

Tip! Ben je op zoek naar spellen rondom het thema mijn lijf? Dan moet je dit themapakket zeker eens bekijken.

Anatomie. Zo zag je het menselijk lichaam nog nooit
Schrijver: Hélène Druvert
Uitgever: Fontaine Uitgevers B.V.
ISBN: 9789059567306
Prijs: €24,95

Klik hier om het boek te bekijken.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie