Review: Raaf en Papegaai. Expeditie Regenwoud

Ben je op zoek naar een avontuurlijk voorleesboek over de dieren en de natuur? Dan is Raaf en Papegaai. Expeditie Regenwoud een prachtige keuze. Het boek is geschreven voor alle dierenvrienden van de wereld. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

De inhoud
Raaf en Papegaai zijn twee beste vrienden die de wereld ontdekken. Samen zijn ze naar allerlei plekken gevlogen, deze avonturen zijn in eerdere delen te lezen. Op een kaart achterin het boek kun je een kaart met de reizen bekijken. Zo zijn ze al in Australië en de Himalaya geweest. Ze besluiten om te gaan overwinteren in het regenwoud in Zuid-Amerika. In deze setting speelt het boek Raaf en Papegaai. Expeditie Regenwoud dan ook af. Je kunt dit deel prima lezen als je de andere delen nog niet kent.

In het prachtige groene woud is het nooit stil. De brulapen brullen. De vogels schetteren, fluiten en zingen de hele dag. Het water klettert. Er is ook altijd wat te beleven. Raaf en Papegaai leren elke dag wel weer iets nieuws: over de natuur, over elkaar en zichzelf, maar ook over hun nieuwe dierenvrienden, zoals Oranje Rotshaan, Quetzal en Bosduivel, de slingeraap.

Het voorleesboek bevat vijftien verhalen die los van elkaar te lezen zijn. De verhalen variëren in lengte van zo’n drie tot vijf pagina’s. In elk hoofdstuk staat een andere emotie of levensles centraal. Papegaai durft niet mee te doen met een spelletje, maar is wel zo moedig dat hij durft toe te geven dat hij bang is, Papegaai helpt Raaf om met zijn boosheid om te gaan en Raaf en Papegaai ontdekken dat je soms een hele verrassende dag kunt hebben.
Elk hoofdstuk eindigt met een vraag voor de lezer die aansluit bij het thema van het verhaal. Denk bijvoorbeeld aan “Ben jij weleens met je hoofd op een andere plek?”, “Jok jij weleens om ergens onderuit te komen?” of “Hoe zou jij anderen het gevoel geven dat ze welkom zijn?”

Om de paar bladzijden wordt er een prachtige illustratie weergegeven. Dit zijn net waterverf schilderijtjes.

In de klas
Het boek is zeer geschikt om te gebruiken tijdens een thema over het regenwoud. Wat ik zo sterk vind aan het boek is dat er allerlei dierenfeitjes zijn verweven in het verhaal. De kinderen leren de weetjes door naar het verhaal te luisteren. Er komen namelijk allerlei onbekende dieren langs, leuk om deze met de kinderen op de computer op te zoeken.

Daarnaast kun je het boek gebruiken tijdens SOVA-lessen. Elk verhaal heeft een duidelijk moraal en na aanleiding van de vraag kun je hier met de kinderen over doorpraten. Het was wel handig geweest als er voorin het boek een soort overzicht stond van de thema’s die aan bod komen.

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, maar ik weet zeker dat oudere kinderen er ook echt nog van zullen genieten. Het enige minpuntje is dat ik meerdere keren het woord ‘verdorie’ heb gelezen, dit is eigenlijk niet nodig. Verder is het een boek met avontuurlijke en leerzame verhalen!

Raaf en Papegaai. Expeditie Regenwoud
Auteur: Li Lefebure
Uitgeverij: Clavis
Prijs: €19,95

Klik hier om voor meer informatie of om het boek te bestellen. 

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie