Je bekijkt nu Review: Zo werkt mijn lichaam

Review: Zo werkt mijn lichaam

Yes, eindelijk een mooi en kindvriendelijk informatieboek over het lichaam! Ik heb het over het nieuwe deel van de Willewete serie van Clavis, namelijk ‘Zo werkt mijn lichaam’. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Inhoud
Zijn de kinderen in jouw klas nieuwsgierig naar het lichaam? Willen ze er alles over weten? In dit boek lezen de kinderen meer over de werking van het lichaam. Kinderen kunnen lezen over de botten en spieren. Maar ze leren ook wat het hart doet, waar de longen zitten en waarom je haren op je huid hebt. En ze ontdekken de hersenen en de zintuigen.

Het boek begint met een leuke introductie over het lichaam in ‘rust’ en ‘beweging’. Ze lezen dat alles in het lichaam een eigen taak heeft en dat alle onderdelen samenwerken. Door verder te bladeren leren de kinderen hoe dat dan precies zit.

Het boek is erg mooi vormgegeven. Je wordt als kind in het boek gezogen om nieuwe feitjes en weetjes te ontdekken. De tekst is vlot en kindgericht beschreven. Het bevat echt basisinformatie voor de jongste kinderen (Vanaf 5 tot 8 jaar). De kinderen worden via de tekst regelmatig rechtstreeks aangesproken: “Tik eens heel zachtjes boven op je hoofd. Dat bot heet de schedel. Die beschermt je hersenen. Koppiekoppie, he?” 

In de tekst staan belangrijke begrippen dik gedrukt, deze worden niet altijd uitgelegd. Er wordt best veel tekst gebruikt, maar door de kaders, opsommingen, gekleurde vakjes en het mooie lettertype klopt het geheel en oogt het rustig.

Naast een informatieboek is het ook een prentenboek. Waarom? Er wordt door het hele boek gebruik gemaakt van illustraties. Deze staan er niet voor de ‘leuk’ bij, maar spelen ook een rol in de informatieoverdracht. Ze beelden weetjes of feiten uit, maar er wordt ook gebruik gemaakt van schematische dwarsdoorsnedes.  Middenin is een uitklapplaat opgenomen met een duidelijk overzicht van de verschillende stelsels, denk aan de huid, het geraamte, de spieren, het hart en de bloedvaten etc.

In de klas
Ik ga dit boek absoluut gebruiken bij het thema ‘Mijn lijf’. Voor startende lezers is het zelf lezen nog lastig, maar mijn groep 4 kinderen gaan hier ontzettend veel plezier aan beleven. We bedenken elk thema onderzoeksvragen en dit boek is een geschikte bron om antwoorden te vinden. Het is een leerzaam boek waar de kinderen veel aan zullen hebben.

Het boek eindigt met het liedje ‘Hoofd, schouders, knie en teen’, een leuke knutselopdracht van een trekpop en een miniquiz. Ik kan me voorstellen dat de miniquiz ontzettend leuk is om aan het einde van het thema te gebruiken. Kortom een prachtig vormgegeven informatieboek met begrijpelijke tekst over het lichaam. Een aanrader!

Tip! Ben je op zoek naar spellen rondom het thema mijn lijf? Dan moet je dit themapakket zeker eens bekijken.

Willewete – Zo werkt mijn lichaam
Auteur: Pierre Winters
Uitgeverij: Clavis
Prijs: €15,95

Klik hier om voor meer informatie of om het boek te bestellen. 

Review: Zo werkt mijn lichaam

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Aritha

    Grappige cover ook! Ik ga het doorgeven aan mijn vriendin! Dank je wel.

Geef een reactie