Je bekijkt nu Review: Ahoy! Gedichten over wilde dromen, klein geluk en groot gevoel

Review: Ahoy! Gedichten over wilde dromen, klein geluk en groot gevoel

‘Ahoy!  Gedichten over wilde dromen, klein geluk en groot gevoel’ is een gedichtenbundel voor jonge kinderen. De gedichten zijn geschreven door Reine de Pelseneer. Naast dat er veel te lezen is, is er ook veel om te bekijken. De prenten van Ann de Bode zorgen ervoor dat de gedichten nog meer gaan spreken. Nieuwsgierig geworden? Lees dan zeker deze review.

De inhoud
Deze gedichtenbundel bevat 56 gedichten die verdeeld zijn onder 8 thema’s. Het eerste thema is ‘mooier dan waar’. De 7 gedichten die binnen dit thema geschreven zijn gaan over dromen, dingen verzinnen en fantasie. Zo heeft elk thema zijn eigen onderwerpen die aangestipt worden. Bijvoorbeeld: bang zijn, verdriet, vriendschap, familie, mooi weer en missen.

De gedichten zijn voor jonge kinderen geschreven. De manier waarop het onderwerp of het gevoel wordt omschreven geeft je het gevoel dat je even in het hoofd van een jong kind mag kijken. Er is een afwisseling van humor, angst, serieus en heel vrolijk. Het geeft een realistisch beeld van hoe een jong kind bepaalde gebeurtenissen zou kunnen beleven. Leerzaam voor een volwassene en herkenbaar voor de jonge lezers.

De illustraties
De prenten in deze bundel zijn heel zacht van kleur en mede door de vintage afbeeldingen geeft het een nostalgisch gevoel. Dat maakt dat deze gedichtenbundel echt sfeer heeft. De ene bladzijde heeft wat meer prenten dan de andere, maar geen één bladzijde heeft dezelfde kleur. Je kunt zien dat er heel goed is nagedacht over welke kleur bij welk gedicht wordt gebruikt.

In de klas
Ik hoor vaak van leerkrachten dat ze het lastig vinden om te bedenken wat ze met een gedichtenbundel kunnen in de klas. Zeker bij jonge kinderen. Ik hoop je wat inspiratie te geven om het eens te proberen.

  • Je kunt met de klas in gesprek gaan over wat precies een gedicht is. Je kunt hierbij inzoomen op het feit dat gedichten vaak rijmen en dat daar verschillende manieren voor zijn.
  • Het is leuk om met je klas een gedicht te maken of misschien zelfs wel een gedichtenbundel in elkaar te zetten.
  • Naar aanleiding van een gedicht kun je ook een kringgesprek houden. Waar gaat dit gedicht over? Herken je dit? Welk gevoel krijg je hierbij?
  • Kinderen vinden het vaak heerlijk om actief bezig te zijn. Laat de kinderen een gedicht uitspelen. Kunnen ze laten zien wat het gedicht probeert te zeggen?
  • Of wat dacht je er van om de kinderen er zelf een mooie tekening bij te laten maken?

AHOY! Gedichten over wilde dromen, klein geluk en groot gevoel
Auteur: Reine de Pelseneer
Illustrator: Ann de Bode
Uitgever: De Eenhoorn
Prijs: €17,50

Klik hier voor meer informatie.

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie