Je bekijkt nu Review: Zo maak je een boek

Review: Zo maak je een boek

Een leesboek, een lesboek, een prentenboek; boeken vind je overal. Je gebruikt ze als naslagwerk, ter ontspanning, om je kinderen voor te lezen of je klas. Heb je je wel eens afgevraagd hoe boeken eigenlijk worden gemaakt? Met het lezen van het boek “Zo maak je een boek”, krijg je een uitgebreid antwoord op deze vraag.

De inhoud
Meteen als je het boek openslaat leer je iets over het boek dat je in handen hebt. Een muis vertelt je dat je op dat moment kijkt naar het schutblad en waar die voor dient.
Vervolgens maak je kennis met dierenfiguur Petra Vos. Ze schrijft kinderboeken en zij neemt je mee in de reis van verhaal tot boek.

Ze vertelt hoe ze op een idee komt en dat als ze er één heeft ze contact opneemt met Julius Das. Hij is illustrator en samen hebben ze al vaker een boek gemaakt. Vanuit daar maak je kennis met meer dierenfiguren en leer je alles over een manuscript, wat een uitgever precies doet, wanneer een boek naar de drukker gaat en hoe het in de winkels terecht komt.

Op elke bladzijde is de muis te vinden die wat extra dingen of begrippen uitlegt: colofon, boekblok enz. Aan het einde van het boek weet je hoe een idee een boek wordt. Tot slot is er nog een pagina met leuke ‘wist-je-datjes’.

De illustraties
Het boek bevat veel tekst, maar de illustraties doen daar zeker niet aan onder. Elke pagina bestaat grotendeels uit een illustratie. Het geeft je een nog beter beeld van alle stappen die bij het maken van een boek komen kijken.
In het boek wordt veel gebruik gemaakt van aardetinten, wat het boek een warmte en gezelligheid meegeeft. De waterverfillustraties zijn een goede ondersteuning van het verhaal.

Mijn mening
‘Zo maak je een boek’ heeft mij echt verrast. Op een leuke en speelse manier wordt er heel veel informatie gegeven in dit boek. Kinderen leren hier echt van. De paginavullende illustraties zijn een goede tegenhanger van de hoeveelheid tekst. Dat maakt dat het geen standaard informatieboek is, maar dat het echt als prentenboek gezien kan worden, waar je wel net zo veel van leert. Daarnaast word je als lezer persoonlijk aangesproken, alsof Petra Vos dit aan jou vertelt.

Naar mijn weten zijn er weinig boeken te vinden over dit onderwerp op dit niveau. Voor de allerjongsten zal het taalgebruik wat pittig zijn, omdat er redelijk wat moeilijke woorden en begrippen in naar voren komen. Uiteraard worden deze wel uitgelegd, maar ik ben het eens met het advies dat het boek geschikt is voor kinderen vanaf 6 jaar en zeker ook nog leuk is voor oudere kinderen.

Zijn jouw kinderen nieuwsgierig naar hoe een boek wordt gemaakt, dan is dit boek zeker een aanrader.

Zo maak je een boek
Auteur: Daniel Napp
Illustraties: Daniel Napp
Uitgever: Clavis
Prijs: €14,95

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Norma Meeuwissen

    Alles uit de kast van Jan Paul Schutten en Marjolein Hund is ook een prachtig uitgevoerd prentenboek over het hele proces van boek maken : van idee tot verkoop in de boekwinkel. En ook niet geschikt voor heel jonge kinderen. Ik gebruik het ieder jaar in groep 7.

Geef een reactie