Je bekijkt nu Review: De kleine voetganger

Review: De kleine voetganger

Nu het zonnetje steeds vaker schijnt, hoor ik met regelmaat één van mijn kleuters in de kring vertellen: “Ik ben op mijn eigen fiets naar school gekomen”. Hierdoor besefte ik dat zij steeds meer deelnemen aan het verkeer en ik eerlijk moet bekennen dat ik daar vrij weinig aandacht aan besteed in mijn klas. Dat dit zeker mogelijk is op een leuke en speelse manier bewijst het boek: “De kleine voetganger” van Patricia Geis.

De inhoud
Op de eerste bladzijde word je gelijk ondergedompeld in de verkeersdrukte. Je maakt kennis met Kleine Kat en Pap Kat die boodschappen gaan doen in de stad. In een stad is het ontzettend druk en Kleine Kat vindt het best een beetje spannend. Gelukkig weet Papa Kat hoe het allemaal moet en hij legt het dan ook geduldig uit aan Kleine Kat.

Via het verhaal komen onder andere de begrippen: voetgangers, bestuurders, verkeerslichten, zebrapad en verkeersborden langs. Ook wordt de werking van het verkeerslicht uitgelegd en wordt er uitgebreid ingegaan op de diverse verkeersborden die er zijn. Elke bladzijde heeft één of meerdere flapjes waaronder je nog meer uitleg vindt en er op bepaalde onderwerpen specifieker wordt ingegaan.

Als Papa Kat de auto in de parkeergarage heeft gezet mag Kleine Kat voorop lopen om de boodschappen te doen. Op de binnenkant van de klep van de parkeergarage staat uitgelegd wat de bedoeling is. De kinderen kunnen zelf auto’s en voetgangers in elkaar vouwen. Er is een boekje met nog eens alle verkeersborden op een rij. En tot slot het boodschappenlijstje. Deze geeft de route aan die de voetgangers moeten lopen. De laatste bladzijde van het boek kun je helemaal uitvouwen tot een stad met pop-ups van winkels, verkeerslichten enz.

De illustraties
De illustraties zijn nagenoeg pagina vullend. Er wordt gebruik gemaakt van frisse kleuren en de verkeerssituaties zijn zo weergegeven dat het echt een sfeervol geheel is. Elke bladzijde heeft zoveel in zich dat je veel informatie kunt delen met de kinderen, waarbij ze het zelf ook kunnen zien.

In de praktijk
“De kleine voetganger” is uiteraard geschikt binnen het thema vervoer of verkeer. Maar ik zou je ook willen uitdagen hem ook gewoon eens ‘los’ in te zetten.

Doordat het een interactief prentenboek is vind ik hem geschikt om met een klein groepje kinderen te bespreken. Zo kunnen ze de situaties goed zien en kan elk kind ook actief zijn d.m.v. de flapjes open te maken en later ook het spel te spelen.

Er staat aangegeven dat het boek geschikt is voor kinderen vanaf 4 jaar. Ik vind het boek in zijn geheel meer geschikt voor groep 3 en zelfs nog wel groep 4, omdat er veel begrippen aan bod komen en ook alle verkeersborden komen aan de orde. Toch zou ik hem wel inzetten bij de kleuters, omdat je bepaalde aspecten eruit kunt halen. Ze zullen allicht situaties herkennen en afhankelijk van het niveau van de kinderen kun je daarin zelf bepalen wat je ze nog meer wilt leren.

Daarnaast kun je ook uitstapjes maken naar andere vakgebieden. Op de eerste bladzijde zie je de huisnummers. Hiermee kun je rekenactiviteit doen over sprongen van 2. De verkeersborden hebben natuurlijk allemaal verschillende vormen, ideaal om die weer eens even te benoemen.

Wat erg leuk is, is om de kinderen een verkeersituatie te laten naspelen in de klas. Of wat dacht je van een kruispunt op schoolplein tekenen. Reken maar dat daar wat regels bij komen kijken met alle karren en fietsen.

De kleine voetganger
Auteur: Patricia Geis
Uitgever: Standaard uitgeverij
Prijs: €19,99

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie