Je bekijkt nu Review: God woont bij zijn volk

Review: God woont bij zijn volk

Als je opgegroeid bent met de verhalen uit de Bijbel en je vertelt ze in de klas en leest ze thuis voor aan je kinderen, zoals ik, dan kunnen ze soms zo ‘gewoon’ worden. Daarom ben ik altijd op zoek, zeker rond de christelijke feestdagen, naar een manier of bepaalde invalshoek waardoor de verhalen speciaal blijven. “God woont bij zijn volk” is een boekje waarbij er vanuit een hele andere invalshoek bij het wonder van Pasen wordt stilgestaan.

De inhoud
Bij het openslaan van het boek bestaat de eerste bladzijde uit een knipvel voor een kijkdoos die je kan gaan inrichten. Vervolgens volgt er een korte inleiding op de inhoud van het boek. Waarna dag 1 volgt.

Elke dag heeft zijn eigen titel die gevolgd wordt door de Bijbeltekst die centraal staat. Daaronder wordt nog een Bijbelgedeelte aangegeven voor als je meer wilt lezen dan dat. Er wordt in twee of drie zinnen toelichting gegeven op de gekozen Bijbeltekst. In een kader ernaast staat wat je nodig hebt voor de opdracht van die dag. Deze wordt vervolgens uitgelegd, gevolgd door een ‘weetje’.
Tot slot volgt er vaak nog een doe- of denkopdracht, waarnaar de bladzijde wordt afgesloten met een opdracht waarvoor je zou kunnen bidden of danken.

Elke dag beslaat één bladzijde en kunnen meerdere doe- of denkopdrachten hebben, elk met hun eigen icoon. Je kunt denken aan het instellen van een vastentrommeltje, waarbij je elke dag een snoepje erin stopt en die met Pasen mag opeten. Ook is er een opdracht waarbij je een lied kunt luisteren, van lego een ruimte kunt bouwen of je eigen parfum maakt. Bij de denkopdrachten worden veel vragen gesteld waarover je met elkaar in gesprek kunt gaan of waarbij je meer informatie op gaat zoeken.

Gaandeweg de veertig dagen worden er ook opdrachten beschreven om een kijkdoos te maken, waarbij je stap voor stap de tabernakel nabouwt.

De illustraties
Het boekje leent zich er niet voor om veel illustraties te hebben. Er is een heldere opzet voor een dag. De gekozen tekst staat in een rode balk en de weetjes worden in een groen kader weergegeven. Verder hebben de diverse opdrachten hun eigen gekleurde icoontjes, zodat je weet of het een kijkdoos-, doe-, of denkopdracht is. Zo’n 5 a 6 keer vind je een kleine afbeelding bij een dag, ter ondersteuning van een opdracht.

Mijn mening
Ik vind dit boekje echt een aanrader voor zowel in de klas als voor je gezin. Vanuit een heel ander perspectief wordt er naar het Paasverhaal gekeken. Het is enorm leerzaam om op deze manier toe te leven naar Pasen. Naast dat je veel kennis verzamelt over de tabernakel, ben je ook heel praktisch bezig met elkaar. Ik kan me voorstellen dat als je het in je klas wilt gebruiken er specifieke dagen uitkiest en niet het hele boekje doorloopt.

Wat ik erg knap vind, is dat er zoveel verschillende opdrachten zijn uitgedacht. Elke dag ben je weer heel anders bezig met elkaar. De ene keer heel praktisch door aan de kijkdoos te werken in combinatie met leren wat precies een zondebok is. De andere dag luister je naar een lied van Elly en Rikkert en doe je een proefje hoe het ruikt als je een haar verbrandt. Enorm divers dus.

Wil je heel bewust met je gezin of klas stilstaan bij het wonder van Pasen op een hele praktische en leerzame manier, dan raad ik je aan om dit boekje aan te schaffen.

God woont bij zijn volk
Auteur: Hanna Holwerde
Illustrator: Tirza Beekhuis
Uitgever: Royal Jongbloed
Prijs: €8,95

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie